Γα την σημερινή κατάσταση στην ΑΝΕΚ, υπάρχουν ευθύνες οι οποίες θα πρέπει να καταλογιστούν, όμως αυτή τη στιγμή προέχει η σωτηρία της εταιρείας και κυρίως ο προγραμματισμός για το μέλλον της, με προοπτικές βιωσιμότητας.

Για τις πρόσφατες εξελίξεις με την ΑΝΕΚ, μιλά στο φακό του Παλμού της Καλύμνου, ο επικεφαλής της παράταξης “Η Κάλυμνος ΑλλάΖει”, Γιώργος Μαύρος, καταλογίζοντας ευθύνες στην διοίκηση και στην σημερινή Δημαρχία, για τον αποκλεισμό της εταιρείας παό τον διαγωνισμό για τις δρομολογιακές γραμμές

Ο Γ. Μαύρος υποστηρίζει πως υπήρξε ολιγωρία από πλευράς της ΑΝΕΚ, καθώς ήδη από το τέλος του 2022 και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο, ήταν γνωστό το ζήτημα με τον Ρωσικό Νηογνώμονα και όφειλε η εταιρεία να είναι έτοιμη για να παρουσιάσει τα απαραίτητα για την κατοχύρωση του διαγωνισμού, χωρίς να αναγκάζεται να τρέχει την τελευταία στιγμή με υπεύθυνες δηλώσεις για πιστοποιητικά αξιοπλοϊας. Βεβαια ο Γ. Μαύρος τονίζει πως η έλλειψη οργάνωσης και προγραμματισμού διαχρονικά στην ΑΝΕΚ, είχε αυτό το αποτέλεσμα, όπως και το γεγονός ότι δεν τέθηκε έγκαιρα το θέμα αντικατάστασης του Ν. Κάλυμνος. Η Κάλυμνος, με τον σωστό προγραμματισμό, τονίζει ο επικεφαλής της ήσσονος αντιπολίτευσης, δεν θα “γινόταν επαίτης” στα διάφορα υπουργεία, αλλά θα διεκδικούσε αυτό που της αναλογεί.

Για την αλλαγή των προδιαγραφών από το Υπουργείο, θεωρεί ο Γ.Μαύρος πως αν η ΑΝΕΚ διέθετε ένα νέο πλοίο, δεν θα παρουσιάζονταν αυτό το πρόβλημα και φυσικά επισημαίνει πως το κεντρικό κράτος οφείλει να απαντήσει στα ερωτήματα που τίθενται. Για το ζήτημα όμως αυτό, αναφέρεται και στις τακτικές των κομματικών παρατάξεων στο νησί, ειδικά της κυβερνητικής παράταξης και τις ευθύνες όσον αφορά τις “πιέσεις” προς την το Υπουργείο, ώστε να μην αλλάξουν οι προδιαγραφές για τα πλοία που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για τις δρομολογιακές γραμμές. Τονίζει πως οι κομματικές παρατάξεις, σκοπό τους πρέπει να έχουν το καλό του νησιού και όχι το κομματικό συμφέρον.

Για την επόμενη ημέρα, καταλογίζει τις ευθύνες σε όλες τις παρατάξεις που διοίκησαν την Κάλυμνο και την ΑΝΕΚ, αλλά αυτό που θεωρεί ότι προέχει είναι η επιβίωση της εταιρείας και πιστεύει πως πρέπει να γίνει έκτακτη συνέλευση της εταιρείας και να παρθούν αποφάσεις, να διευκρινιστούν οι όποιες λεπτομέρειες και όλες μαζί οι παρατάξεις να ανεβούν στο υπουργείο και να διεκδικήσουν νέες γραμμές, ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωση της εταιρείας. Το πιο σημαντικό βήμα όμως είναι ο προγραμματισμός για την επόμενη ημέρα της ΑΝΕΚ, που δεν μπορεί να είναι άλλο από ένα νέο σκάφος, σύμφωνα με τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα, τα λεγόμενα “πράσινα πλοία”, με μακροχόνια προοπτική, καθώς από το 2030 θα είναι πλέον υποχρεωτικό να εξυπηρετούνται οι γραμμές με παρόμοια πλοία, επισημαίνοντας πως υπάρχει χρόνος για τον καταλογισμό των ευθυνών, εκεί και σε όποιους αναλογούν.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video