Αποτελεί μια καθοριστικής σημασίας είδηση, το γεγονός ότι επετεύχθη σήμερα η συμφωνία, μετά και από παρεμβάσεις και προτάσεις του βουλευτή Γιάννη Παππά, η Ελλάδα να μπορεί να εφαρμόζει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά.

Κατά την επίσκεψη του στην Κάλυμνο, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιάννης Παππάς, ανάμεσα στα πολλά θέματα, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το  ζήτημα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, το οποίο έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα εδώ και αρκετό καιρό και άμεσες ήταν οι ενέργειές του, ώστε να αρθεί η αδικία σε βάρος της οικονομίας της Καλύμνου, καθώς δημιουργήθηκαν καταστάσεις άνισου ανταγωνισμού με τα γειτονικά νησιά.

Σήμερα και μετά από διαρκείς παρεμβάσεις και προτάσεις του Δωδεκανήσιου Βουλευτή και διαρκείς συνεργασίες με το Οικονομικό Επιτελείο και προσωπικά με  τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα αλλά και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, εντάχθηκαν οι προτάσεις και επετεύχθη η συμφωνία του Υπουργείου Οικονομικών εντός του Συμβουλίου της Ε.Ε., ώστε να καταστεί δυνατή η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% τουλάχιστον.

Η απόφαση για μόνιμη δυνατότητα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, είναι ένα γεγονός που θα αποτελέσει ανάσα στην κυριολεξία για τα Δωδεκάνησα και ειδικά για την Κάλυμνο, η οποία βιώνει μια άδικη κατάσταση οικονομικής πίεσης, λόγω του ότι βρίσκεται ανάμεσα σε δύο νησιά, Κω και Λέρο, στα οποία ισχύει το ειδικό καθεστώς και έχει παγιωθεί πλέον, λόγω του μεταναστευτικού.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Γιάννη Παππά:

Πολιτική συμφωνία επετεύχθη στο Ecofin για τους συντελεστές ΦΠΑ στην Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των τεχνικών διαπραγματεύσεων εντός του Συμβουλίου της Ε.Ε , το Υπουργείο Οικονομικών, με τις προτάσεις του, εκπροσωπούμενο σε υψηλό επίπεδο, πέτυχε τη διεύρυνση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συναφή αγαθά και υπηρεσίες, μέσω και της παροχής δυνατότητας αξιοποίησης παρεκκλίσεων, που εφαρμόζουν άλλα κράτη-μέλη. Γίνεται αντιληπτό,  ότι ανοίγει κι επίσημα πλέον ο δρόμος σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης,  για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών στα νησιά μας

Η συγκεκριμένη απόφαση – πάγιο αίτημα κατοίκων και τοπικών φορέων – θεωρείται ως ιστορική για τα νησιά της Δωδεκανήσου και ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομία της περιοχής μας, σε ότι αφορά στην ανταγωνιστικότητα. Ανοίγουν πλέον οι δρόμοι για ουσιαστική ανάπτυξη στην επιχειρηματικότητα, στον τουρισμό, στην πράσινη ανάπτυξη,  αλλά και στην καθημερινότητα των νησιωτών μας.

Αξίζει να τονισθεί, πως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ίσχυαν επί πολλές δεκαετίες στα Δωδεκάνησα, καθιστώντας τα ελκυστικό προορισμό, με πλούσια εμπορική δραστηριότητα, καταργήθηκαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που ο Αλέξης Τσίπρας, είχε δεσμευθεί για τη διατήρησή τους τότε, προεκλογικά, από το νησί της Ρόδου.

Η πρόταση Οδηγίας όπως υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη , κατοχυρώνει τη δυνατότητα σε μόνιμη βάση της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Δυνατότητα, που είχε απαλειφθεί από την Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2018, η οποία αντιμετώπισε τη σχετική ειδική διάταξη της Οδηγίας για την Ελλάδα (άρθρο 120 Οδηγίας 2006/112/ΕΚ για τα νησιά του Αιγαίου) ως μεταβατική και προς κατάργηση, στα πλαίσια του οριστικού καθεστώτος ΦΠΑ.

Συνοψίζοντας, η συμφωνία επί της πρότασης Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ αποτελεί ουσιαστική επιτυχία για τη χώρα μας, καθώς περιλαμβάνει ειδικά μέτρα που αφορούν σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση των αγροτών και της αγοράς ακινήτων, η στήριξη των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας, μέσω της στήριξης των νησιών του Αιγαίου, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, μέσω των ειδικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών. Παράλληλα, διασφαλίζει κεκτημένα ελληνικά δικαιώματα, ενώ διευρύνει τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε κρίσιμους τομείς, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος ΦΠΑ, με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού φορολογικού συστήματος και της οικονομίας.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς, δηλώνοντας την ικανοποίησή του, τόνισε: «Αισθάνομαι δικαιωμένος, για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την επίτευξη κοινών στόχων. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά, την επιμονή και την προσήλωση στις προεκλογικές δεσμεύσεις για στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας, με στόχο τη συνολική ανάπτυξη».