Σε ένα κτήριο που έχει χαρακτηριστεί επίσημα ιστορικό διατηρητέο μνημείο, το Επαρχείο Καλύμνου, στολίδι της παραλιακής ζώνης του νησιού, ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης των επιτοίχιων θυρεών που κοσμούν εξωτερικά το μοναδικό αυτό κτίσμα.

Κατόπιν αιτήματος του Επάρχου, Μανώλη Μουσελλή, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, ξεκίνησε τις εργασίες συντήρησης των επιτοίχιων εφυαλωμένων κεραμικών πλακιδίων που κοσμούν τις εξωτερικές όψεις, που αποσκοπούν στην αναχαίτιση της φθοράς, στην αποκατάσταση της συνοχής των πλακιδίων με το υπόστρωμα, στην εξυγίανση του κεραμικού σώματος και της εφυάλωσης με τον καθαρισμό και τη στερέωσή τους, και τέλος στην αισθητική αποκατάσταση των απωλειών, έτσι ώστε να ανακτηθεί η οπτική ενότητα των συνθέσεων. Όλες οι εργασίες πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

Το κτήριο του Επαρχείου, πρόκειται για το πρώην Ιταλικό Διοικητήριο, η ανέγερση της πρώτης φάσης του οποίου έγινε το 1928, σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Florestano di Fausto. Στη συνέχεια ακολούθησε επέκταση του κτιρίου (1930-1933) εκατέρωθεν του υπάρχοντος για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της Ιταλικής Διοίκησης. Τα σχέδια της επέκτασης είναι του Armando Bernabitti και είναι εναρμονισμένα από αρχιτεκτονική άποψη με το προϋπάρχον κτίριο.

Οι επεμβάσεις συντήρησης πραγματοποιούνται σύμφωνα με εγκεκριμένη μελέτη που εκπόνησε το Τμήμα Συντήρησης Νεωτέρων Μνημείων και Έργων Τέχνης της Υ.Ν.Μ.Τ.Ε. Δωδεκανήσου και αφορούν τρεις συνθέσεις θυρεών από εφυαλωμένα κεραμικά πλακίδια κατασκευής του φημισμένου ιταλικού εργοστασίου ICARO στη Ρόδο και δύο διακοσμητικές συνθέσεις επαναλαμβανόμενου μοτίβου από εφυαλωμένα κεραμικά πλακίδια τύπου μαγιόλικα (maiolica), ιταλικής κατασκευής.