Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όπως καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ του 1999 να είναι η 25η Νοεμβρίου κάθε έτους , ο Έπαρχος Καλύμνου, κ. Μουσελλής, προσκάλεσε σήμερα  στο Γραφείο του έξι γυναίκες , μέλη της τοπικής μας κοινωνίας και εργαζόμενες  σε δυναμικά επαγγέλματα και χώρους που είναι ως επί το πλείστον ανδροκρατούμενοι, με σκοπό να μεταφέρουν μαζί το μήνυμα της ημέρας  προς την κοινωνία .

       Οι κυρίες: Σωτηρίου Ευδοκία, αρχιφύλακας,

                       Περδικα Αναστασία , αρχικελευστής,

                       Κωνσταντάρα Ελένη, ΕΠΟΠ Λοχίας ΠΖ,

                       Βαπόρη Μαρία , Εθελόντρια  Πυροσβέστης ,

                       Εργά Ειρήνη , Κυβερνήτης Σκαφών και

                       Ευθυμιάδου Χρύσα, Αγρότισσα  

και ο  Έπαρχος Καλύμνου , επεσήμαναν   ότι το θέμα της βίας κατά των γυναικών   και των κοριτσιών, αποτελεί  σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και συνιστά εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων  ισχύος μεταξύ των ανδρών και των γυναικών, που έχουν οδηγήσει  σε επικυριαρχία και διακρίσεις κατά των γυναικών  από τους άνδρες. Αποτελεί επίσης έναν από τους ζωτικής σημασίας  κοινωνικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων οι γυναίκες εξαναγκάζονται  σε υποδεέστερη θέση σε σύγκριση με τους άνδρες. Το οδυνηρό είναι ότι στις πολιτισμένες κοινωνίες μας, το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών , σε όλες τις μορφές του ,όχι μόνο παραμένει επίκαιρο αλλά και εξαιρετικά ανησυχητικό .

Τα στοιχεία σε όλο τον κόσμο, δείχνουν αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, εξαιτίας ίσως  της καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων, που υποχρέωσαν τις γυναίκες να βρίσκονται περισσότερο κοντά στους καταπιεστές τους, και να μην έχουν εύκολα πρόσβαση σε δομές στήριξης. Εντυπωσιάζουν επίσης τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται στα πλαίσια του κινήματος me too για την σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση γυναικών .  Ακόμη πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι  στη χώρα μας , την τρέχουσα χρονιά 2021,  συνέβησαν  μέχρι σήμερα 13  δολοφονίες γυναικών από τους συντρόφους τους.  

Το μήνυμα λοιπόν που στέλνουν οι 6 συμπατριώτισσες μας και ο Έπαρχος  είναι ότι αυτή η ντροπή πρέπει να σταματήσει να υπάρχει στις κοινωνίες μας και είναι στο χέρι μας να ευαισθητοποιηθούμε , να προβληματιστούμε, να μάθουμε στα παιδιά μας  τον σεβασμό του ανθρώπου από τον άνθρωπο  και να αλλάξουμε .