Εμμανουήλ Μουσελλής
Εμμανουήλ Μουσελλής
Εμμανουήλ Μουσελλής
Εμμανουήλ Μουσελλής

Τρία μέλη της Φιλοζωικής Ομάδας Καλύμνου, μετά την απάντηση που δόθηκε από τον Δήμο στις 12 Οκτωβρίου, για την επιστολή που είχαν δημοσιοποιήσει, επανέρχονται και με μια μακροσκελή επιστολή, δίνουν απαντήσεις για τα όσα αναφέρθηκαν από το γραφείο της Αντιδημάρχου.

Ακολουθεί η επιστολή των μελών του σωματείου “Φιλοζωική Ομάδα Καλύμνου”:

Κάλυμνος, 21 Οκτωβρίου 2022

Χαιρόμαστε που άνοιξε επιτέλους ο δημόσιος διάλογος για την τραγική κατάσταση των αδέσποτων ζώων, συγκατοίκων μας, σε αυτό το νησί. Θα θέλαμε να θέσουμε ορισμένα ζητήματα επί του από 12/10/2022 Δελτίου Τύπου του Δήμου Καλυμνίων.

Πολύ σωστά κι εσείς αναφέρετε στην επιστολή σας ότι, πράγματι η πενταμελής επιτροπή αποτελείται από δύο άτομα του φιλοζωικού σωματείου, μία κτηνίατρο, έναν εκπαιδευτή σκύλων κι ένα άτομο από τον Δήμο, όπως δηλαδή ορίζει ο νόμος 4830/2021. Άρα, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν μας κάνατε χάρη που μας συμπεριλάβατε. Στην ανασύσταση της επιτροπής, ορίσατε δύο μέλη τακτικά συν δύο αναπληρωματικά από το μοναδικό φιλοζωικό σωματείο της Καλύμνου και ακριβώς επειδή ακολουθήσαμε δημοκρατικές διαδικασίες, με ψηφοφορία διαχωρίσαμε τη θέση μας και αποχώρησαν τρία άτομα, ενώ το μνημόνιο συνεργασίας παρέμεινε ενεργό. Αναφέρετε δε ότι η Πρόεδρος συμμετείχε σε δύο συμβούλια της πενταμελούς επιτροπής και δεν υπέγραψε εν τέλει τα πρακτικά. Με ποιο πρόσχημα μπορεί να συνέβη αυτό, αφού μετείχαν όλα τα υπόλοιπα μέλη, και δεν προκύπτουν τελικά πρωτόκολλα των συμβουλίων.

Συμφωνούμε ότι πράγματι ο δήμος ξεκίνησε από το μηδέν, γι αυτό ήμασταν συνέχεια κοντά σας. Κάναμε ότι ήταν δυνατόν για να σας υποστηρίξουμε και καταγράψαμε όλα τα αδέσποτα σκυλιά της φιλοζωικής με τσιπ στον Δήμο, με χρέωση της φιλοζωικής μάλιστα. Ναι, όπως πολύ σωστά αναφέρετε, υπάρχει ακόμη ενεργό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ φιλοζωικής και Δήμου μέχρι τον Φεβρουάριο. Αναφέρετε, επίσης, ότι είμαστε υπεύθυνοι για την περισυλλογή και υιοθεσία των αδέσποτων, παραλείπετε όμως το βασικότερο όλων, ότι δηλαδή δεν μας παρείχατε ειδικό χώρο φιλοξενίας, όπως πάμπολλες φορές μας υποσχεθήκατε.

Αναρωτήθηκε κανείς, μετά την περισυλλογή των δύστυχων αδέσποτων ζώων που πάνε; Μέχρι σήμερα ακόμη, η φιλοξενία γίνεται στα σπίτια μας! Κι επιπλέον, έχουμε δεχθεί καταγγελίες που επισύρουν πρόστιμα, τα οποία εισπράττει ο Δήμος, για καταχωρημένα αδέσποτα σκυλιά του ίδιου του Δήμου!!! Τραγικό, τουλάχιστον!!! Ποιος επομένως είχε και έχει τον κύριο όγκο διαχείρισης των ζώων του Δήμου μέχρι σήμερα… Μα, η φιλοζωική, βέβαια… Ποιος κατέβαλε άραγε τον περισσότερο μόχθο; Η φιλοζωική και πάλι… Είκοσι ολόκληρα χρόνια το σωματείο δίνει μάχη για τα αδέσποτα ζώα του νησιού. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να αμφισβητείτε τη δράση της Προέδρου, της Ταμία και του Μέλους της που αποχώρησαν;

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις πάμπολλες επιστολές και αιτήματα που αφορούν ενέργειες που έλαβαν χώρα κατά την περίοδο της προηγούμενης δημοτικής αρχής ως απόδειξη ότι διαχρονικά διεκδικούμε (π.χ.: σχετ. αρ. πρωτ. 9534/18-5-2015 και 22654/9-12-2016 επιστολές προς Δήμο Καλυμνίων, από 15-4-2016 επιστολή προς Υπουργείο Περιβάλλοντος Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από 24-6-2016 επιστολή προς Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Κτηνιατρική Υπηρεσία), υπ. αριθμ πρωτ. 1186/21-11-2016 αίτηση προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω κ.λ.π..

Μάλιστα, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, τον Ιούνιο του 2019, κατά το οποίο συμμετείχε και η Πρόεδρος της Φιλοζωικής, αναδείχθηκαν τα ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα των αδέσποτων ζώων του νησιού με αποτέλεσμα, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (Απόφαση 145/2019, Πρακτικό 14-19/6/2019), να προβλέπεται καταβολή ποσού 50.000€ για την αγορά οικοπέδου, ώστε να δημιουργηθεί καταφύγιο και να στεγαστούν τα αδέσποτα ζώα, κάτι που δυστυχώς τελικά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Όλα όσα αναφέρονται παραπάνω μπορούν εύκολα να αποδειχθούν από το αρχείο πρακτικών του Δήμου.

Πράγματι, όλο αυτό το διάστημα προσπαθούσαμε με όλες τις δυνάμεις μας να έχουμε μία καλή συνεργασία με το Δήμο. Παρόλα αυτά, οι δυσκολίες ήταν τεράστιες. Οι τροφές που παραλάβαμε για 9 μήνες το 2021 ήταν: 6 σακιά σκυλοτροφής (ξηρά τροφή), 6 σακιά σκυλοτροφής (ξηρά τροφή) για κουτάβι και 18 σακιά γατοτροφές (ξηρά τροφή). Ένα μέρος αυτών παραχωρήθηκε άμεσα, με απόφαση της φιλοζωικής, σε οικονομικά ασθενέστερους συμπατριώτες μας που φρόντιζαν πλήθος αδέσποτων ζώων. Μάλιστα, τη λίστα των εθελοντών παρέδωσε στον Δήμο η ίδια η Πρόεδρος με τα ονόματα και τα τηλέφωνα τους.

Οι τροφές αυτές τελειώσαν τον Σεπτέμβριο του 2021 κι από πέρσι τον Οκτώβριο πήραμε ξανά τροφή στις 17/2/22, πέντε ολόκληρους μήνες μετά. Πόσα τσουβάλια ξηρά τροφή άραγε χωρούν σε ένα μικρό αυτοκίνητο Fiat Panda που φορτώσαμε; Αφού οι ίδιοι κουβαλήσαμε τις τροφές, ανεβάσαμε φωτογραφίες στο Facebook και δημοσιοποιήσαμε το γεγονός στην εκπομπή της Εύης Κουκιαΐνη στο Αιγαίο TV και επίσης στο Cosmote TV. Πώς ισχυρίζεστε μετά ότι δεν ενημερώθηκαν οι συμπατριώτες μας εθελοντές για τις τροφές που παρέλαβε ο Δήμος; Να σας ενημερώσουμε επίσης, ότι εκείνη την εποχή φιλοξενούσαμε εμείς οι ίδιοι πάνω από 40 σκυλιά και ταΐζαμε ημερησίως πάνω από 100 γάτες. Τις τροφές και τις προδιαγραφές τους δεν θα μπορούσε να τις δώσει βέβαια η Πρόεδρος της φιλοζωικής, αφού απαιτούνται ειδικές γνώσεις για κάτι τέτοιο, ενώ μας ενημερώσατε ότι εν τέλει τις πήρατε από κτηνιάτρους.

Στις 10/6/2022 παραλάβαμε μόνο γατοτροφή 14 σακιά (ξηρά τροφή). Έκτοτε, δεν ενημερώθηκε ξανά η φιλοζωική για τροφές που παραλήφθηκαν και διακινούνταν από τον ίδιο τον Δήμο, τη στιγμή μάλιστα που υπήρχε ανοιχτό μνημόνιο συνεργασίας Δήμου και φιλοζωικής. Αξίζει, στο σημείο αυτό, να αναφέρουμε ξανά το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε με τις τροφές που παραλάβαμε στις 17/2/2022.

Η σκυλοτροφή ήταν ακατάλληλη, κι επικίνδυνη, μάλιστα, για σίτιση, αφού τα ζώα νόσησαν εξαιτίας της κι έτσι ζητήσαμε αντικατάσταση της με άλλη ανώτερη ποιοτικά. Μας παροτρύνατε να κάνουμε υπεύθυνη δήλωση περί ακαταλληλότητας, συνυποβάλλοντας γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατόπιν, όμως, νομικής καθοδήγησης από δικηγόρο, μας απέτρεψαν από το να σας χορηγήσουμε τη δήλωση αυτή, γιατί έτσι θα μπορούσε η εταιρεία που τις προμήθευσε να καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Επίσης, η κτηνίατρος δεν μπορούσε τελικά να βεβαιώσει με επίσημη διάγνωση ότι τα συμπτώματα αυτά προέρχονταν από την τροφή αυτή, χωρίς προηγούμενα να πραγματοποιηθεί ειδική εξέταση της ίδιας της τροφής. Η φιλοζωική δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά σε τέτοιες νομικές περιπέτειες. Σε κάθε περίπτωση, με 12€ το τσουβάλι 20 κιλών, ήταν αναμενόμενο η ποιότητα τροφών να είναι χαμηλή.

Αναφέρεστε επίσης στο ποσό των 2.232€ που έδωσε ο Δήμος για νοσήλια. Καταλαβαίνετε, βέβαια, ότι το ποσό αυτό είναι μηδαμινό για ένα χρόνο, μπροστά στις ανάγκες που υπάρχουν. Φυσικά, τα χρήματα δεν έφτασαν ούτε για δύο μήνες κι έτσι υποχρεώνονταν η φιλοζωική να πληρώνει για τα κτηνιατρικά έξοδα, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τα έξοδα της στα ύψη.

Ευχόμαστε η τελευταία μας αυτή επιστολή προς τον Δήμο, γιατί δεν πρόκειται να επανέλθουμε βέβαια, αφού η δράση μας είναι κοντά στους αδέσποτους φίλους μας κι όχι σε ένα γραφείο να συντάσσουμε επιστολές, να ταράξει κάπως τα νερά της κοινωνίας μας. Οι φιλόζωοι συμπατριώτες μας δεν είναι μόνοι τους σε αυτό τον αγώνα. Συμπαραστεκόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας. Είμαστε η φωνή των ζώων και οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα τους.

Με τιμή,

Σεβαστή Τσάταρου-Γερακιού, Πρόεδρος Φιλοζωικής Καλύμνου

Μαρία Τσάπου, Ταμίας

Αναστασία Μεμισάκη, Μέλος

Χατζημάρκος
Χατζημάρκος
Χατζημάρκος
Χατζημάρκος