Το ζήτημα του «ράλι» αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούν στα νοικοκυριά και στην αγροτική παραγωγή, θέτουν με Ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Οι υπέρογκες αυτές αυξήσεις, ειδικά στο αγροτικό ρεύμα, έρχονται σε συνέχεια μιας ακόμη αύξησης κατά  13% που έχει ήδη επιβάλει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2019 και η οποία εξαφάνισε στην πράξη τη μείωση ΦΠΑ στο αγροτικό ρεύμα από 13% σε 6% που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Όπως συγκεκριμένα υπογραμμίζεται στην Ερώτηση των βουλευτών, το κύμα αυξήσεων στην ενέργεια και στο ηλεκτρικό ρεύμα, εκτινάσσει σε πρωτοφανή επίπεδα το κόστος παραγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, αφού απογειώνει τα έξοδα καλλιέργειας (πχ. λειτουργία αντλητικών συγκροτημάτων όπως γεωτρήσεις και ΤΟΕΒ) αλλά και το κόστος λειτουργίας των θερμοκηπίων και των σταβλικών εγκαταστάσεων.

Η ραγδαία και τεράστια αύξηση του κόστους ενέργειας, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στο πετρέλαιο, την άνοδο στις τιμές των λιπασμάτων και των άλλων αγροεφοδίων και την επιβάρυνση του «πράσινου τέλους» που επέβαλλε η Κυβέρνηση στο πετρέλαιο κίνησης- για να καλύψει τη χρεωκοπία που δημιούργησε στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ- υποθηκεύουν το ήδη μειωμένο αγροτικό εισόδημα, φτωχοποιούν περαιτέρω τους αγρότες και μειώνουν σημαντικότατα την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Οι πολλαπλές αυτές επιπτώσεις στο σύνολο της αγροτικής παραγωγής δεν φαίνεται να γίνονται αντιληπτές από την Κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με τις σχετικές έως τώρα εξαγγελίες, η επιδότηση στο ρεύμα για τους οικιακούς καταναλωτές αναμένεται να κυμανθεί το μέγιστο στα 18 ευρώ το μήνα για όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις), και μέχρι τις 300 κιλοβατώρες κάθε μήνα.

Στον αντίποδα της κυβερνητικής αδιαφορίας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει άμεσα και αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των υπερτιμήσεων, όπως τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της Ε.Ε. σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης- θέρμανσης- φωτιστικό και φυσικό αέριο, καθώς και μια ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος και την επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης.

Τέλος, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την παράδοση της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα, η ηλεκτρική ενέργεια είναι πλέον έρμαιο στην ασυδοσία της «αγοράς», χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης από μέρους της πολιτείας για την στοιχειώδη προστασία των καταναλωτών και των συμφερόντων της εθνικής παραγωγής. Οι αρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν άμεσα να απαντήσουν σε ποια μέτρα προτίθενται να προβούν για την αντιμετώπιση των υπέρογκων αυξήσεων στα αγροτικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν υψηλούς καταναλωτές όπως ΤΟΕΒ και που εξυπηρετούν συλλογικά εγγυώμενοι την παραγωγή και τα αγροτικά εισοδήματα στους καλλιεργητές αρδευόμενων εκτάσεων. Επίσης, πρέπει να πάρουν θέση για το αν κάνουν δεκτές τις προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που στοχεύουν στο να βοηθήσουν επιχειρήσεις, καταναλωτές και αγρότες να αντιμετωπίσουν το μεγάλο κύμα αυξήσεων που τους απειλεί, σημειώνει ο Νεκτάριος Σαντορινιός.