Δριμύ «κατηγορώ» κατά της Κυβέρνησης εξαπέλυσε, από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, λόγω της απόρριψης των δύο τροπολογιών που κατέθεσε ο ίδιος μαζί με την Τομεάρχη Τουρισμού Κ. Νοτοπούλου, την Τομεάρχη Εργασίας Μ. Ξενογιαννακοπούλου και τον βουλευτή Ηρακλείου Σ. Βαρδάκη.

Οι τροπολογίες επιχειρούν να δώσουν λύση στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό, ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο αδυναμίας λήψης της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Με τις τροπολογίες που καταθέσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σκοπός μας είναι η στήριξη περίπου 200.000 εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό

«Πρόκειται για εργαζόμενους που βρίσκονται σε απόγνωση και οικονομική εξαθλίωση, αφού τα δύο τελευταία χρόνια, ουσιαστικά, δεν έχουν καταφέρει να κάνουν μεροκάματα. Ό,τι μπόρεσαν να λάβουν ήταν οι αναστολές -όσοι κατάφεραν και πήραν τα 534 ευρώ- και, δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν να μην πάρουν το επίδομα ανεργίας. Τους κορόιδεψε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη  πριν από έναν μήνα, όταν υποσχέθηκε ότι θα μπορούν να πάρουν το επίδομα με πενήντα ένσημα. Διότι υπάρχει η κρυφή προϋπόθεση: Να έχουν ένσημα από προηγούμενα έτη τη στιγμή που την περσινή χρονιά κανένας δεν έγραψε ένσημα. Τους κοροϊδεύει και τώρα, αφού ο αρμόδιος Υπουργός έκανε γνωστό ότι δεν θα κάνει δεκτές τις τροπολογίες που φέρνουμε».

Με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας, δεν εμφανίζονται τα ένσημα των μονομερών αναστολών 2020 και 2021

«Στις τροπολογίες που καταθέτουμε, ουσιαστικά ενισχύουμε την πρότασή μας για μείωση των απαιτούμενων ενσήμων στα 50.  Για τους παλαιότερους εργαζόμενους, δηλαδή αυτούς που έπαιρναν επίδομα ανεργίας, να λογιστούν τα ένσημα της αναστολής εργασίας ως ένσημα εργασίας. Για εκείνους που θα λάβουν πρώτη φορά το επίδομα, ζητάμε να μην απαιτούνται 80 ένσημα για το 2020 και άλλα τόσα για το 2019 αλλά 50 ένσημα για κάθε μία από τις δύο χρονιές. Ενώ θα πρέπει να λογίζονται, όπως και στην πρώτη τροπολογία μας, τα ένσημα της αναστολής εργασίας τους. Είναι τόσο απλό. Η Κυβέρνηση όμως αποφασίζει ξανά να μην σταθεί στο πλάι αυτών των ανθρώπων και οι ευθύνες της είναι τεράστιες».

«Ταυτόχρονα, αυτοί οι εργαζόμενοι υποτίθεται ότι θα έπαιρναν κάποια ένσημα από τις αναστολές, τα οποία θα μετρούσαν τουλάχιστον στο ασφαλιστικό. Αυτά τα ένσημα δεν έχουν εμφανιστεί στο «Εργάνη». Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχουν σήμερα άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, άλλοι πρέπει να κάνουν εγχειρήσεις, υπάρχουν καρκινοπαθείς, και όλοι αυτοί είναι ανασφάλιστοι επί της ουσίας. Κάντε κάτι γι’ αυτούς τους εργαζόμενους. Κάντε κάτι. Σταματήστε να τους κοροϊδεύετε!»

.