Έλληνας από τα Δωδεκάνησα με καταγωγή από πλευράς μητέρας από την Χάλκη θα είναι και ο νέος δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, που από τις 12 Απριλίου 2022 θα αντικαταστήσει τον Καλυμνιακής Καταγωγής Χρυσόστομο (Κρις) Αλαχούζο, ο οποίος συμπλήρωσε δύο συνεχόμενες τριετείς θητείες και σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν μπορεί να διεκδικήσει και για τρίτη φορά τη θέση του.

Του Σταύρου Μαρμαρινού στον Εθνικό Κήρυκα

Πρόκειται για τον Κώστα Βατικιώτη, 73 χρονών, ο οποίος είναι ένας από τους τρεις κομίσιονερ του Δήμου. Πήρε 3.131 ψήφους (56,5%), ενώ η αντίπαλός του, Robin Saenger πήρε 2.415 ψήφους (43,5%).

Κατά τις εκλογές που έγιναν, προχθές Τρίτη, στην κομητεία Πινέλας, ένας άλλος ομογενής, ο Παναγιώτης Κουλιάς, κέρδισε μια θέση ως νέος κομίσιονερ, ενώ ένας τρίτος ομογενής, ο Γεώργιος Κουλιανός, έχασε θέση κομίσιονερ, για 10 μόνο ψήφους.

O Κώστας Βατικιώτης νίκησε την Robin Saenger, πρώην κομίσιονερ, η οποία μέχρι πριν τρία χρόνια διατηρούσε επιχείρηση έργων τέχνης. Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε δέκα ημέρες.

«Εβαλα υποψηφιότητα για δήμαρχος, γιατί θέλω να κάνω έργα στο ‘Ελληνικό Χωριό’», όπως λένε όλοι το Τάρπον Σπρινγκς, δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα», λίγο μετά τη νίκη του ο κ. Βατικιώτης. «Χάνουμε τα Ελληνικά και στην Ιστορία μας και εάν δεν κάνουμε κάτι θα τα χάσουμε όλα. Ηθελα να γίνω δήμαρχος για να κάνω κάτι γι’ αυτό. Δεν θέλουμε να χαθούν η ελληνική γλώσσα και ιστορία. Θέλω να κρατηθεί το ελληνικό χρώμα στο Τάρπον Σπρινγκς».

Ο Κώστας Βατικιώτης ευχαρίστησε όλους τους ομογενείς για την υποστήριξή τους με την ψήφο τους. «Υπόσχομαι να εργαστώ σκληρά, για να διατηρηθεί κάθε τι το ελληνικό στην πόλη μας», τόνισε.

Ο νέος δήμαρχος γεννήθηκε στο Τάρπον Σπρινγκς. Ο παππούς του, Κώστας Βατικιώτης, είχε γεννηθεί στην Αίγινα και το 1905 ήταν μεταξύ των πρώτων 50 σφουγγαράδων που ήλθαν από το νησί αυτό και ασχολήθηκαν με την σπογγαλιεία στο Τάρπον Σπρινγκς. Αργότερα, επέστρεψε στην Αίγινα, όπου το 1910 γεννήθηκε ο πατέρας του Κώστα Βατικιώτη, Σώζων. Ο τελευταίος ήλθε κι αυτός στην Αμερική το 1934. Η μητέρα του νέου δημάρχου, λεγόταν Μαρία και είχε γεννηθεί στην Αμερική. Οι γονείς της μητέρας του είχαν καταγωγή από τη Χάλκη.

Ο κ. Βατικιώτης έχει με τη σύζυγό του, Νταρλίν, δύο γιους και μία κόρη. Ο Σώζων είναι 40 χρονών, ο Στέφανος, 38, και η Κατερίνα, 30. Εχει επίσης τρία εγγόνια από τα παιδιά του.

Το επάγγελμά του ήταν μηχανικός, αλλά για 20 χρόνια υπηρέτησε στο αμερικανικό Ναυτικό, όπου μάλιστα είχε διατελέσει διοικητής. Εκεί γνώρισε και τη σύζυγό του, η οποία ήταν επίσης διοικητής, που κατάγεται από τη Γερμανία και την Ουγγαρία και είναι ορθόδοξη χριστιανή.

Ολα τα χρόνια, ο κ. Βατικιώτης εκκλησιάζεται στον ιστορικό καθεδρικό ιερό ναό του Αγίου Νικολάου του Τάρπον Σπρινγκς. Εκεί βαπτίστηκαν και τα εγγόνια του.

Εξάλλου, θέση κομίσιονερ για τη Θέση 4, κέρδισε ο Παναγιώτης «Πήτερ» Κουλιάς, που είχε αντίπαλο την Ζακλίν Τέρνερ. Πήρε 2.872 ψήφους (52,3%), έναντι 2.616 ψήφους (47,7%).

Ο Γιώργος Κουλιανός, που έχασε για τη Θέση 3, για 10 μόνο ψήφους, πήρε 2.739 ψήφους (49,9%), ενώ ο αντίπαλός του, Michael Eisner, πήρε 2.749 ψήφους (50,1%).

Οι δημοτικές εκλογές της Τρίτης, έγιναν στις 10 πόλεις και κωμοπόλεις της κομητείας Πινέλας και η επόπτης εκλογών δήλωσε ότι η ημέρα έκλεισε με επιτυχία και όπως αναμενόταν.

Οι κάλπες είχαν ανοίξει στις 7 π.μ. και έκλεισαν στις 7 μ.μ., χωρίς απρόοπτα. Οι ψηφοφόροι είχαν πάει να ψηφίσουν για αιρετά αξιώματα, τροποποιήσεις καταστατικού και δημοψηφίσματα στην κομητεία Πινέλας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κρις Αλαχούζος, η θητεία του οποίου τελειώνει, είχε αναγγείλει επίσημα την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του δημάρχου του Τάρπον Σπρινγκς, τέτοιο περίπου καιρό το 2014, στον ιστορικό χώρο της τελετής των Θεοφανείων στο Σπρινγκ Μπάγιου, σε μικρή απόσταση από την εκκλησία του Αγ. Νικολάου.

Ο κ. Αλαχούζος, ο οποίος είχε διατελέσει τότε κομίσιονερ και αντιδήμαρχος, είχε επικεντρώσει το ενδιαφέρον του κατά την ομιλία του εκείνη, στις προσπάθειες που υποσχέθηκε να καταβάλλει για την ενθάρρυνση και προσέλκυση νέων επιχειρήσεων στο Τάρπον Σπρινγκς, προκειμένου να υπάρξουν πολλές θέσεις εργασίας, καθώς και στη φροντίδα των ηλικιωμένων.

Επίσης, ο Κρις Αλαχούζος είχε υπηρετήσει για έξι χρόνια στο τμήμα Σχεδιασμού και Οριοθέτησης του Δήμου Τάρπον Σπρινγκς και δύο φορές είχε εκλεγεί μέχρι τότε City Commissioner, ενώ είχε εκλεγεί αντιδήμαρχος. Συνέχιζε, επίσης, να είναι επικεφαλής του Προγράμματος Αδελφοποίησης Πόλεων και μέλος του Συμβουλίου της Ακαδημίας Πλάτωνα. Μέχρι τη συνταξιοδότησή του ήταν ανώτερο στέλεχος της εταιρείας Verizon.