Απογοητευτική, πέρα από κάθε αμφιβολία, η πρεμιέρα του click away και στο νησί μας.

Γράφει ο Μανόλης Καβαδάκης συντ. ΣΥΡΙΖΑ Κω

Άδειοι οι εμπορικοί δρόμοι της πόλης, παγωμένη η κίνηση, και όπως δείχνουν τα πράγματα η κατάσταση δύσκολα θα αλλάξει προς το καλύτερο για τις μικρές επιχειρήσεις του τόπου μας τις προσεχείς μέρες.

Επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας και που σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο ενός οριστικού λουκέτου λόγω της πανδημίας αλλά και της πολιτικής της κυβέρνησης.

Οι επιστρεπτέες προκαταβολές και η μετάθεση των υποχρεώσεων στο άμεσο μέλλον, όχι μόνο δε δίνουν λύσεις αλλά δημιουργούν και άλλα χρέη στην πλάτη των επαγγελματιών.

Ενοίκια, οφειλές προς το Δημόσιο, τα Ταμεία, τις τράπεζες και τους προμηθευτές σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά στους καταστηματάρχες.

Η τεράστια απώλεια τζίρου, εξαιτίας του γενικευμένου lockdown και των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει το σύνολο της κοινωνίας μας, ιδιαίτερα οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση, δεν είναι δυνατόν να αντισταθμιστεί με την πώληση εμπορευμάτων στους δρόμους και τα πεζοδρόμια.

Φαίνεται όμως πως για την κυβέρνηση Μητσοτάκη μόνο στα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα super market δεν κολλά ο ιός, σε αντίθεση με τα καταστήματα της γειτονιάς μας.

Δεν αντιλαμβάνονται άραγε οι “άριστοι” της ΝΔ τα προβλήματα που δημιουργούν με τις επιλογές τους;

Γιατί άραγε δεν υλοποιούν την πρόταση που κατατέθηκε από μέλη της επιτροπής επιδημιολόγων για γεωγραφικό διαχωρισμό σε ζώνες χαμηλότερου και υψηλότερου κινδύνου;

Γιατί δεν επιτρέπουν το άνοιγμα των καταστημάτων σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Κως αλλά και γειτονικά νησιά,  με τη λήψη των κατάλληλων υγειονομικών μέτρων;

Είναι προφανές πως παρά το υποκριτικό ενδιαφέρον που δείχνουν για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στην πραγματικότητα δε νοιάζονται για αυτή.

Στοχεύουν στην εξαφάνιση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος των μεγάλων καταστημάτων και των πολυεθνικών, που μεγαλώνουν κι άλλο μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Έταζαν λαγούς με πετραχήλια προεκλογικά, για να έρθει το σήμερα και να φανεί το πραγματικό τους σχέδιο.

Zombie και μπαταχτσήδες, αποκάλεσε τις μικρές επιχειρήσεις o υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαββός.

Έτσι βλέπουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Αυτοί είναι!!!

Όμως οι πολιτικές της λιτότητας και της φτωχοποίησης δεν είναι μονόδρομος.

Υπάρχει άλλος δρόμος.

Το σχέδιο για έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας που έχει κατατεθεί στην κοινωνία από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Προτάσεις που προσφέρουν μεγάλη κοινωνική ανακούφιση, περιορίζουν την ύφεση, δημιουργούν ρευστότητα, διασώζουν τα δημόσια οικονομικά και διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για ταχύτερη ανάκαμψη.

Μανόλης Καβαδάκης

συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κω