Ενώ από τον Νοέμβρη οι δημοσκοπήσεις είχαν “εκλέξει” αρχηγό του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), τα χθεσινά αποτελέσματα, όχι μόνο τους διέψευσαν αλλά απέδειξαν ακόμη μια φορά την αποτυχία τους να αποτυπώσουν τις τάσεις στην κοινωνία και το τελικό ποσοστό της αναμέτρησης, ενώ το φαβορί τους, ο Ανδρέας Λοβέρδος, δεν πέρασε ούτε καν στον τελικό γύρο, παρόλη την προσπάθεια να τον επιβάλουν.

Όσον αφορά τοπικά, η πρόσφατη επίσκεψη Λοβέρδου στις 28 Οκτωβρίου και η κινητοποίηση υπέρ του από μερίδα των τοπικών στελεχών, έφεραν πρώτο τον … τρίτο της αναμέτρησης Α. Λοβέρδο, με ποσοστά που απέχουν παρασάγγας από τα αποτελέσματα σε κεντρικό επίπεδο, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης τερμάτισε πρώτος με 36,75%, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου δεύτερος με 27,96%, ενώ ο “εκλεχτός” των δημοσκοπήσεων και των τοπικών στελεχών, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ούτε καν μπήκε στον τελικό γύρο και ακολούθησε τους άλλους δύο με 26,11%.

Από τους 250 που προσήλθαν για να ψηφίσουν στο ΚΑΠΗ, ο τρίτος Α. Λοβέρδος ήρθε … πρώτος με 129 ψήφους, που στηρίχτηκε από το περιβάλλον γύρω από την σημερινή Δημαρχία, ο Ν. Ανδρουλάκης μακράν δεύτερος με 59, ο δε Γ. Παπανδρέου τρίτος με 48, με την κινητοποίηση του π. Δημάρχου Γιώργου Ρουσσου, να μην έχει πείσει τους ψηφοφόρους.

Φαίνεται πως τοπικά οι δημοσκοπήσεις “επηρέασαν” μερίδα των ΠΑΣΟΚων και κινήθηκαν προς την επιλογή Λοβέρδου, ενώ ρόλο έπαιξαν και οι “κύκλοι” που παραδοσιακά είναι ενταγμένοι στους λεγόμενους εκσυγχρονιστές.

Αυτό βέβαια που εξάγεται ως συμπέρασμα είναι καταρχάς πως οι δημοσκόποι για άλλη μια φορά απέτυχαν στις προβλέψεις τους, γεγονός που αναδεικνύει το γενικότερο θέμα με τα διάφορα γκάλοπ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε τακτά διαστήματα, με στόχο την διαμόρφωση της κοινής γνώμης και το δεύτερο και πιο σημαντικό, είναι πως ουσιαστικά “επέβαλαν” (μαζί με διάφορα άλλα κέντρα) στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ως φαβορί τον υποψήφιο που τελικά βγήκε εκτός διεκδίκησης της αρχηγίας του κόμματος.

Ένα ακόμη συμπέρασμα αφορά την μεγάλη συμμετοχή στις διαδικασίες, που αποτελεί μήνυμα προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θα μπορεί πλέον να ελπίζει σε μεγάλες διαρροές από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ. ‘Εστω και προσωρινά, οι διαδικασίες συσπείρωσαν αρκετό κόσμο, εμπνέοντας έναν ενθουσιασμό στους οπαδούς, που βλέπουν πλέον ένα κόμμα που μπορεί να επιβάλει ισότιμους όρους σε μια όποια συγκυβέρνηση, με τις μελλοντικές προοπτικές να μην είναι ακόμα γνωστές, ενώ ενδέχεται η επόμενη Δευτέρα, μετά τον δεύτερο γύρο και την ανάδειξη του νέου αρχηγού, να βρουν το ΚΙΝΑΛ συσπειρωμένο και τους διεκδικητές να μπουν σε μια περίοδο”ηρεμίας”, μετά τις 260.000 που προσήλθαν να ψηφίσουν για πρόεδρο.