Από την Κω ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του στο ψηφοδέλτιο της Δωδεκανήσου, μια συμβολική ενέργεια, καθώς με αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στον φίλο, συνεργάτη και σύντροφό του, τον αείμνηστο Νεκτάριο Σαντορινιό, με αναφορά στον οποίο ξεκίνησε την ομιλία του στην πλατεία Καζούλη, στο γειτονικό νησί.

Μίλησε ο Α. Τσίπρας για το μεταφορικό ισοδύναμο που είχε εισηγηθεί ο Νεκτάριος Σαντορινιός ως υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής και πρόσθεσε ότι θα το θέσει ξανά σε εφαρμογή.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα εφαρμόσει και το υγειονομικό ισοδύναμο για την αναβάθμιση του συστήματος Υγείας στα νησιά με κίνητρα για την στελέχωση των υγειονομικών δομών στις νησιωτικές περιοχές. «Πρόκειται για δέσμη μέτρων προκειμένου να καταστήσουμε τους νησιώτες ίσους με όλους τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέσσερα μέτρα στο Υγειονομικό Ισοδύναμο

«Πρόκειται για μια στοχευμένη δέσμη παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της υγειονομικής ανισότητας μεταξύ νησιωτικής περιφέρειας και κέντρου» εξήγησε ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας πως στη δέσμη αυτή συμπεριλαμβάνεται :

• Πρώτον, η κατά προτεραιότητα ανάπτυξη ισχυρών δημόσιων δομών και υπηρεσιών υγείας στα νησιά.

Με αναβάθμιση του μισθολογίου του υγειονομικού προσωπικού, με μονιμοποίηση των υπηρετούντων υγειονομικών, με μόνιμες προσλήψεις, με εφαρμογή ειδικού πλαισίου κινήτρων (μισθολογικών, στεγαστικών, φορολογικών και διοικητικών) για τη στελέχωση και παραμονή των ανθρώπων του ΕΣΥ στις νησιωτικές περιοχές.

• Δεύτερον, η αξιοποίηση ακόμη και του μη συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικού τομέα στις νησιωτικές περιοχές όταν ο δημόσιος τομέας αδυνατεί να καλύψει την ανάγκη, με απευθείας αποζημίωση των πολιτών για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, έχοντας ως βασικό κριτήριο την ελάφρυνσή τους από πρόσθετες δαπάνες υγείας.

• Τρίτον, η πλήρης εγγύηση από την Πολιτεία της πρόσβασης των νησιωτών στις απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας εκτός τόπου κατοικίας τους, εφόσον οι αναγκαίες υπηρεσίες δεν παρέχονται ούτε από το ΕΣΥ, ούτε από τον ιδιωτικό τομέα σε μία νησιωτική περιοχή. Η πλήρης ανάληψη της ευθύνης περιλαμβάνει και την κάλυψη της σχετικής δαπάνης μετακίνησης και διαμονής.

• Τέταρτον, η μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των χρόνιων ασθενών (διαβητικών, καρδιοπαθών κ.α.) που ζουν στα νησιά.

«Γιατί δικαιοσύνη παντού σημαίνει ίσες δυνατότητες πρόσβασης στην υγεία για όλους τους πολίτες σε όλη την Επικράτεια. Σημαίνει προτεραιότητα στη νησιωτική Ελλάδα. Την Ελλάδα της πρώτης γραμμής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στο διακύβευμα των εκλογών, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως «λιγότερο από ένας μήνας έμεινε, για τη μέρα που ο λαός μας με την ψήφο του θα κάνει το μεγάλο βήμα για τη δικαιοσύνη και την αλλαγή», εκτιμώντας πως «τίποτα δεν θα είναι το ίδιο το βράδυ της 21ηςΜάϊου». Ωστόσο, περιέγραψε ως βήμα για την πολιτική αλλαγή την «καθαρή, αποφασιστική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές», ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση πως «δεν υπάρχει απαλλαγή από το ζόφο του καθεστώτος Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει αλλαγή, χωρίς τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Μαθηματικά, αλλά κυρίως πολιτικά αλλαγή χωρίς νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε.

Επίσης επισήμανε ότι έμεινε λιγότερο από ένας μήνας από τη μέρα που ο λαός θα πει το αποφασιστικό όχι στο καθεστώς της ακρίβειας, της διαφοράς και των σκανδάλων και η Ελλάδα θα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς τη δικαιοσύνη και τη σιγουριά. Ξέρουμε και μπορούμε να βγάλουμε την Ελλάδα από το βάλτο, δήλωσε χαρακτηριστικά. Συνέχισε λέγοντας πως η ελευθερία και η δημοκρατία πάντοτε μας οδηγούν στα μεγάλα διλήμματα των καιρών και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι νοιώθει φόβο μπροστά στην απλή αναλογική, σύστημα που σημαίνει τη δικαιοσύνη στην ψήφο, ενώ στο παρελθόν κυβερνούσαν με ενισχυμένη αναλογική και κυβερνήσεων μειοψηφικών, αλαζονικών και δήθεν αυτοδύναμων, που οδήγησαν την κοινωνία στην απελπισία.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

https://www.youtube.com/live/MEokuslRaJ0?feature=sharehttps://www.youtube.com/live/MEokuslRaJ0?feature=share