Ο Δήμος Χάλκης με πρωτοβουλία και οργάνωση του Παιδαγωγού και Δημοτικού Συμβούλου του νησιού κ. Δημήτρη Αγγελή, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Αυτοδυτών Καλύμνου  «Η κόρη της Καλύμνου» διοργανώνουν εθελοντικό διήμερο περιβαλλοντικών και γαστρονομικών εκδηλώσεων 1 έως 3 Οκτωβρίου 2021.

Στo πλαίσιo της γενικής εκπαίδευσης του πληθυσμού την οποία πραγματοποιεί ο Δήμος Χάλκης για την ευαισθητοποίηση των μόνιμων κατοίκων, των επισκεπτών και ιδίως των παιδιών για τη διατήρηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του νησιού, την Παρασκευή το απόγευμα 1 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του φαινομένου της θαλάσσιας ρύπανσης στους μαθητές του Σχολείου της Χάλκης.

Το Σάββατο το πρωί 2 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει υποβρύχιος καθαρισμός του κεντρικού λιμανιού της Χάλκης από περίπου 15 εθελόντριες/-ές δύτες με τη βοήθεια διαφορων φορέων του νησιού.

Το απόγευμα της ίδια ημέρας ο καταξιωμένος Καλύμνιος Σεφ κ. Παντελής Βούρος θα μαγειρέψει στην κεντρική προβλήτα του νησιού για όλο τον κόσμο διάφορα εδέσματα χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τοπικά προϊόντα της Χάλκης (Χαλκήτικα μακαρόνια – Χαλκίτικο γαριδάκι – Παλαμίδες απο τον Κωλοφωνά – Τυρί μαλακό Χαλκίτικο – Μέλι Χάλκης – Χαλκίτικα φραγκόσυκα – αλάτι χοντρό, θυμάρι και ρίγανη).

Η πλούσια γαστρονομική παράδοση του νησιού πηγάζει από την Ιστορία του, τα αμέτρητα τοπικά και αγνά προϊόντα του χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση σε όλα τα νοικοκυριά και από όλες τις επιχειρήσεις εστίασης στο νησί.

Η αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα του νησιού είναι μια ακόμα πρόκληση για όλους μας.
«Η ομαδική προσπάθεια, η συνεργασία ΟΛΩΝ ΜΑΣ, η αγάπη και ο σεβασμός για το νησί ΜΑΣ θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα της καλύτερης και ποιοτικότερης αναβάθμισης της καθημερινότητας και γενικά των συνθηκών διαβίωσης στον τόπο ΜΑΣ», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Χάλκης.

(Πηγή: Ροδιακή)