Καμπανάκι» από τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας – «Πολλά παιδιά θα βρεθούν στην εντατική»

Σήμα κινδύνου από τους παιδίατρους, που εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την αύξηση των μολύνσεων από κορωνοϊό στα παιδιά εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα – και μάλιστα για την πιθανότητα βαριάς νόσησης – ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων

«Η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά και τα προσβάλλει πιο βαριά. Ο προηγούμενος ιός δεν τα έπιανε τα παιδιά. Έπιανε το 7% και το περνούσαν και πολύ ελαφριά. Γι’ αυτό λέγαμε δεν μας πειράζει για τα παιδιά, τι θα πάθουν; Άρα με τη Δέλτα μετάλλαξη, είναι και πιο εύκολη η μετάδοση και πιο βαριά η νόσος στα παιδιά. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος, συνολικά για την κατάσταση που θα επικρατήσει μέσα στον χειμώνα» τονίζει χαρακτηριστικά στο iatropedia.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

«Μέχρι τα Χριστούγεννα και τα μέσα Δεκεμβρίου, δεν προβλέπω να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα» σημείωσε ο καθηγητής Παιδιατρικής. «Οι εμβολιασμοί – αν αρχίσουν στα παιδιά – θα αρχίσουν από αρχές Οκτωβρίου. Για να έχουμε κάλυψη, όμως, δεν θα φτάσουμε ποτέ στα νούμερα που θέλουμε. Δηλαδή στα νούμερα που θα βοηθούσαν να μην αρρωσταίνουν τα παιδιά και να μην κλείνουν τα σχολεία. Θα εμβολιαστούν πολύ λίγα παιδιά. Κι εκείνο το οποίο φοβάμαι είναι, ότι επειδή τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί και ούτε προλαβαίνουν να εμβολιαστούν επαρκώς μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία σε μερικές μέρες, δεν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και μετά τον Δεκέμβριο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αυτός είναι και ο λόγος, που ο ίδιος εισηγήθηκε την περασμένη Τρίτη στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να αναλάβουν τους εμβολιασμούς των παιδιών οι παιδίατροι. Είναι ο μόνος τρόπος, όπως είπε, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί των παιδιών. «Ευτυχώς αποδέχθηκε την πρότασή μας ο πρωθυπουργός, να αναλάβουμε εμείς οι παιδίατροι τους εμβολιασμούς των παιδιών. Γιατί έχουμε δύο προβλήματα: πρώτον να πείσουμε τους γονείς και δεύτερον να πείσουμε τα παιδιά. Τον παιδίατρο, ο γονιός τον εμπιστεύεται. Τον θεωρεί οικογενειακό γιατρό. Το εξήγησα στον πρωθυπουργό και το κατάλαβε», επισήμανε.

Με το δεδομένο των ΗΠΑ, όπου έχουν ανοίξει τα σχολεία και ήδη το 1/5 των συνολικών νέων μολύνσεων αφορούν σε παιδιά ενώ έχουν γεμίσει τα παιδιατρικά νοσοκομεία με νοσηλείες Covid-19, ο Ανδρ. Κωνσταντόπουλος εκτιμά ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. «Στην Αμερική που άνοιξαν τέλος Ιουλίου τα σχολεία σε ορισμένες Πολιτείες, τώρα τα έχουν κλείσει. Επομένως κι εμείς θα ακολουθήσουμε τον ίδιο ρυθμό. Κι ο λόγος είναι ο εξής: Όταν πέρυσι από το πρώτο μέχρι το τρίτο κύμα, ξεκινήσαμε με 7% νοσηρότητα στα παιδιά, μετά ανέβηκε στο 15% και τώρα έχει ανέβει στο 20%. Άρα ο ένας στους πέντε που αρρωσταίνει είναι παιδί», εξηγεί.

Πηγή: avgi.gr (φώτο kathimerini.gr)