Την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Καλύμνου είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μία εικονική περιήγηση στο CERN, το μεγαλύτερο κέντρο στον κόσμο για τη Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων. Στην περιήγηση συμμετείχαν μαθητές από τη Β΄ και την Γ΄τάξη του σχολείου με θετικό προσανατολισμό. Η περιήγηση πραγματοποιήθηκε από Έλληνες επιστήμονες του CERN οι οποίοι μύησαν τους μαθητές στα μυστικά του ανιχνευτή CMS.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Tο βίντεο της εκδήλωσης.

Ο CMS (Compact Muon Solenoid)  είναι ένας ανιχνευτής για τη μελέτη των συγκρούσεων που προκαλούνται από τον επιταχυντή LHC. Βρίσκεται τοποθετημένος μέσα σε μια υπόγεια σήραγγα βάθους εκατό μέτρων, έχει κυλινδρικό σχήμα μήκους 21 μέτρων, διάμετρο 16 μέτρων και ζυγίζει περίπου 12.500 τόνους.

Στην εικονική περιήγηση συμμετείχαν ταυτόχρονα δύο σχολεία, το 1ο Γενικό Λύκειο Καλύμνου και το 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθόλη τη διάρκεια και απηύθηναν ερωτήσεις στους επιστήμονες του CERN οι οποίες αναφέρονταν τόσο στη λειτουργία του ανιχνευτή όσο και στα προσόντα που απαιτούνται για εργασία στο χώρο αυτό.

Στον σύνδεσμο https://youtu.be/JL5Aag3ZbvE βρίσκεται το βίντεο της εκδήλωσης.