Συνεχίζεται η Σαρακοστή και η νηστεία και μια συνταγή, πολύ ιδιαίτερη και γνωστή σε όλη την Ελλάδα, είναι τα Γεμιστά Καλαμάρια της Καλύμνου, ένα μοναδικό πιάτο, που βρίσκεται στις πρώτες επιλογές από τις Καλυμνιές μαγείρισσες. Αναρτούμε τη συνταγή από τη σελίδα της Ευδοκίας Βουβάλη, kalymnosdelicatessen, που φέρει τον πολύχαρακτηριστικό τίτλο, οι Συνταγές της “παλιάς”, καθώς, όπως αναφέρει η ίδια, “Είχα την τύχη να χαρώ την “παλιά” μου μέχρι τα πρώτα χρόνια της εφηβείας μου και να μάθω πολλά “μυστικά” της Καλύμνικης κουζίνας και όχι μόνο!”

Καλαμάρια γεμιστά
ΥΛΙΚΑ
4 καλαμάρια (περίπου 400 gr το καθένα)
1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
1 φλυτζ. τσαγιού μαϊντανό , ψιλοκομμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια , τριμμένα
αλάτι , πιπέρι , κανέλα
2-3 κουτ. σούπας πελτέ
ελαιόλαδο (3/4 φλ. τσαγιού)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ (…έχει διαδικασία !)
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια,χωρίζουμε τα πλοκάμια από το σώμα, αφαιρούμε μάτια,στόμα κλπ και ψιλοκόβουμε τα “μουστάκια” (πλοκάμια).
Σε μιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι ελαφρά τα κρεμμύδια, τα ψιλοκομμένα “μουστάκια”,το μαϊντανό και προσθέτουμε 2 φλυτζ. νερό , αλάτι,πιπέρι,κανέλα. Τ’ αφήνουμε να βράσουν όσο να μαλακώσουν τα “μουστάκια” (περίπου μισή ώρα) . Προσθέτουμε λιγο νερό αν χρειάζεται και αφού πάρει βράση , ρίχνουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε , για να μην κολλήσει. Σβήνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε λίγο το ρύζι να φουσκώσει.
Σε μιά άλλη κατσαρόλα , γεμίζουμε τα καλαμάρια οχι τελείως , αφήνουμε περίπου ένα δάκτυλο κενό και τα ράβουμε ή τους περνάμε οδοντογλυφίδες για να μη χυθεί η γέμιση.
Προσθέτουμε λίγο νερό (ίσα να τα σκεπάζει) και μία κουτ. σούπας πελτέ,λίγο αλάτι και αφήνουμε να βράσουν 3/4 – 1 ώρα. Σε μία πιατέλα βγάζουμε τα καλαμάρια. Αφού αφαιρέσουμε τη κλωστή (ή τις οδοντογλυφίδες) , εγώ προτιμώ να τα κόβω ροδέλες και να γεμίζω έτσι τον πάτο της πιατέλας ή και δεύτερη στρώση .
Στο ζωμό που έχει μείνει από το βράσιμο των καλαμαριών,ρίχνω την υπόλοιπη γέμιση (πάντα περισσεύει λίγη) μέχρι να μαγειρευτεί καλά το ρύζι και να πιεί τη σάλτσα. Βάζω από μία κουταλιά γέμιση έξτρα ,πάνω σε κάθε φέτα καλαμάρι και τα σερβίρω.

(Συνταγή της Ευδοκίας Βουβάλη , από την “παλιά” της. Η Ε. Βουβάλη, μαζί με το σύζυγό της, Νίκο Παπαδόπουλο, αποτελούν τη “ψυχή” της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος”)
http://www.kalymnosdelicatessen.com/
(κεντρική φώτο από τη σελίδα greekdietfoods.blogspot.com)