Μετά τα χθεσινά γεγονότα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, από την οποία αποχώρησαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, διαμαρτυρόμενες για την προσβλητική συμπεριφορά του Δημάρχου απέναντι στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννη Γαλουζή, τον οποίο αποκάλεσε “καρφί” και “καταδότη”, δόθηκε στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση – δελτίο τύπου και των 4 επικεφαλής των παρατάξεων που συγκροτούν την αντιπολίτευση στο ΔΣ, με το οποίο τον καταγγέλλουν για “αυταρχική και συκοφαντική συμπεριφορά”. Οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ζητούν για μια ακόμη φορά από τον Δήμαρχο να ανακαλέσει τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και να ζητήσει δημόσια συγνώμη και καταλήγει το δελτίο τύπου αναφέροντας πως “Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουν θέση στον δημόσιο βίο και είναι επιζήμιες για την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

Ακολουθεί το δ.τ. των 4 παρατάξεων:

Κάλυμνος 22/05/2024

Δελτίο Τύπου

Θέμα: Αυταρχική και Συκοφαντική Συμπεριφορά Δημάρχου Ιωάννη Μαστροκούκου εναντίον του Δημοτικού Συμβούλου και Επικεφαλής Μείζονος Μειοψηφίας, πρώην Δημάρχου Ιωάννη Γαλουζή

Με θλίψη και αγανάκτηση αναγκαζόμαστε να ενημερώσουμε τους πολίτες για το απαράδεκτο περιστατικό που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (21-05-2024).

Ο Δήμαρχος επέδειξε αυταρχική και άκρως συκοφαντική συμπεριφορά εναντίον του Δημοτικού Συμβούλου και Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας, πρώην Δημάρχου Γαλουζή Ιωάννη, χαρακτηρίζοντάς τον “καταδότη” και “καρφί”.

Η συκοφαντική αυτή επίθεση έγινε με αφορμή την ένσταση που υπέβαλε ο Δημοτικός Σύμβουλος μαζί με την παράταξή του κατά της υπ’ αριθ. 53/2024 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία και έγινε δεκτή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου
και εν όψει της συζήτησης για μετακίνηση του Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων στα πλαίσια αδελφοποίησης με την πόλη ΠΟΡΤ ΝΤΕ ΜΠΟΥΚ στην Γαλλία, θέμα εκτός ημερησίας διάταξης.

Είναι καθήκον των παρατάξεων της αντιπολίτευσης άλλωστε να προασπίζουν τα συμφέροντα του Καλυμνιακού λαού και να τηρούν τις δημοκρατικές διαδικασίες, ελέγχοντας με κάθε νόμιμο μέσο τις αποφάσεις και την διαδικασία λήψης αυτών από την
Δημοτική Αρχή, όπως επίσης οι επικεφαλής των παρατάξεων έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τους συνάδελφούς τους, ανεξαρτήτως παράταξης.

Η απαράδεκτη συμπεριφορά του Δημάρχου προκάλεσε την άμεση αντίδραση όλων των επικεφαλής των παρατάξεων, οι οποίοι ζήτησαν την άμεση ανάκληση των προσβλητικών χαρακτηρισμών και την υποβολή δημόσιας συγνώμης. Δυστυχώς, ο Δήμαρχος αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το αίτημα αυτό, επιμένοντας στην ανάρμοστη στάση του.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδιάλλακτη και συκοφαντική συμπεριφορά του Δημάρχου, όλες οι παρατάξεις αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την ανάρμοστη, ηγεμονική, αντιδημοκρατική, αυταρχική και άκρως προσβλητική, συκοφαντική συμπεριφορά του Δημάρχου Μαστροκούκου και καλούμε για άλλη μια φορά να ανακαλέσει τους προσβλητικούς του χαρακτηρισμούς και να ζητήσει δημόσια συγνώμη. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουν θέση στον δημόσιο βίο και είναι επιζήμιες για την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η διαφάνεια, ο σεβασμός και η δημοκρατική συμπεριφορά πρέπει να αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της πολιτικής μας δράσης.


Οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου


1) ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΑΛΟΥΖΗΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΝΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ»
2) ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΟΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «Η ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ»
3) ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ, «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ»
4) ΣΑΚΗΣ ΧΟΥΛΗΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΛΑϊΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΥΜΝΟΥ»