Ο δεύτερος ευρύς ανασχηματισμός της κυβένρησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοινώθηκε και παρά τις μετακινήσεις και τις “εξώσεις” από το νέο σχήμα, οι 4 Δωδεκανήσιοι κυβερνητικοί βουλευτές και πάλι θα βρίσκονται απέναντι από τα υπουργικά έδρανα στο Κοινοβούλιο.

Μετά τον πρώτο “μεγάλο” ανασχηματισμό που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, τότε που “καρατομήθηκε” ο Μάνος Κόνσολας και άφησε το Υπουργείο Τουρισμού, επιστρέφοντας στα κοινοβουλευτικά έδρανα, όχι μόνο η Δωδεκάνησος αλλά ολόκληρο το Ν. Αιγαίο, δεν έχουν ούτε έναν εκπρόσωπο στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Οι 4 Δωδεκανήσιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, (Κόνσολας, Υψηλάντης, Ιατρίδη, Παππάς) που εκλέγονται στην περιοχή και βρίσκονται σε άμεση επαφή με τα νησιά, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς που εκπροσωπούν ολόκληρους παραγωγικούς και κοινωνικούς κλάδους, δυστυχώς δεν «προκρίθηκαν» για τα κυβερνητικά έδρανα, δεν “θεωρήθηκαν ικανοί” να καθίσουν σε κάποια υπουργική καρέκλα … άγνωστοι βέβαια για τους κοινούς θνητούς οι λόγοι και τα κριτήρια που επιλέγονται τα ονόματα για τις υπουργικές καρέκλες.

Η «αποψίλωση» της Δωδεκανήσου (αλλά και ολόκληρου του Νοτίου Αιγαίου), δυστυχώς δεν δείχνει μέχρι στιγμής να απασχολεί τα τοπικά κομματικά επιτελεία, ούτε σημειώθηκε κάποια αντίδραση που να αναδεικνύει την αντίθεσή τους για τις κεντρικές επιλογές, (όπως έγινε και στον πρώτο ανασχηματισμό του Ιανουαρίου) καθώς η μεγαλύτερη νησιωτική περιφέρεια της χώρας, δεν εκπροσωπείται σε κάποιο Υπουργείο. Η τήρηση “κομματικής πειθαρχίας” από τις οργανώσεις του κυβερνώντος κόμματος στην περιοχή, φαίνεται πως “προτάθηκε” από τα μέλη και τα στελέχη.

Όσον αφορά τα κέντρα λήψεως αποφάσεων του κόμματος, μάλλον … δεν γνωρίζουν πως οι νησιωτικές περιοχές έχουν ιδιαιτερότητες και οι αποστάσεις δεν μετριούνται σε χιλιόμετρα αλλά σε ναυτικά μίλια, μέσα σε ένα Αιγαίο πολλές φορές δεν επιτρέπει την μετακίνηση για εβδομάδες και μια άμεση παρουσία τοπικού βουελυτή στο κυβερνητικό σχήμα, είναι χρήσιμη και μάλλον επιβεβλημένη και η νησιωτικότητα πρέπει να είναι πάνω από τις όποιες ισορροπίες.

Να επισημανθεί βέβαια πως συμμετέχει στην κυβέρνηση ο Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας, που κατάγεται από την Κάρπαθο, ο οποίος όμως δεν εκλέγεται στα Δωδεκάνησα, γεγονός που έχει την δική του βαρύτητα και σημιολογία.