Κοινοποίηση:

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ, που διοργάνωσε η ΚΝΕ Καλύμνου, το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Χριστού, που περιελάμβανε πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, που αφορούσαν την νεολαία, όλων των ηλικιών.

Ακολουθεί το δ.τ. της Ο.Β. Καλύμνου της ΚΝΕ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΑΣΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ 47ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η στάση του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ και στο νησί της Καλύμνου, το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Χριστού.

Από νωρίς το απόγευμα, ο κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος που στήθηκε  με μεράκι από τα μέλη και τους φίλους  της ΚΝΕ υποδέχτηκε πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών. Η αφίσα με το εξώφυλλο- αφιέρωμα  του Ριζοσπάστη στον Μίκη Θεοδωράκη στην είσοδο του χώρου και οι μουσικές των τραγουδιών του που ακουγόντουσαν από τα μεγάφωνα συγκίνησαν όσους κατέφθαναν στον χώρο για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που προσαρμοστήκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θέλοντας να τιμήσουμε και αποχαιρετίσουμε  τον μεγάλο αγωνιστή-δημιουργό, οδηγητή και πρωτεργάτη μιας νέας, μαχόμενης τέχνης στη μουσική, που κατόρθωσε να χωρέσει στο μεγαλειώδες έργο του όλο το έπος της λαϊκής πάλης του 20ου αιώνα στη χώρα μας, μέρος του οποίου υπήρξε και ο ίδιος.

Οι μικροί μας  φίλοι  έδωσαν το στίγμα τους  από νωρίς κατακλύζοντας τον χώρο με τις δραστηριότητες εικαστικών για παιδιά  που είχαν προετοιμαστεί με θέμα: « Στέλνουμε το δικό μας μήνυμα για την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος», στολίζοντας και ομορφαίνοντας τον χώρο με  τα «έργα» που δημιούργησαν στο τέλος της βραδιάς.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με  την συζήτηση, με θέμα: «Διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού- αγώνας για πραγματική προστασία του περιβάλλοντος. Η πρόταση του ΚΚΕ». Την συζήτηση άνοιξε ο Σάκης Μαϊλλης, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρος του σωματείου οικοδομών Καλύμνου , και την κεντρική ομιλία έκανε ο Σάκης Χούλης, μέλος της ΤΕ Βορείου Συγκροτήματος Δωδ/σου του ΚΚΕ και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με την «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» στο Δήμο Καλυμνίων.

Ακολούθησε χαιρετισμός από την Γουρλά Δέσποινα, Γραμματέα της Οργάνωσης Βάσης Καλύμνου της ΚΝΕ, οπού ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν με το μεράκι και την ανιδιοτελή προσφορά τους  για να  προετοιμαστεί και στηθεί αυτή η όμορφη γιορτή της νεολαίας. Και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες της νεανικής σκηνής «ΔΙΝΗ» της Θεατρικής Ομάδας Καλύμνου, που αποδέχτηκαν την πρόσκληση της ΚΝΕ  και με πολύ  μεράκι και κόπο προετοίμασαν και έδωσαν το παρόν για να παρουσιάσουν την δουλεία τους  και  να δώσουν  τη δική τους πνοή και ζωντάνια στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Η κεντρική ομιλία έγινε από την Νίκο Λάππα , μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θλιβερό γεγονός της απώλειας του μεγάλου συνθέτη και δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη, τονίζοντας πως: «Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη είναι ζυμωμένη με όλα εκείνα τα υλικά που φτιάχνουν τη μεγάλη τέχνη, την τέχνη που συλλαμβάνει τον σφυγμό της εποχής της και προαισθάνεται το επερχόμενο. Το αίσθημα, το φρόνημα, η μνήμη και η πείρα του λαού που αγωνίζεται, είναι η πηγή της έμπνευσής του. ‘Έλεγε ο ίδιος «Ό,τι φτιάξαμε το πήραμε από το λαό και στο λαό το επιστρέφουμε» έλεγε και αυτό δεν ήταν σεμνοτυφία. Είχε βαθιά συνείδηση ότι για το προσωπικό του καλλιτεχνικό κατόρθωμα σπουδαίο ρόλο έπαιξε η εποχή του. Είχε απόλυτη επίγνωση ότι στον ιδιαίτερο τρόπο και τον δυναμισμό της τέχνης του αντανακλούσαν οι πράξεις του λαού κι ότι η δική του συμμετοχή στη λαϊκή δράση, παρότι τον αποσπούσε σε κάποιο βαθμό από τη δημιουργία του, ήταν το οξυγόνο της. «Ο καλλιτέχνης που ζει και δημιουργεί μέσα στην πάλη, εξασφαλίζει ξεχωριστή θέση για το έργο του» δήλωνε. Το έργο του είναι λαμπρή απόδειξη ότι η μεγάλη τέχνη είναι πάντα πολιτική είτε το επιδιώκει είτε δεν το επιδιώκει ο δημιουργός της…..», αναφέρθηκε επίσης  στο αποτύπωμα που άφησε όλα αυτά τα χρόνια στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ, επισημαίνοντας πως: «Είμαστε περήφανοι διότι η νεολαία του ΚΚΕ, η ΚΝΕ μέσα από τα Φεστιβάλ της και τις σελίδες του Οδηγητή συνέβαλε καθοριστικά και θα συνεχίσει ώστε να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές αυτόν τον πλούτο της δημιουργίας. Θα πορευόμαστε με τη μουσική του… ώσπου να “σημάνουν οι καμπάνες” της κοινωνικής απελευθέρωσης, να “κοκκινίσουν τα όνειρα”».

Την σκυτάλη στην σκηνή  πήρε το θεατρικό δρώμενο, από την νεανική σκηνή «ΔΙΝΗ» της ΘΟΚ ΠΟΥ παρουσίασε σε μια συγκλονιστική προσπάθεια  και μια εναλλακτική σκηνική μορφή , που ονομάζεται θεατρικό αναλόγιο το έργο «Η γυναίκα και Ο λάθος». Ένα από τα 4 μονόπρακτα του έργου «πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα» , ένα κωμικό μονόπρακτο που αναφέρεται  στις  συλλήψεις που έγιναν τις πρώτες μέρες της δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Έργο  του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη, του οποίου φέτος γιορτάζονται τα 100 χρόνια από την γέννηση του.   Η απόδοση του έργου από όλα τα παιδιά που συμμετείχαν ενθουσίασε και συγκίνησε όσους παρευρέθηκαν οπού  τους κατά   χειροκρότησαν και τους ευχήθηκαν και στο μέλλον να ετοιμάσουν και παρουσιάσουν ξανά εξίσου τόσο ενδιαφέροντα δρώμενα.

Η βραδιά έκλεισε με το μουσικό αφιέρωμα  στα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου που προετοίμασε ομάδα μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το οποίο προσαρμόστηκε ανοίγοντας με κάποια τραγούδια αφιέρωμα στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη και συγκίνησε όλους όσους το απόλαυσαν.

Στον χώρο επίσης λειτούργησαν: μπαρ, έκθεση βιβλίου της «ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ», Έκθεση για τους μεγάλους μαθητικούς αγώνες της χρονιάς που πέρασε στο στέκι μαθητών και σπουδαστών ΑΕΝ, ενώ συμμετείχε με δράσεις ενημέρωσης το Πολυδύναμο Κέντρο Καλύμνου  ΚΕΘΕΑ                    «Αριάδνη».

Κοινοποίηση: