Νέα ανησυχητική μείωση καταγράφει ο μαθητικός πληθυσμός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
της Νατάσας Παμπρή
Το 2010 οι εγγεγραμμένοι μαθητές στα δημοτικά σχολεία ήταν 633.291, ενώ το 2021 ήταν μόλις 606.400, καταγράφοντας σημαντική πτώση αυτά τα χρόνια, με εξαίρεση την τριετία 2015-2017.
Όπως δήλωσε στον Real Voice 99.5 ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου Μπάμπης Ψαράς, μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη Καλημέρα” και τον Τέρη Χατζηιωάννου για το σχολικό έτος 2020-21 φαίνεται ότι ως προς το πλήθος των σχολικών μονάδων έχουμε μία ελάχιστη μείωση από 225 έγιναν 224, δηλαδή ούτε 1%, ενώ ως προς στο διδακτικό προσωπικό παρατηρήθηκε μία αύξηση 6,3%, από 719 σε 764.

Παράλληλα ο κ. Ψαράς αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι τα σχολεία δεν κλείνουν λόγω έλλειψης μαθητών, αλλά αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία τους, όπως συνέβη και με το Δημοτικό της Κρητηνίας που ο μοναδικός μαθητής που φοιτούσε πέρυσι, φέτος έχει εγγραφεί στο σχολείο της Έμπωνας, με απόφαση της οικογένειας. Ωστόσο σε επικοινωνία που είχε ο κ. Ψαράς με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κρητηνίας, εξετάζεται το ενδεχόμενο την επόμενη σχολική χρονιά να επαναλειτουργήσει, αν βρεθεί ικανός αριθμός μαθητών.
Επιπλέον, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου ανέφερε την περίπτωση της Ψερίμου, που από το 2014 έχει ανασταλεί η λειτουργία του σχολείου και εδώ και λίγο καιρό πληροφορήθηκε ότι υπάρχει ένα παιδί 3 ετών που η οικογένειά του επιθυμεί να πάει στο σχολείο.
“Είμαστε σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο της Καλύμνου Δημ. Διακομιχάλη και θα στηρίξουμε την οικογένεια. Θα ζητήσουμε από το υπουργείο Παιδείας να επαναλειτουργήσει από τον επόμενο χρόνο το νηπιαγωγείο στη Ψέριμο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά ο κ. Ψαράς ανέφερε:”Τα δημοτικά σχολεία δεν κλείνουν ελλείψει μαθητών, τώρα ξαφνικά κατά περιόδους όταν βλέπουμε ότι σε μία σχολική μονάδα δεν υπάρχει μαθητικό δυναμικό τότε αναστέλλεται η λειτουργία του, δεν καταργείται το σχολείο έως ότου δούμε τι ακριβώς θα συμβεί με το μαθητικό δυναμικό. Πέρυσι το Δημοτικό Σχολείο Κρητηνίας είχε έναν μαθητή, φέτος δεν είχε κανένα διότι αποφάσισε η οικογένεια να πάρει το παιδί στην Έμπωνα. Το σχολείο έχει ανασταλεί. Σε επικοινωνία όμως που έχω με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας υπάρχει μία προοπτική του χρόνου να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός μαθητών, 5-6 παιδιά δεν ξέρω που είναι στην Έμπωνα ή γύρω χωριά και με ρώτησε για τη δυνατότητα να επαναλειτουργήσει και του είπα προφανώς.
Το πρόβλημα για τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όταν κάνουμε τον προγραμματισμό είναι να έχει μαθητές το σχολείο, αν έχει βρεθεί στο σχολείο εμείς αν το γνωρίζουμε έγκαιρα το καλοκαίρι στον προγραμματισμό μας θα συμπεριλάβουμε και την ανάγκη να τοποθετηθεί εκπαιδευτικός, είτε σε δημοτικό, είτε σε νηπιαγωγείο. Αυτό είναι μία πάγια τακτική που εφαρμόζεται τόσα χρόνια.
Σε γενικές γραμμές όμως, όπως είδατε από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η οποία έχει στοιχεία για το σχολικό έτος 2020-21 και όχι για το 2021-22, φαίνεται ότι ως προς το πλήθος των σχολικών μονάδων έχουμε μία ελάχιστη μείωση από 225 έγιναν 224, δηλαδή ούτε 1% ως προς στο διδακτικό προσωπικό παρατηρήθηκε μία αύξηση 6,3% από 719 σε 764 και τότε στην περίοδο αυτή παρουσιάζεται μία αύξηση σε σε εκπαιδευτικό προσωπικό και μία ανεπαίσθητη πιθανόν μείωση του μαθητικού δυναμικού η οποία όμως θα αποτυπωθεί στην επόμενη σχολική χρονιά.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΕΡΙΜΟ
Για το σχολείο της Ψερίμου που έχει ανασταλεί από το 2014, μέχρι και πριν μερικούς μήνες δεν υπήρχε στον ορίζοντα θέμα. Ξαφνικά προέκυψε θέμα ότι υπάρχει παιδί το οποίο αναμένει να ανοίξει το σχολείο. Κι εγώ πληροφορήθηκα από τα μέσα ενημέρωσης, από δημοσίευμα κι επικοινώνησα αμέσως με τους ανθρώπους εκεί στην Ψέριμο. Υπάρχει μία οικογένεια που έχει μία επιχείρηση εκεί και έχει ένα παιδί 3 χρονών. Το παιδί φέτος θέλει παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο θέλει του χρόνου. Κι εμείς αυτό το μήνα στις υπηρεσιακές μεταβολές των σχολικών μονάδων ετοιμάζουμε έγγραφο προς το Δήμο Καλυμνίων να μας απαντήσει με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εάν έχει τη δυνατότητα να προετοιμάσει το διδακτήριο του νηπιαγωγείου Ψερίμου που σημαίνει να αποφασίσουν τα έξοδα, το κόστος κλπ., να κάνουμε έγγραφο στο Υπουργείο Παιδείας και θα ζητήσουμε επανίδρυση του νηπιαγωγείου Ψερίμου, σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Ψαράς. (realvoice995.gr)