Η λύση είναι η πρόληψη και όχι η αποδοχή

Αγώνας για ελεύθερη από ουσίες ζωή

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι παρόντες όλοι οι οικονομικοί, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες που ευνοούν την έναρξη ή την επιδείνωση της  χρήσης και της εξάρτησης :

Δυόμιση χρόνια πανδημίας, που σηματοδοτήθηκαν από το άγχος για την ίδια τη ζωή, από κοινωνική απομόνωση και αναστολή κάθε είδους δημιουργικής δραστηριότητας. Με αντιλαϊκά μέτρα που επιδείνωσαν δραματικά το βιοτικό επίπεδο και εντείνουν την οικονομική και εργασιακή αβεβαιότητα. Με αποθέωση της ατομικής ευθύνης, έναντι της συλλογικής κρατικής, και αυξημένη καταστολή. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, όλοι οι επίσημοι οργανισμοί κατέγραψαν αύξηση της χρήσης ουσιών διεθνώς και στη χώρα μας. Είχαμε πενταπλασιασμό της ημερήσιας κατανάλωσης κοκαΐνης, αύξηση 600% στη χρήση μεθαμφεταμίνης («κοκαΐνη των φτωχών»), αύξηση στη χρήση κάνναβης που έφτασε το Μάρτιο του 2021 να αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού της Αττικής. Την ίδια ώρα, καμία ουσιαστική στήριξη δεν δόθηκε στα θεραπευτικά προγράμματα και στα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων, ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις που διαμορφώθηκαν. 

Πολιτικές συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος, συντήρησης κοινωνικών ανισοτήτων και αποκλεισμών που στερούν την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, πόσο μάλλον δημιουργικών επιλογών, μέσα στις οποίες η «φυγή» από τη δυσβάστακτη πραγματικότητα παίρνει χαρακτήρα «εκτόνωσης», «διεξόδου», «αυτοΐασης», κλπ. 

Οι πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες, διαμορφώνουν ανθρωπιστική κρίση και συνεχείς ροές προσφύγων, οι οποίοι έχουν αποδειχτεί πιο ευάλωτοι στη χρήση και την εξάρτηση. Άλλωστε η ιστορία έχει αποκαλύψει πολλές φορές το πώς ναρκωτικές ουσίες αξιοποιούνται στους πολέμους για να αντέξουν τις θηριωδίες όσοι στέλνονται βορά στα κανόνια, για να «επουλωθεί» η φρίκη και ο πόνος, αλλά και για να χειραγωγηθεί η αντίσταση των λαών απέναντι σε όλα αυτά.  

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πορεία που χάραξαν οι προκάτοχοί της και πιστή στην υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ για τα ναρκωτικά επιμένει να :

  • Προσβλέπει στην οικονομική ανάπτυξη από την κάνναβη –πρώτη ουσία εισόδου στον κόσμο των ναρκωτικών και κύρια ουσία χρήσης για το 30% των εξαρτημένων-, ανοίγοντας μεθοδικά το δρόμο για τη νομιμοποίηση και της «ψυχαγωγικής» χρήσης της, καθώς αυτό επιτάσσει η κερδοφορία.
  • Αποδυναμώνει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, όπως το ΚΕΘΕΑ.
  •  Διαμορφώνει την κοινωνική αντίληψη πως η χρήση ουσιών αποτελεί σχεδόν ένα φυσικό φαινόμενο, μέσα από την αναπαραγωγή αντιεπιστημονικών θεωριών περί «λειτουργικής – μη λειτουργικής χρήσης», «δικαιώματος στην αυτοδιάθεση του σώματος», «ακίνδυνων ουσιών», «ατομικής ευθύνης στη χρήση και στη θεραπεία».

Δεν κλείνουμε τα μάτια! Δε μένουμε απαθείς!

Η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας

για τη ζωή που μας αξίζει και όχι για τη ζωή που μας ορίζουν!

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό του νησιού μας να στηρίξει με κάθε τρόπο και μέσο τη σημαντική δουλειά που αναπτύσεται απο τη Δομή του Πολυδύναμου Κέντρου του ΚΕΘΕΑ στο νησί μας. 

Διεκδικούμε και καλούμε και το λαό του νησιού μας, να παλέψει για: 

  • Ολόπλευρη στήριξη της δουλειάς των Κέντρων Πρόληψης. Μονιμοποίηση τώρα των εργαζομένων του Πολυδύναμου Κέντρου ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στο νησί μας και ενίσχυση όλων των Δομών του ΚΕΘΕΑ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.  
  • Κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και επαναφορά του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.
  • Μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, κατάργηση όλων των αντιλαϊκών – αντεργατικών νόμων που διαμορφώνουν έναν βίο αβίωτο, όπου βρίσκει έφορο έδαφος η χρήση ουσιών.
  • Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των σταθμών φροντίδας εξαρτημένων, των ξενώνων φιλοξενίας, των προγραμμάτων street work στην κατεύθυνση ενίσχυσης του κινήτρου για θεραπεία, ενταγμένων στα πλαίσια δράσης των θεραπευτικών προγραμμάτων. Ενίσχυση των δημόσιων υγειονομικών μονάδων για την αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χρήστες και διασύνδεσή τους με τα θεραπευτικά προγράμματα κατά των εξαρτήσεων.
  • Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς της Πρόληψης και της Απεξάρτησης. Πρόληψη – Θεραπεία – Επανένταξη αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν με αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Καμία σκέψη για νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής χρήσης της κάνναβης. Να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη κατάσταση διαφήμισης της κάνναβης ως φάρμακο «δια πάσα νόσο», καθώς και στις αντιεπιστημονικές, επικίνδυνες αναφορές που κατακλύζουν το διαδίκτυο και αθωώνουν τη χρήση της ως ναρκωτικό.