Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας κατέθεσε πρόταση προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για να ενταχθούν τα μνημεία της Δωδεκανήσου στο έργο των πολιτιστικών διαδρομών για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού.

Το έργο των πολιτιστικών διαδρομών αποτελεί κορυφαία επιλογή για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με τη διαφορά όμως ότι στον αρχικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού υπάρχουν πέντε πολιτιστικές διαδρομές, στις οποίες όμως δεν χώρεσαν τα Δωδεκάνησα.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι είναι ίσως εύλογο να εξαιρεθεί από το έργο των πολιτιστικών διαδρομών η Αττική, που συγκεντρώνει το 44,7% των επισκεπτών αρχαιολογικών χώρων και το 46,5% των επισκεπτών μουσείων αλλά δεν είναι εύλογη, σε καμία περίπτωση, η εξαίρεση της Δωδεκανήσου από το έργο των πολιτιστικών διαδρομών.

Τα Δωδεκάνησα αποτελούν μια αυτόνομη πολιτιστική πύλη, ένα σταυροδρόμι της ιστορίας και των πολιτισμών με μοναδικά μνημεία, που έχουν ως σημείο αναφοράς  την κλασική αρχαιότητα, τη ρωμαϊκή εποχή, το Βυζάντιο αλλά και το Χριστιανισμό.

Μέσα από το συγκεκριμένο έργο των πολιτιστικών διαδρομών χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις και υποδομές για την ανάδειξη και τη συντήρηση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων αλλά και την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών με αντικείμενο την ιστορία και τα μνημεία.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι με αυτές τις δράσεις και τη δημιουργία υποδομών, θα δοθεί ώθηση στον πολιτιστικό τουρισμό στα νησιά της Δωδεκανήσου.

Προτείνει, μάλιστα, να δημιουργηθεί μια νέα πολιτιστική διαδρομή με τίτλο: Δωδεκάνησα: σταυροδρόμι ιστορικών εποχών και πολιτισμών.