Τελικά οι σχεδιασμοί για την ανάδειξη της Καλύμνου σε κέντρο της Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, φαίνεται πως περνάν «από σαράντα κύματα» και, μέχρι στιγμής, παραμένουν απλές εξαγγελίες, με τον χώρο της «Σχολής Δυτών» να παραμένει κλειστός και χωρίς σπουδαστές,  για ακόμη μια χρονιά και αντί να αναβαθμίζεται τελικά οδηγείται στην υποβάθμιση.

Αποτέλεσε ένα κορυφαίο γεγονός η λειτουργία της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο πριν μερικά χρόνια, για όλο τον κόσμο των θαλασσίων επαγγελμάτων και ειδικά αυτών που έχουν ως αντικείμενο την κατάδυση, αφού μια πιστοποιημένη Σχολή είχε ξεκινήσει να λειτουργεί στο νησί των σφουγγαράδων, η οποία όμως θα παραμείνει για ακόμα μια χρονιά κλειστή, εξαιτίας καθυστερήσεων ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών (προκήρυξη κ.α.) που θα έπρεπε να είχαν γίνει από τον περασμένο Αύγουστο από τους αρμόδιους φορείς.

Το μείζον θέμα όμως,  που αφορά την αναβάθμιση της Σχολής, φαίνεται να παραμένει σε εκκρεμότητα … άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα ακόμα. Θυμίζουμε ότι πριν από μερικά χρονιά (2019),  από την τότε κυβέρνηση Τσίπρα και επί  υπουργίας του Νεκτάριου Σαντορινιού και σε συνεργασία με τον δήμο,  είχαν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό οι διαδικασίες έτσι ώστε να επιτευχθεί η συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματιών Δυτών στη Μασσαλία (υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της σχολής με το ινστιτούτο), ώστε το πτυχίο της Καλύμνου να έχει και κύρος και αναγνώρισή,  με κύριο στόχο ο δύτης με πτυχίο από τη Σχολή Καλύμνου να βρίσκει πια δουλειά παντού.

Ολοκληρωμένες προτάσεις για την αναβάθμιση της Σχολής Δυτών της Καλύμνου, είχε καταθέσει και ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Προσφάτως, σε τηλεδιάσκεψη που έγινε και συμμετείχαν ο Δήμαρχος , ο Έπαρχος και ο Περιφ. Συμβ. κ. Κ. Σταυλάς με τον ΓΓ Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουτουλάκη Εμμανουήλ , αν και εξετάστηκε η συνέχιση των προ ετών εργασιών , με την έμπρακτη συνδρομή της Γ.Γ. Αιγαίου, με κύριο στόχο την παροχή επίσημης πιστοποίησης στους αποφοίτους της Σχολής Δυτών Καλύμνου, για την χορήγηση πτυχίων, αλλά και την ανάπτυξη συνεργασίας με ομοειδείς σχολές του εξωτερικού, εντούτοις για φέτος η Σχολή Δυτών δεν θα λειτουργήσει…

Τέλος να σημειώσουμε ότι σε αυτήν την τηλεδιάσκεψη είχε επίσης τονισθεί η ανάγκη μιας μόνιμης και βιώσιμης πορείας της Σχολής μέσα από ένα επιχειρησιακό σχέδιο,  το οποίο θα είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου η Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

Ίδωμεν