Παρά τις όποιες εξαγγελίες για αναβάθμιση και άμεση επαναλειτουργία της Σχολής Δυτών Καλύμνου, οι πόρτες των εγκαταστάσεων στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, παραμένους ερμητικά κλειστές και η σηαμντική αυτή δομή, που είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ιστορία αλλά και την οικονομία του τόπου, συνεχίζει να μην λειτουργεί.

Η επαναλειτουργία της Σχολής Δυτών Καλύμνου τον Νοέμβριο του 2013, μετά από 8 χρόνια, καθώς η τελευταία φορά ήταν το 2005, ήταν μια σημαντική εξέλιξη στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των θαλάσσιων επαγγελμάτων με τη λειτουργία μιας πιστοποιημένης σχολής, που είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της Καλύμνου. Όταν ξεκίνησε, το ζητούμενο ήταν πλέον η αναβάθμιση της λειτουργίας αλλά και των πτυχίων που θα χορηγούσε η Σχολή, καθώς και η θεσμική κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων αποφοιτούν από αυτήν. Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών, στις αρχές του 2019, είχε έρθει στην Κάλυμνο αντιπροσωπεία από την Μασσαλία της Γαλλίας, αποτελούμενη από τον Εric Albier, Δ/ντή της Σχολής Δυτών Μασσαλίας INPP και τον Καλυμνιακής καταγωγής παγκόσμιο πρωταθλητή ελεύθερης κατάδυσης και Υπο/δντή Theo Mavrostomos, μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής για την αναβάθμιση της Σχολής Δυτών Καλύμνου και συνεργάτιδα του τότε Αναπ. Υπουργού Ναυτιλίας, του αείμνηστου Νεκτάριου Σαντορινιού, την Άννα Σαρλή, με σκοπό με σκοπό την αναβάθμιση της Σχολής .

Όμως τελικά οι εξελίξεις φέρνουν στην επιφάνεια μια δυσάρεστη κατάσταση, σε σχέση με αυτή την πολύ καθοριστική για την Κάλυμνο δομή, αφού οι συζητήσεις και τα αιτήματα δεν στοχεύουν πλέον στην αναβάθμιση, αλλά στο γεγονός της επαναλειτουργίας της Σχολής, που σχεδόν 5 χρόνια παραμένει κλειστή, καθώς η τελευταία φορά που λειτούργησε ήταν τον Ικτώβριο του 2018.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video