Αν και προβλέπεται κάθετη πτώση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λόγω των πρωτοφανών κακών επιδόσεων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο “κόφτης” της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα αφήσει εκτός μηχανογραφικού περισσότερους από πέρσι υποψηφίους, παρόλο που τα μόρια τους θα ανταποκρίνονται στις βάσεις των σχολών, που αναμένονται στις αρχές Αυγούστου.

“Εκτός” μηχανογραφικού το 1/3 των υποψηφίων

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων και να ακολουθήσει η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση των ΕΒΕ, καθώς και η έναρξη της διαδικασίας του Μηχανογραφικού, το οποίο όμως φέτος, περισσότεροι, σε σχέση με το 2021, δεν θα μπορέσουν να το συμπληρώσουν, λόγω του “κόφτη” της Ελάχιστης Βάσης.

Πράγματι προβλέπεται οι εισακτέοι να είναι λιγότεροι από το περσινό 66% των υποψηφίων των ΓΕΛ και του 45% των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, που θα περάσουν την πόρτα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ σημειώνεται πως τα τελευταία δύο χρόνια είναι σημαντική η μείωση του αριθμού όσων εισάγονται στα πανεπιστημιακά τμήματα. Φέτος οι θέσεις για τα ΑΕΙ είναι 68.394, από τις οποίες θα καλυφθούν περίπου 60.000 θέσεις.

Ο “μαγικός αριθμός” ΕΒΕ

Οι εκτιμήσεις για την ΕΒΕ ειναι δυσοίωνες, αφού πολλοί υποψήφιοι θα δουν τα μόρια τους να επαρκούν για τις σχολές προτίμησης, όμως η Ελάχιστη Βάση να μην τους επιτρέπει να “ανοίξουν” το μηχανογραφικό και κατά συνέπεια να μένουν εκτός κάθε σχολής. Ως όριο των ΕΒΕ φέτος για όλα τα πεδία θεωρείται το 8,36, που αφορά το πολυπληθές 4ο πεδίο, με κάποιους αισιόδοξους να αναφέρουν πως θα πέσει κάτω από το 8, μια πρόβλεψη που θεωρείται όμως σχεδόν απίθανη, σύμφωνα με τα δεδομένα από τις βαθμολογίες.

Η Πρόβλεψη των ΕΒΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο εκπαιδευτικό site “alfavita.gr”, οι ΕΒΕ ανά Επιστημονικό Πεδίο προβλέπονται ως εξής:

Ανθρωπιστικών Σπουδών, θα ανέβει από 8,94 σε 9.03 

Θετικών Σπουδών θα πέσει από το 9,58 στο 9,46 

Σπουδών Υγείας θα πέσει κι αυτή από το 9,69 στο 9,60

Οικονομικών Σπουδών θα ανέβει από το 8,27 στο 8,36