Έτοιμη για τη Γαλλία και το «Eurobot 2024» είναι η ομάδα «Hyperion Robotics» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που θα διεξαχθεί στη La-Roche-Sur-Yon της Γαλλίας από τις 8 έως τις 11 Μαΐου, στην οποία συμμετέχει και ο καλύμνιος φοιτητής ( τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών & μηχανικών Η/Υ ) Γιωργος.Θ.Παπαμιχαηλ!
Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδα ρομποτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και αποτελούνται από τους: Αντώνη Χατζησάββα, Γιώργο Κτιστάκη, Βασίλη Συναδινό, Συμεών Νίντσιο, Αναστάσιο Μιχαηλίδη, και Χρήστο Παπαχρήστου ενώ υπεύθυνος καθηγητής είναι ο κ. Μηνάς Δασυγένης.
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι το «Farming Mars» και η πρόκληση είναι η δημιουργία ενός αυτόνομου θερμοκηπίου που θα επιβιώνει για πολύ καιρό στην επιφάνεια του Άρη και θα πρέπει να παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη φρούτων και λαχανικών. Ο διαγωνισμός λαμβάνει χώρα στην Γαλλία, αλλά φιλοξενεί και χώρες εκτός Ευρώπης (Τυνησία, Αλγερία, Ρωσία, Ιράν, Κουβέιτ κ.α.)
Οι συμμετέχουσες ομάδες καλούνται να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα πλήρως αυτόνομο ρομπότ, το οποίο έχει ως στόχο τη συλλογή πλαστικών φυτών και την τοποθέτησή τους σε μεταλλικά γλαστράκια.
Η πίστα του διαγωνισμού έχει διαστάσεις 3×2 μέτρα και κάθε ομάδα θα συμμετέχει στον διαγωνισμό με ένα ρομπότ, καθώς και μερικά μικρά βοηθητικά ρομπότ που χρησιμοποιούνται στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα. Ο αγώνας διαρκεί 100 δευτερόλεπτα και αγωνίζονται δύο ομάδες τη φορά, με βασικό στόχο την αποφυγή του αντιπάλου και τη συλλογή περισσότερων πόντων.
Λίγα λογια για το “Eurobot”
Το «Eurobot», πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά τον Μάιο του 1998 στο Παρίσι, όπου 1500 φοιτητές από 15 χώρες συμμετείχαν στο διαγωνισμό μέσω εθνικών προκριματικών και του διεθνούς τελικού που πραγματοποιήθηκε στη La-Roche-Sur-Yon της Γαλλίας. Ο διαγωνισμός λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη, αλλά φιλοξενεί τακτικά και χώρες εκτός Ευρώπης (Τυνησία, Αλγερία, Ρωσία, Ιράν, Κουβέιτ κ.α.)
Ποια είναι η Hyperion Robotics
Η Hyperion Robotics είναι η ομάδα ρομποτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και αποτελείται από τους: Αντώνη Χατζησάββα, Γιώργο Κτιστάκη, Βασίλη Συναδινό, Συμεών Νίντσιο, Αναστάσιο Μιχαηλίδη, Γιώργο Παπαμιχαήλ και Χρήστο Παπαχρήστου ενώ υπεύθυνος καθηγητής είναι ο κ. Μηνάς Δασυγένης.
Η ομάδα φέτος κλείνει δέκα χρόνια ζωής καθώς ιδρύθηκε το 2014, με πρωταρχικό σκοπό την έρευνα και την συμμετοχή της σε παγκόσμιους διαγωνισμούς του αντικειμένου. Το 2015 η ομάδα έλαβε μέρος, για πρώτη φόρα, στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (WRO QATAR) στην Ντόχα του Κατάρ, κατακτώντας την πρώτη θέση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και την 19η παγκοσμίως. Το 2016 έγινε η μοναδική πανεπιστημιακή ομάδα ρομποτικής που βραβεύθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών από τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Με τη συμμετοχή της πάλι στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής το 2017, απέσπασε την 3η θέση πανελλαδικά και τον Ιούνιο του 2018, βρέθηκε στα προκριματικά της Ολυμπιάδας Ρομποτικής που έλαβε μέρος με δύο συμμετοχές αποσπώντας την 1η και 3η θέση εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Τσιανγκ Μάι της Ταϊλάνδης όπου κατέκτησε την 13η θέση παγκοσμίως. Πέρυσι κατέκτησε τη 19η θέση και φέτος θα συνεχίσει την πορεία της στους διαγωνισμούς με αξιώσεις.
(με πληροφορίες και από xronos-kozanis.gr)