Οριστική λύση δόθηκε και πλέον καμιά περιουσία των κατοίκων των νησιών δεν κινδυνεύει από την δημοσιοποίηση των Δασικών Χαρτών, μετά την τροπολογία που εισηγήθηκε ο Γιάννης Παππάς και έγινε δεκτή απόψε από τη Βουλή.
Απόψε ψηφίστηκε η τροποποίηση που πρότεινε εδώ και μήνες ο Δωδεκανήσιος βουλευτής Γιάννης Παππάς (στο τέλος παρατίθεται η αιτιολογική έκθεση του βουλευτή τον Μάρτιο) και την οποία υπέγραψαν όλοι οι βουλευτές του νομού του κυβερνώντος κόμματος, (Κόνσολας, Υψηλάντης, Ιατρίδη), με την οποία λύθηκε οριστικά το πρόβλημα από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, που είχε ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων στα Δωδεκάνησα και στην Κάλυμνο, καθώς κινδύνευαν οι περιουσίες των πολιτών.
Με βασικό εισηγητή τον βουλευτή Δωδεκανήσου, προστέθηκε τελικά αργά το βράδυ στην ολομέλεια της Βουλής η τροποποίηση στο άρθρο62 του νόμου 988/1979, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται πλέον και τα Δωδεκάνησα και καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων του νομού κι έτσι οι πολίτες απαλλάσσονται από την ταλαιπωρία απόδειξης της ιδιοσυστασίας των ακινήτων τους.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, καμία περιουσία νησιώτη δεν τίθεται σε κίνδυνο, καθώς η βουλή ενέκρινε την τροποποίηση, όπως ζητήθηκε με την αιτιολογική έκθεση που είχε υποβάλει στον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος από τον Μάρτιο ο Γιάννης Παππάς.
Η εν λόγω τροπολογία, ορίζει πως στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 62 του ν. 998/1979 (Ά 289) μετά τις λέξεις “των νήσων Κυθήρων, Αντικυθήρων” προστίθενται οι λέξεις ‘’της Δωδεκανήσου, πλην των νήσων που ισχύει ο κτηματολογικός κανονισμός”.
Mε την ρύθμιση αυτή προστίθενται στις περιοχές του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 62 του ν. 998/1979, στις οποίες δεν ισχύει το δικονομικό τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, τα Δωδεκάνησα, πλην της Ρόδου της Κω και Λέρου που ισχύει ο κτηματολογικός κανονισμός, δεδομένου ότι « γαίες φύσεως “αρζί- μιρί” ή “εραζί-εμιριέ” δηλαδή δημόσιες γαίες από της εποχής του Σουλτάνου Σ., τούρκου κατακτητή (1522 μΧ) μέχρι τη δημοσίευση του ν. 2100/1952, δεν υπήρξαν στα Δωδεκάνησα εκτός της Ρόδου, της Κω και τμήματος της Λέρου, που ο τούρκος κατακτητής τις είχε κυριεύσει με την σπάθη και το δόρυ, ενώ στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου … που δεν είναι δορυάλωτα, ήτοι δεν είχαν κατακτηθεί με τα όπλα, ο Σ. ο Μεγαλοπρεπής, όχι μόνο δε δήμευσε τη γη, αλλά παραχώρησε προνόμια και δικαιώματα, με αποτέλεσμα όλα ανεξαιρέτως τα κτήματα που κατείχαν, νέμονταν και εξουσίαζαν από τότε οι κάτοικοι των νησιών αυτών να ανήκουν στους ιδιοκτήτες τους, ήταν δηλαδή όλα ιδιόκτητες γαίες “μουλκ”» (ΑΠ 458/2016).
Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ Γ. ΠΑΠΠΑ: