Εμμανουήλ Μουσελλής
Εμμανουήλ Μουσελλής
Εμμανουήλ Μουσελλής
Εμμανουήλ Μουσελλής

Οι Δήμαρχοι των νησιών της περιοχής και συγκεκριμένα της Λέρου, Πάτμου, Λειψών και Αγαθονησίου, που εδώ και δεκαετίες εξυπηρετούνται από το πλοίο της ΑΝΕΚ, “Ν. Κάλυμνος”, μετά την τελευταία τραγική εξέλιξη με την έκπτωση από τον διαγωνισμό για τις επιδοτούμενες δρομολογιακές γραμμές προς Σάμο και προς Αστυπάλαια, του πλοίου της ναυτιλιακής εταιρείας του Δήμου Καλυμνίων, στέλνουν μήνυμα απόγνωσης προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς η μη παρουσία του πλοίου στην περιοχή και σε συνδυασμό με την μακρόχρονη ακινησία του “Ζέφυρος”, λόγω βλάβης, οδηγεί τις κοινωνίες των νησιών στο “κόκκινο” και ειδικά ενώ πλησιάζει η περίοδος των εορτών του Πάσχα.

Η δραματική εξέλιξη με το πλοίο της ΑΝΕΚ και την έκπτωση της εταιρείας από τις δύο άγονες και επιδοτούμενες γραμμές, εκτός τα προβλήματα βιωσιμότητας που δημιουργεί στην εταιρεία, προκαλεί και σοβαρότατα ζητήματα στις κοινωνίες των νησιών, όπως αυτά αποτυπώνονται στην επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, που υπογ΄ραφουν οι Δήμαρχοι.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Άμεση αποκατάσταση ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών»

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών που την αποτελούν αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Πέντε μήνες χωρίς το “Ζέφυρος” το οποίο ακόμη περιμένει ανταλλακτικά και σχεδόν 3 μήνες χωρίς το πολύ σημαντικό για μας “Νήσος Κάλυμνος” το οποίο απ’ ότι μαθαίνουμε δυσκολεύεται να πάρει τα απαιτούμενα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τις τοπικές μας μικροοικονομίες και κυρίως για την προσβασιμότητα και την εξυπηρέτηση των κατοίκων οι οποίοι χωρίς υπερβολή φέτος το Χειμώνα βίωσαν συνθήκες απομόνωσης.

 Ειδικά τα πολύ μικρά νησιά όπως οι Αρκοί, συμπαρομαρτούντος του Μαραθιού, το Αγαθονήσι και οι Λειψοί, που δεν έχουν αρκετές άλλες επιλογές, δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα.

Είναι γεγονός πως επειδή μέχρι και σήμερα ο βαθμός της αποτελεσματικότητας του υπουργείου που ηγείσθε ήταν άριστος, εξηγεί γιατί η αντίδρασή μας αυτή γίνεται με αρκετή καθυστέρηση.

Όμως η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και η αγωνία όλων των νησιωτών που εκπροσωπούμε έφτασε στο κόκκινο εν όψη του Πάσχα και της έναρξης της τουριστικής περιόδου που ακολουθεί.

Σας καθιστούμε σαφές και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει ποια πλοία θα πάρουν τις δύο γραμμές αρκεί να είναι αξιόπλοα, πιστοποιημένα και προπάντων ασφαλή.

Η υπομονή όλων μας έχει εξαντληθεί και σας παρακαλούμε να δράσετε αστραπιαία από δω και στο εξής ακόμη κι αν πρέπει να αναζητηθούν πλοία με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά τα οποία βέβαια απαιτούν υψηλότερο τίμημα.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η έως τώρα αγαστή και προϊοντική θα λέγαμε συνεργασία του υπουργείου με τους δήμους μας θα αποδώσει για ακόμη μία φορά και μιας πρώτης τάξης κίνηση απ την πλευρά σας, προς επίρρωση τούτου, θα ήταν η άμεση επίλυση του ανακύψαντος προβλήματος.

                                                                                        Με εκτίμηση,

                                                 Οι δήμαρχοι

Λειψών, Φώτιος Μάγγος

Λέρου, Μιχαήλ Κόλιας

Πάτμου, Ελευθέριος Πέντες

Αγαθονησίου,  Ευάγγελος Κόττορος        

Χατζημάρκος
Χατζημάρκος
Χατζημάρκος
Χατζημάρκος