Την παντελή αδιαφορία για την τραγική κατάσταση στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου που κινδυνεύει να μείνει χωρίς γιατρό, καταγγέλλουν οι ιδιώτες καρδιολόγοι της Καλύμνου και ζητούν την ενεργοποίηση όλης της τοπικής κοινωνίας

Με σημερινή τους επιστολή οι ιδιώτες καρδιολόγοι Μικές Κουκουβάς και Λευτέρης Κουρούνης, που κλήθηκαν εδώ και μήνες να «βάλουν πλάτη» και να στηρίξουν την καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλύμνου, καθώς από το τέλος του 2021 έχει μείνει με μια ΜΟΝΟ θέση γιατρού, του Μανώλη Τσικούρη, καταγγέλλουν την αδιαφορία όλων των αρμοδίων και την μη προκήρυξη θέσεων, με αποτέλεσμα το νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού να ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ να βρεθεί άμεσα χωρίς καρδιολόγο.

Το πρόβλημα είναι γνωστό και έχει αναδειχτεί και από τα τοπικά ΜΜΕ, ενώ σχετικές ερωτήσεις προς στη Βουλή και στους αρμόδιους, δυστυχώς δεν έφεραν αποτέλεσμα και η προηγούμενη διοίκηση, αντιμετώπισε την σημαντικότατη αυτή έλλειψη με την προσωρινή κάλυψη των εφημεριών από τους δύο ιδιώτες καρδιολόγους του νησιού. ‘Ομως στο μεσοδιάστημα, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, “καμία προσπάθεια δεν έγινε για να ενισχυθεί ο κύριος Τσικούρης και να παραμείνει στην Κάλυμνο. Καμία προσπάθεια να δοθούν κίνητρα στον κ Τσικούρη και να τον υποστηρίξουν στο έργο του. Μάλλον το αντίθετο. Είναι πιθανό ο κ. Τσικούρης να αποχωρήσει από το νοσοκομείο τον Ιούλιο. Θα μείνει δηλαδή το νοσοκομείο Καλύμνου χωρίς καρδιολόγο!”

Σήμερα όμως οι δύο ιδιώτες καρδιολόγοι, που όλο αυτό το διάστημα κάλυψαν τις εφημερίες για να μην μείνει το Νοσοκομείο και οι Καλύμνιοι χωρίς κάλυψη, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην τοπική κοινωνία, δηλώνουν πως δεν ανέχοντα να συνεχίζεται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση και δεν θα συμμετέχουν πλέον στις εφημερίες μετά τον Μάϊο και καλούν το Υπουργείο και όλους τους θεσμούς, σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει γιατρός στο Νοσοκομείο να καλύψει τις καρδιολογικές ανάγκεςμ με τις συνέπειες να είναι τραγικές για την υγεία στην Κάλυμνο.

Ακολουθεί η επιστολή των γιατρών:

«Η  αδιαφορία της πολιτείας για την καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Καλύμνου»  

Από την περυσινή χρονιά ο Διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής κ. Εμμ. Τσικούρης ενημέρωσε την τότε διοικήτρια κα Εμμανουήλ ότι στο τέλος του χρόνου 2021 θα εκκενωνόταν και η δεύτερη θέση καρδιολόγου. Ως συνέπεια θα έμενε μόνος καρδιολόγος στο νοσοκομείο ο κύριος Τσικούρης. Εκτός από τη διοίκηση του νοσοκομείου ενημερώθηκαν οι βουλευτές, οι τοπικοί παράγοντες, ο δήμαρχος, ο έπαρχος.   

Η μόνη λύση θα ήταν να προκηρυχθούν άμεσα δυο θέσεις καρδιολόγου και μάλιστα με αυξημένα κίνητρα.   Είναι γνωστό στους ιατρικούς κύκλους πως θέσεις που δύσκολα αναπληρώνονται θα πρέπει να προκηρύσσονται δίπλες.  Διότι δεν επρόκειτο να έρθει κανείς μόνος του καρδιολόγος σε ένα παραμεθόριο νησί της Ελλάδος με κίνδυνο να πρέπει να εφημερεύει 15 μέρες το μήνα ή ίσως και όλο το μήνα. Αντ’ αυτού προκηρύχθηκε μόνο μια θέση όπου δεν υπήρξε κανείς ενδιαφερόμενος.

Θα πρέπει να πούμε ότι είναι τόσο αντιπαραγωγικό το Ελληνικό Σύστημα Υγείας καθώς ένας γιατρός είτε εφημερεύει δέκα εφημερίες το μήνα είτε τριάντα αμείβεται περίπου το ίδιο. Οι εφημερίες πέραν ενός αριθμού αμείβονται σχεδόν συμβολικά. Ένα σύστημα που θα το ζήλευαν και τα πιο σκληρά κομμουνιστικά καθεστώτα! 

Δυστυχώς, λοιπόν , φτάσαμε στον προηγούμενο Δεκέμβρη όπου καμία λύση δεν δόθηκε. Ο κύριος Τσικούρης έμεινε μόνος του και το νοσοκομείο κινδύνευε να μείνει χωρίς καρδιολόγο για μέρος του μήνα. Εμείς, ως ιδιώτες καρδιολόγοι, δεχθήκαμε προσωρινά να καλύψουμε τις κενές εφημερίες, μέχρι να δοθεί θεσμική μόνιμη λύση με πρόσληψη δυο καρδιολόγων.   Κάναμε σαφές ότι θα ήταν προσωρινή λύση, για λίγους μήνες,  για να μην μείνει ακάλυπτο το νοσοκομείο χωρίς καρδιολόγο. Για τις εφημερίες αυτές θα πληρωνόμασταν με την ίδια αμοιβή που πληρώνονται οι ιατροί του ΕΣΥ ανά εφημερία.  

Στο μεσοδιάστημα, καμία προσπάθεια δεν έγινε για να ενισχυθεί ο κύριος Τσικούρης και να παραμείνει στην Κάλυμνο. Καμία προσπάθεια να δοθούν κίνητρα στον κ Τσικούρη και να τον υποστηρίξουν στο έργο του. Μάλλον το αντίθετο. Είναι πιθανό ο κ. Τσικούρης να αποχωρήσει από το νοσοκομείο τον Ιούλιο. Θα μείνει δηλαδή το νοσοκομείο Καλύμνου χωρίς καρδιολόγο!

Σε αυτό το πλαίσιο, προκαλεί βέβαια κλαυσίγελο το γεγονός ότι ο βουλευτής  κ Υψηλάντης σε ερώτηση που υπέβαλε στη βουλή για το θέμα του καρδιολόγου του νοσοκομείου Καλύμνου, καθησυχάστηκε από την Υφυπουργό Υγείας ότι έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και ότι η Κάλυμνος δεν έχει μείνει λεπτό ακάλυπτη χωρίς καρδιολόγο.  Συνεπώς, οι ιθύνοντες είτε είναι μειωμένης ευθύνης είτε θεωρούν ότι εμείς είμαστε.   

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το γεγονός ότι το νοσοκομείο Καλύμνου εξακολουθεί να παραμένει χωρίς διοικητή για πολλούς μήνες. Επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο υπηρετεί μόνο ένας παιδίατρος και μόνο ένας νεφρολόγος.  Είναι προφανές ότι το ονομαζόμενο «επιτελικό κράτος» υπολειτουργεί τουλάχιστον στην επαρχία.  

Κοινοποιούμε, λοιπόν, την πρόθεση μας να μην συμμετέχουμε στις εφημερίες του νοσοκομείου Καλύμνου πέραν του Μαΐου. Είναι καιρός λοιπόν να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι αλλά και καιρός  αυτή η κοινωνία επιτέλους να αφυπνιστεί. Αυτό το πρόβλημα αφορά όλους τους Καλύμνιους. Σε λίγο οι  συμπολίτες μας με οξύ καρδιολογικό πρόβλημα δεν θα βρίσκουν καρδιολόγο στο νοσοκομείο.  

Δεν εκκινούμε με αντιπολιτευτική διάθεση αλλά στα δημόσια θα πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Η κυβέρνηση στα τοπικά της υγείας στην Κάλυμνο (συμπεριλαμβανομένης και της διαχείρισης της πανδημίας) δεν διέπρεψε και δεν διαπρέπει.  

 Κουκουβάς Μικές , καρδιολόγος

Κουρούνης Λευτέρης, καρδιολόγος