Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας κατέθεσαν 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, με την οποία ζητούν να αυξηθεί το ποσό που λαμβάνουν οι υποψήφιοι μαθητές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και οι οποίοι εξετάζονται σε σχολική μονάδα πολύ μακρύτερα από την κατοικία τους.

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, κάθε χρόνο μετακινείται μεγάλος αριθμός μαθητών ΓΕΛ & ΕΠΑΛ από τη νησιωτική και την ηπειρωτική χώρα, είτε διότι το Εξεταστικό Κέντρο βρίσκεται σε άλλη περιοχή από την έδρα τους, είτε διότι πρέπει να μετακινηθούν σε Βαθμολογικά ή Ειδικά εξεταστικά κέντρα εφόσον υπάρχει αναπηρίακαι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2017 και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι μαθητές ως σήμερα μπορούσαν να λάβουν κατ’ αποκοπή αποζημίωση ύψους 350 ευρώ για έξοδα μετακίνησης, διατροφής και διαμονής για τους ίδιους και τους συνοδούς τους.

Όμως, οι υπερβολικές ανατιμήσεις που βιώνουμε, η συνεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού και η  ακρίβεια που χτυπάει τα νοικοκυριά έχουν εκτοξεύσει το συγκεκριμένο οικονομικό κόστος.

Αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη να μπορούν τα παιδιά να μετακινηθούν στα εξεταστικά κέντρα και να έχουν μια πραγματική ευκαιρία να συμμετέχουν στις Πανελλήνιες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από την αρμόδια Υπουργό την άμεση αναπροσαρμογή του ποσού της αποζημίωσης σύμφωνα με τις σημερινές τιμές.

Όπως δηλώνει ο βουλευτής Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός πέρα από την ψυχολογική επιβάρυνση που μια τέτοια μετακίνηση επιφέρει, μαθητές και συνοδοί σε νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές, επωμίζονται ένα τεράστιο κόστος.

Πολλές οικογένειες θα δυσκολευτούν ή δε θα μπορέσουν να καταβάλλουν τα έξοδα αυτά, γεγονός που θα εμποδίσει τους μαθητές να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει ισότιμα και άμεσα ώστε να τους διευκολύνει, αυξάνοντας το ποσό της αποζημίωσης, αποδεικνύοντας τις κοινωνικές της ευαισθησίες.