Είναι πιστεύω λογικοφανές, το τι σημαίνει γενναίοι, στην προκειμένη περίπτωση, εφόσον ένας καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός συμπολιτών μας, πήραν την απόφαση να εκθέσουν εαυτόν, στην κρίση του συνόλου του εκλογικού σώματος, του καλυμνιακού λαού, οπότε και δεν επιδέχεται περαιτέρω ερμηνεία. Να τους συγχαρούμε λοιπόν, γι’ αυτήν τους τη γενναιότητα.

  Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4804/21(Α΄90)  για την Αυτοδιοίκηση που αντικατέστησε την απλή αναλογική του νόμου Κλεισθένη 4555/2018, επανήλθε το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα ανάδειξης αιρετών οργάνων των δήμων. Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο, ετέθη σε ποσοστό 43%,συν μία ψήφο. Η κοινωνία αξιολόγησε και από τους 84 δήμους που πήγαν σε δεύτερο γύρο, ανά την Ελλάδα, οι 47 ανέτρεψαν το αποτέλεσμα του α΄γύρου. Επομένως η ψήφος της β΄ Κυριακής, ήταν διορθωτική, αφού οι εντυπώσεις του α΄γύρου ανατράπησαν. Ο Δήμος Καλύμνου, ήταν ένας από τους 47 δήμους.

  Σε πρώτη ανάγνωση και κατά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, τα ηνία κράτησε η αποχή,  της τάξης περίπου του 63% του εκλογικού σώματος. Το καθόλου αντιπροσωπευτικό υπόλοιπο των εκλογέων, ήτοι το περίπου 37%, διαχωρίζεται σε ¨εξ αίματος συγγενείς¨, τους γηγενείς-αυτόχθονες των παρατάξεων, ¨φτωχούς συγγενείς¨ και με ουδέτερη πρόθεση ψήφου. Ως ¨φτωχοί¨ μπορεί να λογιστούν, οι μετακινούμενοι και προσχωρήσαντες από άλλες παρατάξεις με βλέψεις επιβολής τους, όσο για τους ουδέτερους, αυτοί προέκυψαν, ως επί το πλείστον, μετά τον α΄γύρο και είναι κυρίως αυτοί που ακολούθησαν τη γραμμή της αποχής ή του άκυρου-λευκού, δεδομένη θέση της παρεμβατικής πολιτικής των κομμάτων, στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το θέμα φυσικά,μπορεί κανείς να το προσεγγίσει και να το ερμηνεύσει, σύμφωνα και με τα βιώματα, που έχει στα του τόπου μας ¨πολιτικά¨δρώμενα, διαχρονικά.

  Σήμερα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αουτσάιντερ του Γιάννη Μαστροκούκου, αλλά κυρίως η ήττα της παράταξης του Γιάννη Γαλουζή μετά το 41% της α΄ Κυριακής. Ο Γιάννης  Γαλουζής, στον α΄γύρο, συγκέντρωσε την πλειοψηφία με διαφορά 129 ψήφων, μία εύθραυστη, ευάλωτη από κάθε άποψη διαφορά, αφού υπήρχαν εκεί έξω περίπου 3.500 ψήφοι  που ζητούσαν στέγη. Όσον αφορά στον α΄ γύρο, ο Συριζαίος υποψήφιος δήμαρχος Γ.Γαλουζής, χωρίς επίσημο χρίσμα, αποστασιοποιήθηκε από την Ο.Μ.Σύριζα-Π.Σ. Καλύμνου, γιατί στον προεκλογικό στίβο θα κατέβαινε ως ανεξάρτητος και με πολυκομματικό ψηφοδέλτιο. Και δικαίωμά του. Στην πορεία της προετοιμασίας σύνταξης του ψηφοδελτίου, η παράταξη «Νέα Κάλυμνος» πλαισιώνονταν με όλο και περισσότερα πρόσωπα, που προέρχονταν όντως από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, για να φτάσουμε στο παρά πέντε κυριολεκτικά και αιφνιδιαστικά να συμπεριληφθούν πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ. Και από εδώ και μετά παρουσιάζει ενδιαφέρον η πορεία προς την κάλπη.

Διαμορφώνονται εξ αρχής, δύο φυγόκεντρες κυρίαρχες τάσεις. Η μία εκ δεξιών και η άλλη εξ ευωνύμων. Τα μεν στελέχη της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ. λοιδορούσαν τους ¨αποστάτες¨ γιατί επάνδρωσαν το ψηφοδέλτιο του Συριζαίου υποψήφιου δημάρχου, οι δε ψηφοφόροι και οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δυσαρεστημένοι που ο ¨εξ αίματος¨ υποψήφιος δήμαρχος συμπεριέλαβε στελέχη της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ., διαχώρισαν τη θέση τους και αποστασιωποιήθηκαν με τη σειρά τους. Καταλαβαίνουμε το κλίμα που διαμορφώθηκε εκατέρωθεν. Συν τοις άλλοις,δημότες οι οποίοι είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς, σε προσωπικό επίπεδο, με μεμονωμένους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, έκφραζαν την αρνητική τους θέση προς το διαμορφούμενο συνδυασμό, την οποία και επιβεβαίωσαν στην κάλπη και των δύο αναμετρήσεων. Προσωπικά, εισέπραξα και από τις τρεις τάσεις το αντίτιμο της συμμετοχής μου, πλην της εξαίρεσης φίλων, γνωστών και συγγενικών προσώπων, τους οποίους και ευχαριστώ για τον αξιοπρεπή αριθμό των 147 ψήφων, με τον οποίο με τίμησαν.

Ειρήσθω εν παρόδω,ενδοπαραταξιακά,λειτούργησε,ως είθισται σε όλες τις παρατάξεις, το σύστημα διανομής ψήφων, ανά δυάδες και τριάδες μεταξύ των συνυποψηφίων,μία λογική παλαιοκομματισμού που δυστυχώς μέχρι και σήμερα λειτουργεί ως αυτονόητη πρακτική σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, από τους πάντες. Σε όλα αυτά τα πεπραγμένα των ημερών, ο Γ.Γαλουζής προσπαθούσε αγωνιωδώς  και με κάθε τρόπο να κρατήσει τις ισορροπίες και πιστεύω πως η αξιοπρεπής στάση του μέχρι και το τέλος αυτών των εκλογικών αναμετρήσεων, ήταν εμφανής και προς τιμήν του.

Στο β΄ γύρο, ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος έπαιξαν, και οι κατευθυνόμενοι ψηφοφόροι, όσο κι αν δαιμονοποιήθηκε η απεύθυνση στη βάση της κοινωνίας, από τους επικεφαλής των τρίτου και τέταρτου, σε αριθμητική σειρά συνδυασμών, οπότε και υπήρξαν συγκολήσεις συσπείρωσης στο συνδυασμό του Γιάννη Μαστροκούκου, που μεταφράστηκαν σε μεγάλη αντισυσπείρωση ενάντια του συνδυασμού του Γιάννη Γαλουζή.

 Η υποβολιμαία δε πολιτική των επικοινωνιολόγων, εκ Ρόδου ορμώμενων, μη γνωρίζοντας πρόσωπα, πράγματα και νοοτροπίες του τόπου μας, δε βοήθησε την παράταξη ¨Νέα Κάλυμνος¨του Γ.Γαλουζή να επιτύχει το νικηφόρο στόχο.

  Σε κάθε περίπτωση,είχε ενδιαφέρον ¨η ακτινογραφία της κάλπης¨, όπως διατείνονται πολιτικοί συντάκτες.

  Τα πέντε χρόνια διοίκησης του δήμου μας,του Δήμου Καλυμνίων,είναι μπροστά μας 1/1/2024-31/12/2028.Ευχόμαστε από καρδιάς ο Γιάννης Μαστροκούκος και οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχθησαν και θα κλειθούν να υπηρετήσουν το δήμο μας, από νευραλγικές θέσεις, να επιτελέσουν έργο αντάξιο των προσδοκιών των κατοίκων του νησιού μας, αντάξιο του τόπου μας, της ιστορίας και του πολιτισμού του, αυτού των τεχνών, των γραμμάτων, της ναυτικής του παράδοσης και του επιχειρείν!!!

                                                                                                                                Νικητάδαινα (Νίκη) Ρεϊση