Είναι ευρέως γνωστό το πρόβλημα με τους συμβασιούχους εργαζόμενους στο Δημόσιο, στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  

Γράφει ο Γιώργος Κασσάρας

Υποψ. Βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Η μέθοδος της πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου, συνήθως οχτάμηνης διάρκειας, και όχι σε  μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ στην πραγματικότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δημιουργεί ένα φοβερό και διαρκές  άγχος στους εργαζόμενους που ζουν υπό την απειλή της λήξης της σύμβασης  και παράλληλα ένα τεράστιο κενό στις υπηρεσίες που δεν δύνανται να προγραμματίσουν το έργο τους, αφού υπάρχει αποδεδειγμένα μεγάλη έλλειψη προσωπικού και η αποχώρηση των συμβασιούχων επιδεινώνει έτι περαιτέρω την κατάσταση.

Σε αυτήν την δραματική κατάσταση με τον εφιάλτη της ανεργίας και της φτώχιας, βρίσκονται σήμερα  οι ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ)  που οι συμβάσεις τους στους Δήμους λήγουν μεταξύ 15 και 30 Ιουνίου. Η απόλυσή τους εν μέσω πιθανής δεύτερης προεκλογικής περιόδου, δεν συνεπάγεται μόνο την υποστελέχωση των φορέων εν μέσω εκλογών αλλά κυρίως  την ανεργία τόσων χιλιάδων οικογενειών.     

Ερώτηση για το πρόβλημα κατέθεσαν  τον Απρίλιο 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς τον υπουργό Εσωτερικών, με την οποία τον καλούν να δώσει παράταση στις συμβάσεις εργασίας των συγκεκριμένων εργαζομένων τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος για να λυθεί το ζήτημα. 

Στην κατεύθυνση αυτή, ενώνουμε και εμείς την φωνή μας με τους εν ομηρεία εργαζόμενους και απαιτούμε να δοθεί τώρα λύση.

Να παραταθούν οι συμβάσεις μέχρι τέλους του έτους, για να μη μείνουν χωρίς το ελάχιστο εισόδημα χιλιάδες οικογένειες και για να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς την  τραγική έλλειψη προσωπικού οι υπηρεσίες και οι Δήμοι, αφού όλοι συμφωνούν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες οι οποίες  μάλιστα δεν καλύπτονται επαρκώς. 

Πάντως οι Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου του Προσωπικού Καθαριότητας στο Υπουργείο Οικονομικών και την Α.Α.Δ.Ε. που έληγαν τον Φεβρουάριο, παρατάθηκαν μέχρι τον Σεπτέμβρη. Ας γίνει το ίδιο και με τους ωφελούμενους των Δήμων.