Στο πλαίσιο της πράξης ΑΝΔΙΚΑΤ του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η ομάδα του Authentic Big Blue διοργάνωσαν τις μέρες 28-30 Σεπτεμβρίου αγώνα επίδειξης σκανδαλόπετρας και όλων των αγωνισμάτων ελεύθερης κατάδυσης στη θαλάσσια περιοχή κάτω από την Ακρόπολη της Λίνδου.

Η τριήμερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς 22 αθλητές και αθλήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό είχαν την ευκαιρία να βιώσουν αυτή την ανεπανάληπτη εμπειρία στα μοναδικά νερά της Λίνδου, υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Κούμουλου, προπονητή της εθνικής ομάδας ελεύθερης κατάδυσης και τεχνικού διευθυντή της διοργάνωσης.

Τον χώρο διεξαγωγής του αγώνα επίδειξης επισκέφθηκαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Δωδεκανήσου και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Νοτίου Αιγαίου κ. Χρήστος Μπάρδος και ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Δωδεκανήσου κ Νίκος Νικολής, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τις προσπάθειες των αθλητών και να συνομιλήσουν μαζί τους. Παρών στην εκδήλωση ήταν επίσης και ο κ. Τόλης Μπέλος, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υποβρύχιων Δραστηριοτήτων CMAS.

Στόχος της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν η αναβίωση του αρχαίου εθίμου της σκανδαλόπετρας που χρησιμοποιούσαν οι σφουγγαράδες για την αλίευση των σφουγγαριών, προωθώντας ταυτόχρονα την ελεύθερη κατάδυση στα Δωδεκάνησα.

* Η Πράξη ΑΝΔΙΚΑΤ (www.andikat.eu) υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πηγή: rodosreport.gr