Κοινοποίηση:

Ένα αφιέρωμα από την σελίδα otoposmas.gr στην Καλύμνικη κουζίνα και στην συμπατριώτισσά μας σεφ Μαρία Κλήμη, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου “Το μαγαζάκι που λέγαμε Boutique Restaurant” στα Ιωάννινα,με μια παραδοσιακή συνταγή, που είναι μεν νηστίσιμη όμως τρώγεται όλες τις εποχές και ειδικά αυτή την περίοδο που υπάρχει η κόκκινη κολοκύθα σε αφθονία.

Η κολοκύθα δεν θεωρείται τυχαία φθινοπωρινός καρπός. Η καλύτερη στιγμή όσον αφορά την ωρίμανσή της είναι όντως το φθινόπωρο και συγκεκριμένα η περίοδος που μεσολαβεί από τον μήνα Οκτώβρη έως και τον Νοέμβρη. Φυσικά, στο εμπόριο, μπορούμε να τη βρούμε από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάρτιο, απλά η γεύση της είναι πιο γλυκιά και πιο πλούσια στην καρδιά του φθινοπώρου.

Είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί της  Δωδεκανήσου με πανέμορφα τοπία, πεντανόστιμη κουζίνα φιλόξενους κατοίκους που εγγυώνται μια ποιοτική απόδραση από την καθημερινότητα με μοναδικές στιγμές χαλάρωσης, αλλά και με περιπετειώδεις διακοπές με  πλήθος επιλογών. Πέρα από τις υπέροχες παραλίες, διαθέτει βουνά για ορειβασία και αναρρίχηση, δυνατότητα για σέρφινγκ, ποδηλασία στο βουνό, περπάτημα και καταδύσεις.

Ξεχωριστές οι γεύσεις που χαρακτηρίζουν τη κουζίνα της με ιδιαίτερες ονομασίες φαγητών. Mυρμιζέλι, αρβίτσα, φύλλα, ιστικό, μουούρι, υριστές, ρεβυθοκεφτέδες, χταπόδι σε διάφορες εκδοχες,χταποδοκεφτέδες, φούσκες και φυσικά σπινιάλο, ένας εκπληκτικός μεζές με πίνες, αχινούς και σαλάχια συντηρημένα σε θαλασσινό νερό που φτιάχνουν οι ίδιοι οι ψαράδες.

Τα αμπελόφυλλα με κόκκινη κολοκύθα είναι ένα κατεξοχήν νηστίσιμο φαγητό, που το μαγειρεύουν οι νοικοκυρές στην Κάλυμνο την Μ. Πέμπτη.

“Παρά την απλότητα του είναι εξαιρετικά νόστιμο.  Η συνταγή είναι από την Μαρία Κλήμη” Chef και ιδιοκτήτρια του  εστιατορίου Το μαγαζάκι που λέγαμε Boutique Restaurant

Το σκεύος που χρησιμοποιούμε είναι  γάστρα.

Αμπελόφυλλα με κόκκινη κολοκύθα

Υλικά

  • Αμπελόφυλλα ελαφρώς βρασμένα
  • 150 ml Ελαιόλαδο
  • 1 κιλό Κόκκινη κολοκύθα τριμμένη σε χοντρό τρίφτη
  • 2 ξερά Κρεμμύδια κόκκινα ψιλοκομμένα
  • Μισό κιλό Ρύζι Καρολίνα
  • 1 ματσάκι Δυόσμος αν δεν έχετε φρέσκο, αντικαταστήστε με τρεις μεγάλες κουταλιές ξερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 πρέζα Μαχλέπι
  • Λεμόνια Χυμός

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα 100ml από το λάδι και σοτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι. Προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να τραβάει τα υγρά της.
  • Κατεβάζουμε από την φωτιά και όταν κρυώσει αρκετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λεμόνι.
  • Τυλίγουμε τα αμπελόφυλλα και τοποθετούμε σε στρώσεις στην γάστρα. Όταν τελειώσουμε σκεπάζουμε με νερό, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και τον χυμό του λεμονιού και ψήνουμε στους 200 c για 45’ περίπου.

Καλή επιτυχία!
Με καταγωγή από Νίσυρο, Κω και Κάλυμνο, η Μαρία Κλήμη γεννήθηκε στη Ρόδο και μεγάλωσε στην Κάλυμνο, όπου εργαζόταν ως καθηγήτρια Αγγλικών. Η μεγάλη της αγάπη για τη μαγειρική και τη δημιουργία, την οδήγησε αφήσει τη διδασκαλία, να ξαναγίνει φοιτήτρια, και να “ψηθεί” σε κουζίνες εστιατορίων και μεγάλων ξενοδοχείων.

Τα τελευταία 15 χρόνια, ζει στα Ιωάννινα ,που αγάπησε σαν τόπο δικό της και στέγασε το μεγάλο της όνειρο. Ένα boutique εστιατόριο. “Το μαγαζάκι που λέγαμε” είναι το τέταρτο παιδί της. Στην κουζίνα του, η Μαρία δημιουργεί πιάτα βασισμένα στην ελληνική παράδοση με δικές της πινελιές . Διαλέγει ευλαβικά τα υλικά της, από μικρούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα, για να είναι σίγουρη ότι οι καλεσμένοι της ταξιδεύουν όσο βρίσκονται στο ” Μαγαζάκι” της.

https://www.facebook.com/tomagazakipoulegameioannina/

https://www.instagram.com/tomagazakipoulegameioannina/?igshid=y8n79r4p2hlx&fbclid=IwAR3VoDduM-FJgvmh7x7mIAXm23kOxFdmmWjV0tvOIJVyZ71g1uihomI-Wa0

https://www.facebook.com/otoposmasgr

otoposmas.gr

https://www.otoposmas.gr/%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%bb%cf%8c%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%cf%8c%ce%ba%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%ba%cf%8d%ce%b8%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84/?fbclid=IwAR00r5myB7ErPboCLtJICNacS5Hyc-Fq9Fr_qooX61JznCtkIjPFQ7tpKPc
Κοινοποίηση: