Εμμανουήλ Μουσελλής
Εμμανουήλ Μουσελλής
Εμμανουήλ Μουσελλής
Εμμανουήλ Μουσελλής

Το γραφείο του Δημάρχου απασχόλησε η ανάρτηση μιας δημοτικής συμβούλου, που είχε βέβαια πολιτικό περιεχόμενο, όμως προκαλεί ερωτήματα η απάντηση σε τόσο υψηλούς τόνους και μάλιστα με “πολιτικές αιχμές”

Με σημερινό δελτίο τύπου από το γραφείο του Δημάρχου, δίνεται απάντηση στην δ.σ., από την παράταξη του Γιώργου Μαύρου «Η Κάλυμνος ΑλλάΖει», Μελίνα Κατέρη, για την ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με την απόφαση αγοράς οικοπέδου στο Άργος, στο οποίο θα ανεγερθεί το νέο Κλειστό Γήπεδο της Καλύμνου, με τίτλο «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΟ (ΝΕΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ)»

Ακολουθεί το δ.τ. του γραφείου του Δημάρχου και στο τέλος παρατίθεται η ανάρτηση της Μ. Κατέρη, στην οποία καταλογίζεται «λαϊκισμός» και ότι «αποβλέπει στα συμφέροντα μερικών»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κα. Κατέρη

          Ως νομικός και δημοτική σύμβουλος οφείλετε να γνωρίζετε ότι η αγορά οικοπέδου γίνεται κατόπιν διαγωνισμού και συμμετέχει όποιος συμπολίτης μας επιθυμεί.

            Οφείλετε να γνωρίζετε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνει την απόφαση σκοπιμότητας  και η απόφαση αυτή υλοποιείται από την οικονομική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει και η παράταξή σας.

           Οφείλετε να γνωρίζετε ότι η Οικονομική Επιτροπή συνέταξε τους όρους  της διακήρυξης  με συγκεκριμένες προδιαγραφές και ήταν ελεύθερος ο καθένας ιδιοκτήτης  να συμμετάσχει  και να προσφέρει την  ιδιοκτησία του.

            Γνωρίζετε ότι έγιναν τρείς διαγωνισμοί και σε κανέναν απ’ αυτούς δεν παρενέβη  η παράταξή σας, ούτε εσείς προσωπικά, ως νομικός. Το γνωρίζετε αλλά το αποκρύπτετε. Γιατί;

            Ψεύδεστε όταν  γράφετε  ότι η επιτροπή επέλεξε ένα ακίνητο στο Άργος, το οποίο είχε προανακοινωθεί από τον Δήμαρχο. Το ακίνητο που επισκέφθηκε ο Δήμαρχος δεν πληρούσε τις προδιαγραφές όπως αποδείχτηκε από τον διαγωνισμό. Οφείλετε λοιπόν να ζητήσετε συγγνώμη, είτε για το σκόπιμο ψέμα σας, είτε για τη λανθασμένη ασύγγνωστη πλάνη σας.

          Θα έπρεπε επίσης να γνωρίζετε ότι ακολουθεί και εκτίμηση από εκτιμητή για την αξία του οικοπέδου. Γιατί στο δημόσιο κανείς δεν αποφασίζει να αγοράσει ό,τι γουστάρει.

          Θα έπρεπε ακόμη να γνωρίζετε ότι οικιστικά  τόσο η Πόθια , όσο και το Χωριό  ασφυκτιούν. Είναι ευτύχημα ό,τι  βρέθηκε οικόπεδο  στο Άργος. Εσείς προτείνετε μήπως και άλλη οικιστική και κυκλοφοριακή ασφυξία; Δε βλέπετε τι γίνεται κάθε απόγευμα  μπροστά από το γήπεδο;

           Εν πάση περιπτώσει πολλά ακόμη θα έπρεπε να γνωρίζετε και για τα άλλα έργα  στα οποία αναφέρεστε , αλλά θα τα μάθετε κι αυτά στην πορεία.

          Όμως μην παρασύρεστε από  τηλεφωνήματα  ανθρώπων που  θέλουν τη βολή τους. Στο τέλος θα καταντήσει η πορεία σας σκέτος λαϊκισμός.  Να αποβλέπετε στο συνολικό συμφέρον του νησιού, όχι μερικών μόνο.

                                                    Από το Γραφείο Δημάρχου

Ακολουθεί η ανάρτηση της δ.σ. Μελίνας Κατέρη:

«ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΟ (ΝΕΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ)

Σε συνέχεια των τελευταίων δημοσιευμάτων, με τα οποία πληροφορηθήκαμε ότι έχει παρθεί μία απόφαση για αγορά οικοπέδου στο Άργος για την ανέγερση ενός νέου κλειστού γηπέδου, και επειδή με ενόχλησαν γονείς παιδιών που ασχολούνται με το μπάσκετ ρωτώντας με εάν συναίνεσα για να κατασκευαστεί γήπεδο μπάσκετ στο Άργος, θα ήθελα να ενημερώσω για τα ακόλουθα:

• 29-3-2021 ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πέρσι, έστω και με καθυστέρηση, πήραμε την ομόφωνη απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο να αγοραστεί ένα οικόπεδο , στο οποίο θα κατασκευαστεί ένα νέο κλειστό γυμναστήριο. Η απόφασή μας ήταν απόφαση σκοπιμότητας, δηλαδή δεν αποφασίσαμε πού θα γίνει το γήπεδο ή ποιες προδιαγραφές πρέπει να πληροί το οικόπεδο (μέγεθος, τοποθεσία κτλ), ούτε ήρθε κάποια εισήγηση από κάποια υπηρεσία του Δήμου στην οποία να εκτίθενται ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται για να κατασκευαστεί ένα γήπεδο, όπως αυτές που ορίζει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Μάλιστα όταν στο δημοτικό συμβούλιο επιχειρήθηκε να συζητηθεί το θέμα πιο αναλυτικά, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου μας διευκρίνισε ότι εκείνη τη στιγμή αποφασίζαμε μόνο ότι θέλουμε να αγοράσουμε ένα οικόπεδο, τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει ο Δήμαρχος

• 19-3-2021 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Προηγήθηκε βέβαια, αν θυμάμαι καλά, συνέντευξη του κ Δημάρχου στο Άργος, μπροστά από οικόπεδο, το οποίο ο ίδιος εξηγούσε ότι είχε βρει, και ότι είναι το κατάλληλο για να γίνει ένα κλειστό γήπεδο και δεύτερη συνέντευξη, στις 19-3-2021, στην οποία ο Δήμαρχος ενημέρωνε ότι έχει βρεθεί οικόπεδο στο Άργος και θα προχωρήσει τις διαδικασίες για να το αγοράσει

Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα έπρεπε η Οικονομική Επιτροπή να συντάξει τους όρους της διακήρυξης, με την οποία θα καλούσε τους ενδιαφερόμενους να προσφέρουν για πώληση οικόπεδα ιδιοκτησίας τους, και θα καθόριζαν τις προδιαγραφές που θα έπρεπε να έχει ένα οικόπεδο στο οποίο θα κατασκευαζόταν το νέο κλειστό.

Η συνέχεια ήταν η εξής: έγιναν 3 διακηρύξεις,

1η , με την οποία ζητείτο οικόπεδο με ελάχιστη επιφάνεια 6 στρεμμάτων

2η διακήρυξη, τροποποιητική, με την οποία γινόταν δεκτό, ότι η επιφάνεια των 6 στρεμμάτων μπορεί να καλύπτεται από ένα ή περισσότερα, όμορα οικόπεδα.

3η διακήρυξη, τροποποιητική, όπου πλέον «μειώνεται» η ελάχιστη «απαραίτητη» επιφάνεια για το γήπεδο, από τα 6 στα 5 στρέμματα , και προστίθεται ότι το οικόπεδο δεν θα πρέπει να βρίσκεται εντός ορίων αρχαιολογικού χώρου,

για να καταλήξει τελικά η επιτροπή να επιλέξει ένα ακίνητο στο Άργος, όπως είχε ΠΡΟΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ από τον κ Δήμαρχο, που τελικά δεν είναι 6 στρέμματα (όπως πρόβλεπε η 1η διακήρυξη) αλλά είναι πιο μικρό, δεν βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου, και αποτελείται από δύο οικόπεδα του ιδίου ιδιοκτήτη που χωρίζονται με δρόμο και συνεπώς δεν είναι όμορα.!

Ο λόγος που γράφω τα παραπάνω δεν είναι ούτε αντιπολιτευτικός, ούτε αφήνω κανένα υπαινιγμό για τη νομιμότητα της διαδικασίας, αλλά αναφέρομαι στην προχειρότητα της απόφασης επιλογής του ακινήτου στο οποίο θα κατασκευαστεί ένα σημαντικό έργο για την Κάλυμνο και για τα παιδιά μας.

Διερωτώμαι:

Α) δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια έκθεση από την τεχνική υπηρεσία, η οποία να δίνει τις οδηγίες για την απαραίτητη επιφάνεια και τις ιδιότητες ενός οικοπέδου (απαραίτητη επιφάνεια, πρόσβαση, απόσταση από τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις), προκειμένου να κατασκευαστεί ένα γήπεδο με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές;

Β) δεν θα έπρεπε να προηγηθεί μία ανοιχτή συζήτηση με το Δήμαρχο και τα υπάρχοντα σωματεία που ασκούν το άθλημα του μπάσκετ, και να κληθούν αυτά να καταθέσουν τις απόψεις τους, ιδίως για την απόσταση του οικοπέδου από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις;; (αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο με ρώτησαν αν έχω συναινέσει στην αγορά του ακινήτου στο Άργος).

Γ) δεν θα έπρεπε πρώτα να εξετάσουμε τη δυνατότητα απόκτησης γειτονικών ακινήτων με τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις; Το να έχουμε ένα κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων με μια μελλοντική χρήση 12 μήνες το χρόνο, ένα κλειστό που θα ανακαινιστεί, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και στάδιο άθλησης στίβου, που θα ανακαινιστεί επίσης, και να προσθέσουμε σε διπλανό χώρο και στην ίδια τοποθεσία ένα νέο κλειστό γήπεδο μπάσκετ, δεν θα δημιουργούσε ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο, προσβάσιμο εύκολα από την πλειοψηφία των συμπολιτών μας; Επιπλέον θα αποτελούσε πόλο έλξης για ομάδες εκτός Καλύμνου και εκτός Ελλάδος, οι οποίες στον ίδιο χώρο θα μπορούσαν να έχουν μια ολοκληρωμένη προετοιμασία. Τα οφέλη από ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο όπως αυτό, θα είναι πολλαπλά για τα παιδιά μας και τον καλυμνιακό λαό, για την οικονομία του νησιού, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Θα επιμείνω ότι η τοποθέτησή μου αυτή δεν έχει αντιπολιτευτικό χαρακτήρα, αλλά φαίνεται τελικά ότι είναι απόφαση του Δημάρχου που την διακρίνει η προχειρότητα και η έλλειψη προγραμματισμού, που συνοδεύεται από παντελή απουσία επικοινωνίας ή διαβούλευσης με τους αμέσως ενδιαφερόμενους, δηλαδή τα σωματεία και ολόκληρο τον καλυμνιακό λαό.

Άλλο ένα έργο από τα πολλά της Καλύμνου (αεροδρόμιο, αποχέτευση, θέση αρχαιολογικού μουσείου και ανοιχτού θεάτρου), το οποίο εάν ολοκληρωθεί, θα αποτελεί και αυτό μία λάθος επιλογή, ένα ακόμα αποτέλεσμα προχειρότητας και όχι σωστού σχεδιασμού.»

Χατζημάρκος
Χατζημάρκος
Χατζημάρκος
Χατζημάρκος