Μειωμένη η επιβατική κίνηση και σκληρός ανταγωνισμός διαμορφώνουν το νέο τοπίο.

Για μείωση της τουριστικής κίνησης στη γραμμή Κως-Μπόντρουμ μιλάει ο πλοιοκτήτης- καπετάνιος του ημερόπλοιου “Malena” Γιώργος Κέλλης.

της Νατάσας Παμπρή

Ο κ. Κέλλης αναφέρεται στις ιδιαίτερες συνθήκες του ανταγωνισμού, που επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο Αιγαίο, καθώς στη συγκεκριμένη διασυνοριακή γραμμή έχουν μείνει μόνο δύο πλοία με ελληνική σημαία, ενώ ολοένα και αυξάνονται τα σκάφη με ξένη σημαία. Ο καπετάνιος παράλληλα επισημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη των επιβατών που ταξιδεύουν προς τη γείτονα χώρα έχει μειωθεί, ενώ οι αλλαγές που επήλθαν απο την εξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού μετέβαλλαν ριζικά τα δεδομένα εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

“Μετά το 2019 άλλαξαν όλα με την πανδημία του κορωνοϊού. Μέχρι τότε ήταν όλα καλά. Υπήρχε κόσμος, υπήρχε ζήτηση, υπήρχαν περισσότερα πλοία και δη ελληνικά στη γραμμή Κως -Μπόντρουμ. Φέτος ξεκινήσαμε από την αρχή ουσιαστικά, μόλις δύο πλοία ελληνικά στο Αιγαίο και αυτά τα δύο στην Κω, έχουμε όπως γνωρίζετε τα γεωπολιτικά θέματα με τη γείτονα χώρα, οπότε και αυτοί επιδιώκουν να έρθουν με διάφορους τρόπους γι αυτό και συναντάμε πολλά πλοία ξένης σημαίας που έρχονται και παραλαμβάνουν κόσμο από την Κω για να πάνε Τουρκία. Από κει και πέρα όμως η κίνηση δεν είναι αυτή που ήταν τα προηογύμενα χρόνια, γιατί έχει μειωθεί ο κόσμος που θέλει να πάει απέναντι. Επιπλέον ο κόσμος δεν είναι αυτός που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, ο κόσμος ο “φραγκάτος” που θα αφήσει χρήματα, οπότε η εικόνα έχει αλλάξει και παλεύουμε με τον ανταγωνισμό και με την ποιότητα που έχουμε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε῾, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διευκρινίζει ότι τη σύνδεση (με το Μπόντρουμ) εκτελούν δύο ελληνικά πλοία, το ῾Malena῾ και ένα ακόμη, το Apollon και πέντε περίπου πλοία ξένης σημαίας.

“ΔΕ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ Ή ΑΛΛΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΠΛΟΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΩ, ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΟΣΜΟ, ΤΟΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ, ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΛΠ. ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΝΑ ΓΚΡΙΖΟ ΣΗΜΑΔΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΞΕΝΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ”, ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ O Κ. ΚΕΛΛΗΣ

realvoice995.gr