Εμμανουήλ Μουσελλής
Εμμανουήλ Μουσελλής
Εμμανουήλ Μουσελλής
Εμμανουήλ Μουσελλής

Το καΐκι τύπου «αχταρμάς», που αποτελεί πιστό αντίγραφο εκείνων που όργωναν τις θάλασσες με τους Καλύμνιους σφουγγαράδες και στέκεται ως ζωντανό μνημείο της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου, ζητά η παράταξη του Γιάννη Μαστροκούκου να αγοραστεί από τον Δήμο.

Καθώς υπάρχει η περίπτωση να βρεθεί σε άλλο Δήμο, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να παραμείνει στην Κάλυμνο και να διασωθεί αυτός ο «πολιτιστικός θησαυρός» για το νησί των σφουγγαράδων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της παράταξης που υποβάλλεται στο Δ.Σ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ: ΜΑΣΤΡΟΚΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΑΛΥΜΝΟΣ 23/09/2021

Προς : Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Καλυμνίων

             Μ.Μ.Ε.

«Αξιοποιώντας την Παράδοση!»

Κ. πρόεδρε, κ. δήμαρχε,

Μια από τις πιο αξιόλογες προτάσεις είναι η απόκτηση- αγορά από τον Δήμο μας του αυθεντικού παραδοσιακού «ΑΧΤΑΡΜΑ», που βρίσκεται στο λιμάνι μας.

Αποτελεί βασικό  ιστορικό μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σύμβολο της σφουγγαροδουλειάς. Μ΄ αυτό οι  Καλύμνιοι  σφουγγαράδες όργωσαν την Μεσόγειο και έγγραψαν μοναδικές σελίδες στα παράλια της Αφρικής, στην Μπαρμπαριά, την Τούνεζη, την  Μαντρούχα  τα Ασπρονήσια και όχι μόνο.

Η Κάλυμνος μας,  γνώρισε τα πάντα. Την οικονομική άνθιση, Την χαρά   της δημιουργίας, την αποκατάσταση οικογενειών , την μόρφωση των παιδιών της, το γλέντι, τον πόνο  τον θάνατο.  Έκανε τραγούδι την χαρά, και  την θλίψη. Επάγγελμα που διαμόρφωσε και σφυρηλάτησε  χαρακτήρες και νοοτροπίες.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε στο λιμάνι μας το σκάφος σύμβολο της σφουγγαροσύνης, τον  «ΑΧΤΑΡΜΑ.» Κατασκευάστηκε από την οικογένεια Σαρούκου , τους Τριπολίτηδες , σπουδαίοι Ταρσαναζήδες σ΄ όλο το Αιγαίο. Αποτελεί πιστό αντίγραφο του παραδοσιακού αχταρμά της οικογένειας τους με το όνομα «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΗΣ» της δεκαετίας του 1930. Φέρει την ιστορική μηχανή «Παπαθανάση», που ο χαρακτηριστικός ήχος της ξυπνά σ ΄όλους μας μοναδικές μνήμες και συναισθήματα.

Το σκάφος πωλείται. Η περιέρρευσα ατμόσφαιρα λέει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αγορά του σκάφους  από άλλους δήμους ,που έχουν  παράδοση στην σφουγγαροσύνη.

Θα ήταν τραγική εξέλιξη για την Κάλυμνο , αν αυτό το σκάφος κόσμημα χαθεί από το λιμάνι της Καλύμνου.

Προτείνουμε :

  • Ο παραδοσιακός ΑΧΤΑΡΜΑΣ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΗΣ» να αγοραστεί από τον Δήμο μας.
  • Ως  ζωντανό στοιχείο του πολιτισμού μας, μπορεί  να αξιοποιηθεί   με πολλαπλούς τρόπους, (ξεναγήσεις ,αναπαραστάσεις των τρόπων αλίευσης σφουγγαριών κ.λ.π.) εξοικονομώντας παράλληλα στο Δήμο μας αντίστοιχα οικονομικά οφέλη.
  • Είναι επένδυση που δεν θέλει κόπο και χρόνο.
  • Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
  • Ο δήμος μας διαθέτει ρευστότητα αρκετών εκατομμυρίων Ευρώ, που μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα στην αγορά του.
  • Πρέπει και επιβάλλεται  να υπάρξει πολιτική βούληση από τον δήμαρχο και την δημοτική αρχή, πριν να είναι αργά.

Για την Παράταξη

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Μαστροκούκος Γιάννης , Λελέκης Μιχάλης, Κάτρη Αναστασία, Καμπουράκης Μιχάλης, Κάτρης Μιχάλης, Μακρυνάκης Κώστας.

Χατζημάρκος
Χατζημάρκος
Χατζημάρκος
Χατζημάρκος