Σε ρόλο “σύγχρονου Έλγιν”, το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Χάλκινες Αρχαιότηες (μέρη Θωρακοφόρου Ηγεμόνα) που “αποσπάστηκαν” από το Μουσείο της Καλύμνου το 2015, δεν θα επιστρέψουν και μάλιστα προσθέτουν πως κάποιοι “ορέγονται” και την “Κόρη της Καλύμνου”, ως εκθέματα σε μουσείο του Πειραιά.
Τι κι’ αν βρέθηκαν από Καλύμνιους ψαράδες στα νερά του νησιού, τι κι’ αν αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογής αρχαιοτήτων στου Μουσείου της Καλύμνου, τι κι’ αν όλοι οι τοπικοί φορείς και τα ΜΜΕ, ζητούν εδώ και χρόνια να επιστραφούν στους “νόμιμους ιδιοκτήτες τους”, το Υπουργείο Πολιτισμού “κωφεύει” συστηματικά και προκλητικά δηλώνει πως προορίζει τα Χάλκινα Μέρη (κεφαλή του θωρακοφόρου κορμού και τα κάτω άκρα) “του Έφιππου Ηγεμόνα” να εκτεθούν σε μουσείο του Πειραιά, που πρόκειται να λειτουργήσει και στο οποίο, οι πληροφορίες αναφέρουν, πως εμπλέκονται ξένα “συμφέροντα”.
Οι “σύγχρονοι Έλγιν”, με κρατική όμως σφραγίδα, ήρθαν και τα ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ το 2015 από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου, με την πρόφαση ότι θα συμμετάσχουν σε 3 έκθεσεις στο εξωτερικό (Φλωρεντία, Λος Άντζελες και Ουάσιγκτον) αλλά και στη μεγάλη έκθεση αρχαίας ελληνικής τέχνης που θα γίνει στην Ιαπωνία, ενώ στη συνέχεια δεν τα επέστρεψαν, καθώς ήθελαν δήθεν να τα συντηρήσουν και να τα ενοποιήσουν με άλλα μέρη που βρέθηκαν στη συνέχεια στη θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου, συνεχίζοντας την ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ τους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των Καλύμνιων ψαράδων, που βρήκαν ταις αρχαιότητες αυτές και τις παρέδοσαν για να εκτεθούν στο Μουσείο του νησιού τους.
Τοπικοί παράγοντες (Έπαρχος, Δεσπότης) έστειλαν επιστολές στο Υπουργέιο, ενώ Βουλευτές (κυβερνητικοί και αντιπολιτεύομενοι) έθεσαν θέμα με ερώτηση στη Βουλή και, άλλοι δεν πήραν απάντηση, ενώ σε άλλους (Κ. Βελόπουλος) η Υπουργός απάντησε “ξεκάθαρα” πως τα εν λόγω ευρήματα θα αποτελέσουν εκθέματα σε άλλο μουσειακό χώρο, (στο υπό σύσταση Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά) όχι πάντως στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου. (Στο τέλος παρατίθεται η απάντηση στον Κ. Βελόπουλο). Το Υπουργείο, δείχνει να αγνοεί συστηματικά όλες τις ενέργειες που προαναφέρθηκαν, από όλους τους φορείς, αλλά και το αίσθημα της αγανάκτησης και της οργής που επικρατεί στην τοπική κοινωνία, ιδίως στον κλάδο των ψαράδων, αφού ήταν εκείνοι που τα έφεραν στην επιφάνεια και η επιθυμία τους ήταν να κοσμούν το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού, μαζί με την “Κυρά της Καλύμνου” και όλα τα υπόλοιπα ευρήματα, ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας, που συνδέονται με την μακραίωνη ιστορία της Καλύμνου.
Είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι ενέργειες από τους τοπικούς πολιτικούς θα πρέπει να ενταθούν και να μην περιοριστούν στο επίπεδο των επιστολών ή των επερωτήσεων, ενώ απαιτείται κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, των συλλόγων και ιδίως των ψαράδων, αλλά και των παροικιακών οργανώσεων όπου γης, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος της Καλύμνου και να αποτραπεί οποιαδήποτε άλλη δυσάρεστη εξέλιξη, με τις αρχαιότητες που υπάρχουν στο Μουσείο του νησιού.