Στη γαλλική τηλεόραση αναμένεται να προβληθεί σχετικό ρεπορτάζ, μέσω του καναλιού France 5, σχετικά με τη ζωή της μοναδικής κατοίκου της βραχονησίδας «Κίναρος».

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αμοργού, το Τμήμα υποστήριξης ξένων Ανταποκριτών και Διεθνών ΜΜΕ μας κοινοποίησε στο φορέα, αίτημα που απέστειλε ο κ. Thomas Iacobi, διαπιστευμένος ανταποκριτής γαλλόφωνων ΜΜΕ επί σειρά ετών, με το οποίο ζητήθηκε άδεια κινηματογράφησης στον λιμένα Αμοργού και Κινάρου στις 4 Απριλίου 2022, στο πλαίσιο ρεπορτάζ με θέμα τη ζωή της κυρίας Ειρήνης της Κινάρου.

Επιπλέον, ζητήθηκε άδεια κινηματογράφησης της επίσκεψης που ενδεχομένως πραγματοποιεί το Λιμενικό Σώμα στην κα Ειρήνη.

Η κινηματογράφηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ρεπορτάζ για τη γαλλική τηλεόραση France 5.

Έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη και του Λιμεναρχείου Αμοργού, δόθηκαν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις, προκειμένου το γαλλικό κοινό να γνωρίσει τη ζωή της κυρίας Ειρήνης, αλλά και την άγρια ομορφιά της καθημερινότητας στην Κίναρο.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ειρήνη Κατσοτούρχη, είναι η μοναδική κάτοικος της Κινάρου, «το Κίναρος» όπως λέγεται από τους ντόπιους, από το 2013, όταν απεβίωσε ο σύζυγός της Νομικός (Μικές) Κατσοτούρχης.

Η κ. Ειρήνη έχει καταγωγή από την Αμοργό, ενώ προέρχεται από οικογένεια, η οποία είχε επί σειρά δεκαετιών ζήσει στην Κίναρο, μαζί με άλλες οκτώ οικογένειες.

Η ζωή στην Κίναρο άρχισε να φθίνει από τη δεκαετία του 1960, όταν ερήμωσε η μοναδική εκκλησία του νησιού, ο Άϊ- Γιώργης. Οι περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους, είτε εγκατέλειψαν το μικρό νησί για καλύτερες συνθήκες σε άλλους τόπους, είτε άφησαν την τελευταία τους πνοή εκεί.

Η κυρία Ειρήνη, με τον σύζυγό της Μικέ, έζησε για πολλά χρόνια στην Αυστραλία, ενώ μάλιστα ο ένας από τους γιους της μένει ακόμη μόνιμα εκεί. Το 2000 το ζευγάρι αποφάσισε να επιστρέψει και να ζήσει στην έρημη τότε Κίναρο.

Εφαλτήριο, υπήρξε το μικρό καφενείο, το οποίο διατηρούσε ο πατέρας της κ. Ειρήνης όταν ζούσε μόνιμα στο νησί, όπου το ζευγάρι έμεινε, παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε. Έως και σήμερα, η κ. Ειρήνη ζητά τη συνδρομή των αρμοδίων, ώστε να επισκευαστεί το «καλύβι» της, όπως το ονομάζει.

Έπειτα από τον χαμό του συζύγου της το 2013, η κ. Ειρήνη έχει μείνει πλέον η μοναδική κάτοικος της Κινάρου και ζει εκεί μαζί με εκατοντάδες ζώα, καλλιεργώντας τα απαραίτητα, ενώ προμήθειες έρχονται από την Αμοργό, με την υποστήριξη του Λιμενικού Σώματος, του Δήμου Αμοργού, αλλά και φορέων. Για μερικούς μήνες κάθε χρόνο, την επισκέπτονται ο ένας γιος της που μένει μόνιμα στην Κάλυμνο, όπως και η κόρη της.

Την μοναδική ιστορία ζωής της κ. Ειρήνης αναμένεται να αναδείξει για το γαλλικό κοινό το France 5.

Από “Ροδιακή” (Πηγή: koinignomi.gr)