Εμμανουήλ Μουσελλής
Εμμανουήλ Μουσελλής
Εμμανουήλ Μουσελλής
Εμμανουήλ Μουσελλής

Με μεγάλη επιτυχία και πολύ κέφι ολοκληρώθηκε η βραδιά παραδοσιακών παιχνιδιών που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος “Η Πρόοδος” σε συνεργασία με το εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο, την Κυριακή 28 Μαίου στο ανοιχτό θέατρο Χώρας. 

Ο χώρος του θεάτρου αποδείχτηκε μικρός για να φιλοξενήσει τα γέλια και τον ενθουσιασμό των παιδιών που πήραν μέρος στην εκδήλωση. Μικροί και μεγάλοι, γνώρισαν και ξαναθυμήθηκαν παιχνίδια από τα παιδικά μας χρόνια, της γειτονιάς και της παρέας, όπως “τα μήλα”, “τα μέντα – μέντα”, “το εφτάπετρο” κ.α. Μια πρωτοβουλία που επιδίωξε να δώσει το ερέθισμα στα παιδιά να εντάξουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα το ζωντανό παιχνίδι. Οι μικροί φίλοι, φιλεύτηκαν στην υποδοχή από ένα παραδοσιακό “γλειφιτζούρι στο ξυλάκι”. 

Ο κύριος Κωστόπουλος Χρήστος, διευθυντής του εσπερινού Γυμνασίου – Λυκείου, ευχαρίστησε τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και όσους συντέλεσαν για τη διοργάνωση αυτής της δράσης. Παράλληλα απηύθυνε ένα σημαντικό και φιλόξενο κάλεσμα προς όλους όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τις δευτεροβάθμιες σπουδές τους, να κάνουν το βήμα και να έρθουν σε επαφή με το εσπερινό σχολείο. 

Ιδιαίτερα συγκινητική, ήταν η παρουσία στο χώρο του κύριου Νικήτα Καραφυλλάκη, στα γραπτά του οποίου διασώζονται εικόνες, οδηγίες και λεπτομέρειες για το πως παίζονταν τα παιχνίδια αυτά. Ο ίδιος, παίρνοντας τον λόγο, μίλησε από τη μεριά του για την αξία των παιχνιδιών αυτών, ενώ σαν “ένα παιδί ανάμεσα στα άλλα” εξέφρασε την επιθυμία του να παίξει (που όμως δεν τα κατάφερε, γιατί όπως παραδέχτηκε άργησε να δηλώσει τη συμμετοχή του… ).

Από την πλευρά της “Προόδου”, τονίστηκε ότι το παιχνίδι είναι στοιχείο πολιτισμού, απαραίτητο για την ομαλή ανάπτυξη ενός παιδιού, αφού με αυτό ανακαλύπτει τον κόσμο, κοινωνικοποιείται και γίνεται η βάση για να χτίζει τα όνειρα του. 

Καταδείχθηκαν βασικές αιτίες που απομακρύνουν τις νέες γενιές από “το παιχνίδι της αλάνας”, όπως ο περιορισμός του ελεύθερου χρόνου λόγω του ατέλειωτου διαβάσματος για ένα σχολείο – εξεταστικό κέντρο. Έγινε αναφορά (χωρίς αφοριστικά να καταδικάζεται η τεχνολογία αλλά η κακή χρήση της) στα επιζήμια για την ψυχοσωματική διάπλαση ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ένα διευρυμένο φαινόμενο της εποχής μας που προωθείται από μεγάλες εταιρίες που θησαυρίζουν από τον εθισμό των παιδιών, αλλά και από την επίσημη πολιτεία και τους φορείς, αφού πλέον αναγνωρίζονται ως αθλήματα τα λεγόμενα e-sports (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Esports). Τέλος, καταγγέλθηκε η έλλειψη δωρεάν, ελεύθερων και αξιοπρεπών χώρων στο νησί μας, όπως παιδικές χαρές κ.α., για να μπορούν τα παιδιά να συναντιούνται και να παίζουν με ασφάλεια. 

Χατζημάρκος
Χατζημάρκος
Χατζημάρκος
Χατζημάρκος