Κοινοποίηση:

Την ικανοποίησή του αλλά και των συναδέλφων του ψαράδων της Παράκτιας Αλιείας, εκφράζει ο πρόεδρος, Μανώλης Κουλλιάς, καθώς οι μακρόχρονες και συστηματικές προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος από την εξάπλωση των λαγοκέφαλων, δείχνει να οδηγείται προς επίλυση, με την επικήρυξή τους από το αρμόδιο Υπουργείο.

Συνάντηση σε φιλικό και συναινετικό κλίμα πραγματοποίηθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία του ο Υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, με τους Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Οικονομίας Κρήτης, Σταύρο Τζεδάκη, Πρωτογενούς Τομέα Νοτίου Αιγαίου, Φιλήμονα Ζαννετίδη, και Αγροτικής Οικονομίας Πελοποννήσου, Σπύρο Ζαχαριά, καθώς και εκπροσώπους των αλιέων των περιοχών αυτών, ανάμεσά τους ο δραστήριος πρόεδρος της παράκτιας αλιείας Καλύμνου, Μανώλης Κουλλιάς. Θέμα της σύσκεψης ήταν η διαρκώς αυξανόμενη απειλή που προκαλεί ο λαγοκέφαλος στις θάλασσες της Πελοποννήσου, της Κρήτης, του νοτίου και ανατολικού Αιγαίου, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο αλιευτικό εισόδημα όσο και στη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τον τουρισμό.

Ο πρόεδρος του “Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας – Ξιφία” Καλύμνου, “Παναγία Υπαπαντή”, δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας καταρχάς την “απόλυτη ενότητα σε όλα τα επίπεδα”, που οδήγησε στην θετική για τον κλάδο έκβαση, καθώς ήταν επί πολλά χρόνια πάγιο αίτημα η λήψη μέτρων και συγκεκριμένα η επικήρυξη των λαγοκέφαλων, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο, που αποτελεί “γάγγραινα” για τους ψαράδες, καθώς καταστρέφουν τα “εργαλεία” τους και παράλληλα απειλείται με εξαφάνιση μεγάλο μέρος των αλιευμάτων τους. Να επισημανθεί πως ο Μανώλης Κουλλιάς, δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για την ανάδειξη του προβλήματος αυτού, το οποίο απειλεί την ίδια την ύπαρξη του κλάδου και ο “Παλμός της Καλύμνου”, υπήρξε συμπαραστάτης σε αυτές τις προσπάθειες και έχει αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια το μεγάλο πρόβλημα με τα “ξενικά” αυτά είδη, όπως ο λαγοκέφαλος, που έχουν κατακλύσει και την θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου.

Οι αλιείς ανέλυσαν στον υφυπουργό τα προβλήματα που προκαλούν οι λαγοκέφαλοι, ιδίως τις καταστροφές που υφίστανται τα εργαλεία τους, όπως δίχτυα, παραγάδια και αγκίστρια, παραθέτοντας, μάλιστα, φωτογραφικό υλικό, αλλά και τον κίνδυνο εξαφάνισης διαφόρων θαλάσσιων ειδών από τις περιοχές τους, όπως οι σουπιές και τα χταπόδια, που αποτελούν την κύρια τροφή των λαγοκέφαλων. Ο Χρήστος Κέλλας, τόνισε τη δέσμευση του Υπουργείου για την ενίσχυση της αλιευτικής δραστηριότητας και πρόσθεσε πως «στεκόμαστε στο πλευρό των αλιέων, κατανοώντας τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί η εξάπλωση του λαγοκέφαλου στις θάλασσές μας. Με κάθε διαθέσιμο πόρο και μέσα από στοχευμένες δράσεις, στηρίζουμε ουσιαστικά τον κλάδο και διασφαλίζουμε τη συνέχιση της αλιευτικής δραστηριότητας. Η δέσμευσή μας είναι να δώσουμε λύσεις που θα επιτρέψουν στους αλιείς μας να παραμείνουν στον τόπο τους και να προστατεύσουν τη θαλάσσια κληρονομιά μας»

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι κ.κ. ΑνδρουλάκηςΓιάννης, πρόεδρος Συλλόγου Αλιέων Ν. Ηρακλείου, Φραγκιαδάκης Νικόλαος, αντιπρόεδρος Συλλόγου Αλιέων Ν. Ηρακλείου, Κουλλιάς Μανώλης, πρόεδρος Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου, Σκιαδάς Δημήτρης, πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου  Πάρου, Διακοσταμάτης Κυριάκος , πρόεδρος Παράκτιας Αλιείας Ρόδου, Παπασεβαστός Πέτρος, πρόεδρος Συλλόγου Αλιέων Κω, Λιβανός Γεώργιος, πρόεδρος Επαγγελματιών Παράκτιων Αλιέων Δ. Μονεμβάσιας, Μαυρογιάννης Γεώργιος, Διευθυντής Αναπτυξιακής Ηρακλείου ΑΕ ΟΤΑ, Ζήφος Κώστας, Διευθυντής Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου και Μπερέτσος  Μαρίνης, διευθυντής Αναπτυξιακής Πάρνωνα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΣΥλλόγου Παράκτιας Αλιείας – Ξιφία Καλύμνου “Παναγία Υπαπαντή” για την θετική αυτή εξέλιξη:

Κοινοποίηση: