Ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, «κρασάρισμα» της ύπαρξής του βιώνει σήμερα Δευτέρα το Facebook, καθώς και οι υπόλοιπες πλατφόρμες που βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία του. Όπως για παράδειγμα το Instagram, το WhatsApp και το Messenger.

Εκτός σύνδεσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, βγήκαν γύρω στις 18.30 και ταυτόχρονα, οι εφαρμογές και οι ιστότοποι του Facebook, του Instagram και του WhatsApp.
 Χιλιάδες αναφορές εστάλησαν  στον ιστότοπο μέσα σε λίγα λεπτά.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Οι σελίδες Facebook και Instagram δεν φορτώνονται μέσω του προγράμματος περιήγησης. Το μήνυμα “Σφάλμα διακομιστή 5xx” εμφανίζεται στην αρχική σελίδα του Instagram. Το Facebook εμφανίζει ένα μήνυμα σφάλματος και το Facebook Messenger έχει επίσης αποτύχει.

Με το WhatsApp, τα μηνύματα δεν μπορούν να σταλούν μέσω της εφαρμογής ή του προγράμματος περιήγησης..

Τόσο το WhatsApp όσο και το Instagram ανήκουν στο Facebook και βασίζονται στην ίδια υποδομή.

Η μητρική εταιρεία Facebook δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τους λόγους για τη διακοπή. 

Πρόβλημα με την είσοδό τους στο κτίριο της Facebook αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επαναφορά του.

Πρόβλημα με την είσοδό τους στο κτίριο της Facebook αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επαναφορά του. Θυμίζουμε ότι τόσο το Facebook, όσο και τα Instagram, WhatsApp και Messenger έχουν καταρρεύσει, ενώ έχει «απογειωθεί» το Twitter.

Η ρεπόρτερ τεχνολογίας των ΝYTimes, Σίρα Φρένκελ η οποία επικοινώνησε με εργαζόμενο της Facebook μετά το μπλακ άουτ της εταιρείας αποκάλυψε γιατί υπάρχει η καθυστέρηση στην επαναφορά του Facebook. Σύμφωνα με τα όσα γράφει σε tweet, οι κάρτες εισόδου των εργαζομένων έχουν μπλοκάρει και δεν μπορούν να μπουν μέσα για να διορθώσουν το πρόβλημα.

Η κατάσταση αυτή έχει ήδη κρατήσει περισσότερες από 4 ώρες,. Ίσως ένα μήνυμα που εμφανίστηκε στις  οθόνες κάποιων χρηστών και το οποίο ανέφερε «5xxx Server Error» ενδέχεται να «δείχνει» πρόβλημα στον κεντρικό σέρβερ στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια. 

Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ως πιθανή αιτία πρόβλημα με το σύστημα Domain Name (DNS), το οποίο επιτρέπει στις διαδικτυακές διευθύνσεις να μεταφέρουν τους χρήστες στους ιστοτόπους τους. Ένα παρόμοιο κρασάρισμα που είχε παρουσιάσει τον Ιούλιο η cloud εταιρεία Akamai Technologies είχε σαν συνέπεια να «πέσουν» πολλοί μεγάλοι ιστότοποι σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο δεν  αποκλείεται η δολιοφθορά.

Πτώση στην μετοχή

H πλατφόρμα των σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων μηνιαίων χρηστών διανύει μια από τις χειρότερες κρίσεις για τη φήμη της τις τελευταίες δυο εβδομάδες, εξαιτίας των αποκαλύψεων μιας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος.

Πρώην μηχανικός υπεύθυνη προϊόντος στο Facebook, η Φράνσις Χόγκεν διέρρευσε πολλά εσωτερικά έγγραφα, συγκεκριμένα στη Wall Street Journal, και κατηγόρησε τον όμιλο ότι “(επιλέγει) το όφελος παρά την ασφάλεια”, των χρηστών του, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή από το αμερικανικό δίκτυο CBS.

Στη Γουόλ Στριτ, η τιμή της μετοχής του Facebook, που κατέγραψε ήδη πτώση στην αρχή της συνεδρίασης, επιτάχυνε τις απώλειές της και σημείωσε πτώση κατά σχεδόν 6%

Συγγνώμη μέσω twitter

«Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στις εφαρμογές και τα προϊόντα μας. Δουλεύουμε για να επανέλθουν τα πράγματα στο φυσιολογικό το συντομότερο δυνατό και ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία» αναφέρει το Facebook μέσω του εταιρικού του λογαριασμού στο Twitter, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες διεθνώς από το απόγευμα.