Χωρίς καρδιολόγο έχει μέινει η κλινική του Νοσοκομείου Καλύμνου και επιλέγονται ξανά οι προσωρινές λύσεις για το πρόβλημα που παραμένει να απασχολεί ανησυχητικά την τοπική κοινωνία, αφού άπτεται της δημόσιας υγείας και του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων.

Ενώ από τις 18 Μαϊου η καρδιολογική κλινική του “Βουβάλειου” Νοσοκομείου Καλύμνου είναι χωρίς καρδιολόγο, αφού ο διευθυντής της κλινικής βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, χθες αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απόφαση του , Διοικητή της 2ης ΥΠΕ, πως θα μετακινηθεί καρδιολόγος από το Τζάνειο Νοσοκομείο της Αθήνας για μια εβδομάδα και συγκεκριμένα θα φθάσει αύριο Κυριακή 22/5, ενώ θα αναχωρήσει το πρωί της επομένης Κυριακής 29/5 για Αθήνα, όπως φαίνεται στο παρακάτω απόσπασμα της απόφασης:

Το διήμερο 29 και 30 Μαϊου η καρδιολογική κλινιή θα είναι και πάλι χωρίς γιατρό, ενώ από τις 30/5 και μέχρι τις 3/6 θα μετακινηθεί από Κω καρδιολόγος του Γ.Ν. του νησιού, ο οποίος ήδη έχει καλύψει αρκετές εφημερίες το προηγούμενο διάστημα, καθώς το πρόβλημα υπάρχει εδώ και μήνες (άγνωστο όμως αν αυτή η μετακίνηση που αποφασίστηκε από την 2η ΥΠΕ θα γίνει), με βάση την παρακάτω απόφαση του Δκτη της 2ης ΥΠΕ:

Να επισημανθεί πως το πρόβλημα με τους γιατρούς της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου, υπάρχει από τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς συνταξιοδοτήθηκε ο ένας καρδιολόγος και ο δεύτερος (επικουρικός) αποχώρησε, ενώ το υπουργείο είχε ενημερωθεί από τον Φεβρουάριο του 2021 για το πρόβλημα που θα προκύψει με την επάρκεια καρδιολόγων.

Από τον Ιανουάριο του 2022, που η κλινική έμεινε μόνο με έναν γιατρό (Μ. Τσικούρης), προκρίθηκε η λύση της σύμβασης με τους δύο ιδιώτες καρδιολόγους του νησιού, αλλά και την παροδική μετακίνηση γιατρού από το Νοσοκομείο της Κω, ενώ αρχές Μαϊου οι δύο καρδιολόγοι με επιστολή – καταγγελία, κοινοποίησαν πως δεν θα καλύπτουν πλέον εφημερίες στην κλινική, καταγγέλλοντας πως υπήρξε μια μόνιμη λύση (προκήρυξη θέσεων) και σταμάτησαν να καλύπτουν τις ελλείψεις του Νοσοκομείου, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στο κείμενο της 5/5 “Κοινοποιούμε, λοιπόν, την πρόθεση μας να μην συμμετέχουμε στις εφημερίες του νοσοκομείου Καλύμνου πέραν του Μαΐου. Είναι καιρός λοιπόν να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι αλλά και καιρός  αυτή η κοινωνία επιτέλους να αφυπνιστεί. Αυτό το πρόβλημα αφορά όλους τους Καλύμνιους. Σε λίγο οι  συμπολίτες μας με οξύ καρδιολογικό πρόβλημα δεν θα βρίσκουν καρδιολόγο στο νοσοκομείο” 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν προκηρυχτεί οι δύο θέσεις μονίμων καρδιολόγων, όπως ζήτησε το Νοσοκομείο του νησιού και όπως υπογράμμιζαν στην επιστολή τους οι δύο ιδιώτες καρδιολόγοι, αίτημα το οποίο πρέπει να ικανοποιηθεί ΑΜΕΣΑ, καθώς αφορά την δημόσια υγεία των κατοίκων της Καλύμνου. Να τονιστεί πως η διαδικασία της προκήρυξης θέσεων γιατρών, είναι αρκετά χρονοβόρα αλλά και δύσκολο να προχωρήσει με την μορφή του άμεσου ή του κατεπείγοντος.