Μετά την εξαγορά του 50% από την αλυσίδα Μασούτης, ο SYNKA ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον όμιλο ΕΛΟΜΑΣ, ο οποίος δέχεται πλέον ισχυρό πλήγμα καθώς μειώνεται στο μισό ο τζίρος του και ανοίγει ο δρόμος για την διάσπαση του.

Όπως γνωστοποιήθηκε στα μέλη του ΕΛΟΜΑΣ, ο SYNKA μετά την πρόσφατη συμφωνία με τον Μασούτη – για την έγκριση της οποίας εκκρεμεί η σχετική τοποθέτηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού – πρόκειται να αποχωρήσει από τον όμιλο.
Πρακτικά αυτό σημαίνει την περαιτέρω αποδυνάμωση του ομίλου αγορών, ο οποίος θα απωλέσει 231 εκατ. ευρώ, όσος είναι δηλαδή ο κύκλος εργασιών του SYNKA για το 2021. Και επί της ουσίας ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων στο εσωτερικό του ΕΛΟΜΑΣ θα κατέλθει στα 615 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός αυτό έρχεται εκ των πραγμάτων να απομειώσει την διαπραγματευτική ισχύ του ομίλου, ο οποίος είχε ήδη δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα σε αυτόν τον τομέα, μετά την αποχώρηση των δύο μεγάλων αλυσίδων ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και Bazaar, το φθινόπωρο του 2020 και από τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ που τζίραραν στο σύνολό τους τα μέλη του ΕΛΟΜΑΣ έως και το 2020, ξαφνικά το ποσό αυτό μειώθηκε σχεδόν στο μισό, δηλαδή στα 620 εκατ. ευρώ.
Με την επικείμενη αποχώρηση του SYNKA από τον ΕΛΟΜΑΣ, εκτός από τα 231 εκατ. ευρώ που χάνονται, ο όμιλος μένει ταυτόχρονα και ακέφαλος χωρίς τον επί σειρά ετών πρόεδρο, Απόστολο Αλεξάκη και τον γιο του Δημήτρη. Επ’ αυτού την Πέμπτη επίκειται συνάντηση των μελών του ομίλου, με στόχο την επίλυση των συγκεκριμένων ζητημάτων που προκύπτουν και την ανεύρεση διάδοχης κατάστασης στην ηγεσία του φορέα.
Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι η διάσπαση στον ΕΛΟΜΑΣ παραμονεύει. Ο SYNKA μετά τη συμφωνία με τον Μασούτη θα διαπραγματεύεται για τα προϊόντα που βάζει στα ράφια του με βάση τις συμφωνίες και την ισχύ του Μασούτη, ο οποίος πλέον διαχειρίζεται τζίρο 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ (τον δικό του μαζί με το τζίρο του SYNKA). Γι’ αυτό και ο SYNKA δεν έχει κανέναν λόγο πλέον να παραμείνει στον ΕΛΟΜΑΣ μέσω του οποίου γινεται έως και αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση των κοινών εμπορικών συμφωνιών με τα υπόλοιπα μέλη. 
Ως προς τι θα επακολουθήσει, στελέχη της αγοράς αναφέρουν στο Capital.gr ότι η σταδιακή διάσπαση στον ΕΛΟΜΑΣ, ανοίγει πλέον τον δρόμο για νέες εξαγορές μελών του από μεγαλύτερες αλυσίδες που έχουν βλέψεις να ενισχύσουν την δυναμική και το δίκτυο των καταστημάτων τους πανελλαδικά. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Μασούτης είναι ιδιαίτερα κινητικός και όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, δεν αρκείται αυτή τη στιγμή στην συμφωνία με τον SYNKA, καθώς αναζητά και άλλες ευκαιρίες επέκτασης μέσω εξαγορών.

Πληροφορίες από capital.gr