Για το ξεπούλημα του νερού που επιχειρείται, οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο νησί μας να πάρουν ξεκάθαρη θέση, ΤΩΡΑ, και αυτό να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τους πολίτες της Καλύμνου.
Ένα ιταμό σχέδιο που ξεκίνησε πριν από είκοσι χρόνια, είναι σε εξέλιξη και αφορά το ξεπούλημα του νερού.
Γράφει ο Μάρκος Σκόρδος – Μούγκρος
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την ‘”Λαϊκή Συσπείρωση” Καλύμνου

Το ΠΑΣΟΚ έκανε την αρχή μετατρέποντας σε ανώνυμες εταιρείες την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΔΑΘ και εισάγοντάς τις στο χρηματιστήριο. Ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ που τις έβαλε στο Υπερταμείο και στη συνέχεια η Νέα Δημοκρατία η οποία έκανε το επόμενο βήμα με τη δημιουργία «ρυθμιστικής αρχής».
Ο ένας ακολούθησε τα βήματα του άλλου, φτάνοντας στις 29 Ιούνη 2021, που η κυβέρνηση, σαν τον κλέφτη, έφερε τροπολογία σύμφωνα με την οποία η διαχείριση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της πρωτεύουσας παραδόθηκε σε ιδιώτες! Μάλιστα προχώρησαν και σε διαγωνισμό τον Γενάρη 2022 από τον οποίο φρόντισαν να αποκλείσουν την ΕΥΔΑΠ. Λίγο πριν, επί ΣΥΡΙΖΑ, με το ΦΕΚ 1472/16, προσδιορίζονταν τα ποσοστά της πρώτης φάσης εκποίησης, 23% για την ΕΥΑΘ, 11% για την ΕΥΔΑΠ, έως και του 49% των εταιρειών ύδρευσης.
Ήταν ένας αιώνας πριν, όταν και το νερό της χώρας μας παραδόθηκε στα κοράκια της ΟΥΛΕΝ και ξαφνικά η δαπάνη κάθε οικογένειας, από 150 δραχμές εκτοξεύθηκε στις 1.500 δραχμές. Η τοποθέτηση μετρητή ανερχόταν σε 600-700 δραχμές και απαγορεύτηκε η επιδιόρθωση από ιδιώτες υδραυλικούς.
Πάμε τώρα στα τωρινά. Έκθεση Οκτωβρίου 2011 του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ αναφέρει για τις χώρες όπου έγιναν ιδιωτικοποιήσεις: «Οι υπηρεσίες χειροτερεύουν, οι θέσεις εργασίας χάνονται, τα μονοπώλια απολαμβάνουν φουσκωμένα κέρδη».
Ειδικότερα για την Ελλάδα, από τη «μετοχοποίηση» και μετά (1999-2001), αναφέρει: «Το κόστος αυξήθηκε κατά 250 έως 300%, χωρίς βελτίωση των υπηρεσιών. Το ίδιο και σε μια σειρά άλλες χώρες. Το 2000, η δράση της γαλλικής «Suez» στη Νότια Αφρική, είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει επιδημία χολέρας. Το 1998, στο Σίδνεϊ εκδηλώθηκε μόλυνση από παράσιτα στο νερό. Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Από την άλλη έχουμε την πάλη λαού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μια σειρά μικρές και μεγάλες πόλεις της Ευρώπης που κατάφεραν να ξεφορτωθούν τα αρπακτικά του νερού. Παρίσι, Βερολίνο, Βιέννη, Σεβίλλη και άλλες.
Και την ώρα που γίνονται όλα αυτά, εδώ στην Ελλάδα επιχειρούν να ξεπουλήσουν τη βασική πηγή ζωής, το νερό. Και επειδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα παίξει καθοριστικό ρόλο, καλό θα ήταν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο νησί μας να πάρουν ξεκάθαρη θέση, τώρα. Και αυτό να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τους πολίτες της Καλύμνου.