Την απουσία αναφοράς, ως αυτόνομου οικισμού, της Χώρας Καλύμνου, ακόμη και από το νέο απογραφικό δελτίο του 2021, έθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός σε εκτενή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κ. Αθανάσιο Θανόπουλο.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σε συνέχεια των πολλαπλών παρεμβάσεων που ήδη έχει κάνει προς τα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με την ανάγκη συμπερίληψης της Χώρας Καλύμνου στην απογραφή του 2011, πήρε την πρωτοβουλία για μια δια ζώσης συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ώστε να διασφαλιστεί ότι στην απογραφή του 2021 δεν θα επαναληφθεί η ίδια ατυχής εξαίρεση που έχει φέρει τους κατοίκους του οικισμού σε δυσμενή θέση.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός εξέθεσε στον κ. Θανόπουλο την ιστορική και παραδοσιακή σημασία της Χώρας, ενώ έθεσε υπόψη του τις εκπεφρασμένες αντιδράσεις των κατοίκων, την απόφαση του ΣτΕ καθώς και την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού στην οποία ζητείται η ένταξη της Χώρας, ως αυτόνομου οικισμού, στη νέα Απογραφή. Ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, από την πλευρά του, εξήγησε πως προσωπικά ο ίδιος και η Υπηρεσία του δεν στέκονται αντίθετοι στο αίτημα της Χώρας Καλύμνου. Μάλιστα συμφώνησε, ως αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Νεκτάριο Σαντορινιό, να μεταφέρει το ζήτημα στην σχετική επιτροπή που μελετά τα θέματα καθορισμού φύλλου αυτόνομων οικισμών.

Ο αποκλεισμός της Χώρας Καλύμνου από την απογραφή του 2011 αλλά και η κάθε επιχείρηση επανάληψης του ίδιου λάθους στην απογραφή του 2021, έχει αναστατώσει όλο το νησί, σημειώνει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Προσωπικά, υπογράμμισε, θα συνεχίσω να στέκομαι αρωγός στις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της ΤΑ της Καλύμνου, με όποιο τρόπο χρειαστεί, με το σκοπό της δικαίωσης της Ιστορίας και της Παράδοσης του Οικισμού της Χώρας.