Το Αρχείο της ΕΡΤ μας μεταφέρει στην Κάλυμνο στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με την εκπομπή ”Κάλυμνος: Πάσχα στο νησί των σφουγγαράδων” στο σύνδεσμο που ακολουθεί:
https://www.facebook.com/share/v/F58AjBP9P4PWbn5G/
Το νησί των Δωδεκανήσων έχει ιδιαίτερα τοπικά έθιμα για την περίοδο του Πάσχα, ιδιαίτερα εντυπωσιακό όμως είναι το γλέντι που λαμβάνει χώρα την Κυριακή του Πάσχα στο λιμάνι της Πόθιας.
Εκεί, άνδρες ντυμένοι με παραδοσιακές στολές χορεύουν το λεγόμενο ”χορό των πιασμένων σφουγγαράδων” μιμούμενοι κινήσεις των περίφημων σφουγγαράδων της Καλύμνου που έχουν προσβληθεί από τη νόσο των δυτών.
Η Κάλυμνος είναι γνωστή για τους ατρόμητους δύτες της, οι οποίοι βουτούν σε όλη τη Μεσόγειο για το ψάρεμα των σφουγγαριών. Πολλές χρονιές η προετοιμασία των σφουγγαράδων και των ψαράδων της Καλύμνου για απόπλου από το λιμάνι της Πόθιας συμπίπτει με τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.
Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή ”Κάλυμνος: Πάσχα στο νησί των σφουγγαράδων” παραγωγής 1988, το οποίο προβλήθηκε την Κυριακή του Πάσχα του 1990 από την τηλεόραση της ΕΤ-2, σε σενάριο-σκηνοθεσία Αντώνη Ίντα. Στο παρακάτω απόσπασμα παρακολουθούμε νέους της Καλύμνου να χορεύουν τον ”χορό των πιασμένων σφουγγαράδων” στο λιμάνι της Πόθιας το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα. Αμέσως μετά, τη Δευτέρα του Πάσχα, λαμβάνει χώρα ο αγιασμός των τρατών των σφουγγαράδων πριν τον απόπλου τους για τα νερά της Μεσογείου.
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/archeio/