Ο Γιώργος Γραμματικάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη τόσο τους δικούς του ανθρώπους και όσους τον γνώριζαν, όσο και την επιστημονική κοινότητα.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης νοσηλευόταν τις τελευταίες δύο μέρες στην Εντατική του ΠΑΓΝΗ με αναπνευστική ανεπάρκεια, και δυστυχώς νωρίς το πρωί σήμερα κατέληξε.

«Ήταν ηλικίας 84 ετών με προβλήματα υγείας, με κύριο πρόβλημα την αναπνευστική ανεπάρκεια. Εισήχθη στο νοσοκομείο προ 48ώρου και απεβίωσε σήμερα το πρωί», ανέφερε μιλώντας στο iefimerida ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γεώργιος Χαλκιαδάκης.

Το 1982 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής. Διετέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά την περίοδο 1990 – 1996. Συνταξιοδοτήθηκε και εξελέγη ομότιμος καθηγητής του Τμήματος το 2006. Eξελέγη ευρωβουλευτής με το Ποτάμι το 2014.

Ποιος ήταν ο Γιώργος Γραμματικάκης
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα στρέφονταν γύρω από τη δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard ασχολήθηκε με την ιστορία της επιστήμης. Ο Γιώργος Γραμματικάκης συμμετείχε από την αρχή στο πείραμα «Νέστωρ», που ανίχνευε τα φαντασματικά νετρίνα στα θαλάσσια βάθη της Πύλου. Εξελέγη δύο φορές (1990-1996) πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Λονδίνου. Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1973.

Όπως αναφέρει η Wikipedia, τον Μάιο του 1962, ύστερα από δικαστική προσφυγή των μελών των ακροδεξιών φοιτητικών παρατάξεων ΣΔΟΕ και ΕΚΟΦ κατά της διοίκησης της Διοικούσας Επιτροπής Συλλόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΔΕΣΠΑ), το δικαστήριο τον διόρισε μέλος του νέου Δ.Σ. της ΔΕΣΠΑ, θέση από την οποία παραιτήθηκε αμέσως καταγγέλλοντας σκευωρία.

Από το 1982 έως το 2006 που συνταξιοδοτήθηκε και του απονεμήθηκε ο τίτλος του ομότιμου καθηγητή, ήταν καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1990 έως το 1996 διατέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 2014 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με το Ποτάμι.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης έχει γράψει τα εξής βιβλία:
• Η κόμη της Βερενίκης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2006. Στο βιβλίο αυτό βασίστηκε η τηλεοπτική σειρά «Αναζητώντας τη Βερενίκη» στην ΕΤ1
• Κοσμογραφήματα, εκδ. Πόλις, Αθήνα 1999
• Η αυτοβιογραφία του φωτός, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2006
• Συνομιλίες με το φως, Ιανός, 2009
• Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2012

Επιπλέον, έχει συμμετάσχει στα εξής συλλογικά έργα:

• Η μεταρρύθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου, Εκδόσεις Παπαζήση, 2007
• Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας: Η γλώσσα του σχολείου (εισήγηση), Ιανός, 2012

Πηγή: iefimerida.gr