Μία σημαντική συμφωνία θα υπογραφεί σήμερα, ημέρα Πέμπτη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατά την παραμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Πρόκειται για μία συμφωνία που αφορά την βίζα των Τούρκων πολιτών σε δέκα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΒΗΜΑτοδότη, η συμφωνία θα προβλέπει την χορήγηση βίζας επτά ημερών στους Τούρκους πολίτες στις συζύγους τους και στα παιδιά τους, την οποία θα την εξασφαλίζουν, μετά από αίτησή τους στον νησιώτικο προορισμό τους.

Ποια νησιά θα αφορά η βίζα
Τα δέκα νησιά στα οποία οι Τούρκοι μπορούν να παίρνουν βίζα για όσες φορές το αιτηθούν κατά τη διάρκεια ενός έτους είναι η Λέσβος, η Λήμνος, η Σάμος, η Χίος, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Κως, η Σύμη, το Καστελλόριζο και η Ρόδος.

Για τη συμφωνία αυτή εργάστηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης. Μάλιστα, η συμφωνία έχει πάρει και το πράσινο φως από την Ευρωπαία επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον, η οποία δεν έφερε αντιρρήσεις παρότι κατάγεται από τη Σουηδία και γνωρίζει καλά τις εντάσεις της Άγκυρας που έχουν οδηγήσει στην εμπλοκή της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Τι θα κερδίσει η Ελλάδα από τη συμφωνία

Με την υπογραφή της παραπάνω συμφωνίας η χώρα μας γίνεται η πρώτη χώρα στη ζώνη Σένγκεν που χορηγεί βίζα στους Τούρκους πολίτες, παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις για άσυλο από Τούρκους όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη έχουν πολλαπλασιαστεί.

Η συμφωνία πάντως θα έχει οφέλη για τη χώρα μας καθώς η Τουρκία σε αντάλλαγμα δεσμεύεται ότι θα ελέγξει τις ροές μεταναστών.

Επιπλέον, η συμφωνία αναμένεται να δώσει νέα οικονομική ώθηση στα δέκα νησιά, αφού οι Τούρκοι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται όλο τον χρόνο -ακόμα και τον χειμώνα- ενώ θεωρούνται τουρίστες που ξοδεύουν αρκετά χρήματα κατά τη διαμονή τους.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ