Πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς οι λαγοκέφαλοι στην περιοχή, με καταστροφικές συνέπειες για την αλιεία, τον τουρισμό και το οικοσύστημα και κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται από το κράτος, όπως με επιτυχία γίνεται ήδη στην Κύπρο αλλά και στην Τουρκία.
Τόσο στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού της Καλύμνου αλλά και σε παραλίες κοντά στην πόλη, κοπάδια λαγοκέφαλων έχουν κατακλύσει τις θάλασσες, ενώ οι επαγγελματίες αλιείς βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς “τα τέρατα”, που αρκετές φορές ξεπερνούν πλέον τα 10 κιλά, καταστρέφουν τα τα εργαλεία τους και αφανίζουν τα αλιεύματά τους, ενώ καμιά ενέργεια δεν γίνεται μέχρι στιγμής από την οργανωμένη πολιτεία, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και να ανακουφιστούν οι αλιείς αλλά και οι κάτοικοι των νησιών, ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα και στις ακτές της Κρήτης, ενώ πληθαίνουν οι περιπτώσεις επιθέσεων σε λουόμενους από τους “λεσεψιανούς εισβολείς”.
Είναι πλέον συχνό το φαινόμενο, τόσο οι επαγγελματίες αλιείς όσο και ερασιτέχνες, να φέρνουν στην επιφάνεια λαγοκέφαλους, ένα είδος που “μετανάστευσε” τις τελευταίες δεκαετίες στη Μεσόγειο διά μέσου του Σουέζ, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας, μαζί με άλλα θαλάσσια είδη, όπως είναι τα λεοντόψαρα, ενώ το συγκεκριμένο, ο λαγοκέφαλος (lagocephalus sceleratus), επιτίθεται πλέον στους ανθρώπους και έχει αυξηθεί σε επίπεδα συναγερμού ο πληθυσμός τους.
Πριν λίγο καιρό, ο γνωστός ερασιτέχνης ψαράς και διαχειριστής της ομάδας “Fishing Give’s Life”, Μιχάλης Μαμουζέλλος, σε μια από τις πρωινές εξορμήσεις του, έφερε ξανά στην επιφάνεια έναν τεράστιο λαγοκέφαλο, ενώ, όπως μας δήλωσε, στην περιοχή (στο λιμάνι του νησιού κοντά στα πετρέλαια), ο βυθός βρίθει από κοπάδια αυτού του είδους , που φτάνουν και ξεπερνούν τα 10 κιλά, όπως φαίνεται στις φωτό και στο ακόλουθο βίντεο που ανάρτησε. (Στον σύνδεσμο παλιότερο δημοσίευμα του Παλμού της Καλύμνου https://www.palmoskalymnou.gr/%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CE%BA%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%88%CE%B1%CF%81%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%AC/)
Χθες, στην πολυσύχναστη παραλία στα Βλυχάδια , ιδιώτες ψάρεψαν ακόμα ένα “τέρας”, που πλησίαζε τα δέκα κιλά, όπως φαίνεται και στις φωτό πιο κάτω.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, οι αρμόδιοι δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ώστε να ανακουφιστούν οι επαγγελματίες αλιείς που βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης και να προστατευτεί το οικοσύστημα, ενώ τα σωματεία των επαγγελματιών της παράκτιας αλιείας, με απανωτά διαβήματα, ζητάνε την παρέμβαση της κυβέρνησης, όπως ο Σύλλογος Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου.
Η Κύπρος επικήρυξε τους λαγοκέφαλους
Στην Κύπρο αλλά και στη γειτονική Τουρκία, οι αλιείς επιδοτούνται για κάθε κιλό λαγοκέφαλου που αλιεύουν. Συγκεκριμένα στην Κύπρο, έχει εφαρμοστεί και είναι σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα “Σχέδιο χορηγιών για τον περιορισμό του λαγοκέφαλου στα παράκτια ύδατα της Κύπρου”, με τους αλιείς να αποζημιώνονται με το ποσό των 4,73€ το κιλό λαγοκέφαλων που θα ψαρέψουν και θα καταστρέψουν. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 70% από ευρωπαϊκά προγράμματα και 30% από το Κυπριακό κράτος και ήδη αρκετές εκατοντάδες αλιείς έχουν ενταχθεί.
Πρόσφατα ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, επανήλθε στο θέμα, καταθέτοντας σε σχετική επερώτηση στο αρμόδιο υπουργείο, τρεις συγκεκριμένες προτάσεις, για την αντιμετώπιση του προβλήματος γενικότερα. (Στον σύνδεσμο η σχετική δημοσίευση https://www.palmoskalymnou.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%83%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF% ).