Μετά το ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο “Π.τ.Κ.”, με σημερινή του τοποθέτηση ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης (η τοποθέτηση στο σχετικό βίντεο που ακολουθεί), ανακοίνωσε στη Βουλή πως η Σχολή Δυτών Καλύμνου θα λειτουργήσει από το έτος 2022-2023 και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2022, δίνοντας “κατ’ εξαίρεση” παράταση για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε σχέση με την επάρκεια των πτυχιούχων επιτηρητών που αποφοιτούν από τη Σχολή, μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, γεγονός που δημιουργούσε προβλήματα στα αλλιευτικά σκάφη.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί στη Βουλή, πως η Σχολή Δυτών της Καλύμνου θα λειτουργήσει στις αρχές του 2022 και πως μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2023, θα μπορεί να αντικατασταθεί ο επιτηρητής από πτυχιούχο της Σχολής Δυτών Καλύμνου ή από κάτοχο άδειας δύτη ή μαθητευόμενο δύτη, ώστε τα αλλιευτικά σκάφη να μπορούν να λετουργούν απρόσκοπτα.

Το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Σχολής Δυτών, η οποία δυστυχώς έχει καθυστερήσει και δημιούργησε πολλά προβλήματα στην επαγγελματική αλιεία της περιοχής, είχε αναδείξει με ερώτησή του ο Μάνος Κόνσολας, ο οποίος είχε τονίσει την ανάγκη αναβάθμισης της Σχολής και την Δημιουργία μιας Εθνικής Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Παράλληλα ο έτερος βουλευτής Δωδεκανήσου, Γιάννης Παππάς, μεταφέροντας τα αιτήματα των ψαράδων της Καλύμνου, με παρέμβασή του στον Υπουργό, ζήτησε να ξεπεραστεί το εμπόδιο που τίθονταν με την λειτουργία των αλλιευτικών σκαφών και την κατάθεση σχετικής τροπολογίας, την οποία και ανήγγειλε ο Γ. Πλακιωτάκης, που επιλύει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα στους επαγγελματίες αλιείς.

Η ενεργοποίηση των βουλευτών της περιοχής, μετά και το δημοσίευμα της σελίδας, αποτελεί μια θετική εξέλιξη και αποδεικνύει πως όταν υπάρχει η πολιτική βούληση και η προώθηση των τοπικών θεμάτων στο κεντρικό κράτος, τα αποτελέσματα είναι πάντα προς την θετική κατεύθυνση.